İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Temel Köpek Bakımı İçin Gerekli Olanlar

PET BİLGİ

By melissa1 | 25-06-2022

Temel Köpek Bakımı İçin Gerekli Olanlar

Temel köpek bakımı ile rutin bir yol izlemeniz gerekir. Bir köpek sahibi olarak, yavrunuzu gereken özeni göstermek ihtiyaçlarını gidermek isterseniz. Sağlıklı ve mutlu köpek olması için temel bakımın gerçekleştirmeniz yeterli. Doğru beslenme, sağlık kontrolleri, düzenli veteriner kontrolleri ile ciddi hastalıkların önlenmesi. Günlük egzersiz yapmak,  köpekle oyun oynama seansları… Sahibiyle yeterli vakit geçiren köpekler diğerlerine göre daha mutlu ve heyecanlıdır. Köpek bakımı için neler gerekli, gelin bakalım...

Temel Köpek Bakımı Başlamadan Önce

Bir köpeğe doğru bir şekilde bakmak, ilk defa köpek sahiplenenler içinde veteriner hekimlerinden bilgi almak ya da araştırarak nasıl bakılacağını öğrenmek. Köpeğin olduğu kadar sizin de hayatınızda büyük değişime yol açarak yaşam şartınızı ona göre ayarlamalısınız. İnsanlar gibi köpeklerinde hayatta kalmak için; yiyeceğe, suya, barınmaya ihtiyacı vardır. Bu temel ihtiyaçların karşılaması da köpek sahiplerine büyük sorumluluk düşmektedir. Bunları sağlayarak köpeğin sağlıklı, güvende tutarak uzun ve mutlu bir yaşamın temelini de oluşturmuş olur.

Köpek Bakımı İçin Neler Gerekli

Yavru köpekten yetişkin ve yaşlı köpeğe kadar… Her köpek bulunduğu yaş grubunda farklı ve ortak olan bakım ihtiyaçları vardır. Eğer köpek sahiplenmediyseniz öncesinde ihtiyacı olan şeylere gelin bakalım:

  • Kaliteli köpek maması,
  • Köpek yatağı,
  • Köpek kulübesi(Bahçede yaşayan köpekler için mutlaka edinilmeli),
  • Oyuncakları,
  • Su kabı, mama kabı,
  • Köpek tasması(Köpeğinizle yürüyüş yaptığınızda tasma takarak kaçmasını engellemelisiniz)
  • Veteriner Hekim kontrolleri,
  • Yavruluktan itibaren olması gereken aşılar,
  • İç-dış parazit kontrolleri,
  • Köpek ödül maması,
  • Köpek tüy tarağı
  • Köpeğinizi Doğru Besleyin

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin her köpeğin temel bakımının bir parçasıdır. Öncelikle köpeğin nelere hassasiyet olduğunu, hangi mamanın alerji yapıp yapmayacağını bilmek önemli. Midesi hassas hipoalerjenik köpekler için sensitive köpek maması içeriklerini okuyup sahip olmalısınız. En pahalı köpek mamasının iyi olacağını düşünenler vardır. Ancak bu pahalı mamanın köpeğinize iyi gelmeme ihtimalini de bilmek önemli. Bu yüzden köpeğin yaşına, ırkına göre bir mama seçmelisiniz. Dengeli beslenme ile köpeğiniz hem daha mutlu hem de daha enerjik olacaktır.

Evde köpek maması hazırlama yapmayı düşünüyorsanız köpekler için yararlı yiyecekler listesine de göz atmalısınız. Ayrıca veteriner hekiminize de bu durumu bildirmelisiniz. Çünkü her ev yemeği köpekler için zararlı olabilir. Sütten ayrılan yavru köpekler için iştah açıcı bir beslenme ayarladığınızda birkaç hafta nasıl tepki verdiğini gözlemleyin. Enerji seviyelerinde düşüş, gastrointestinal problemler, donuk tüy, aşırı tüy dökülmesi mama değişiminin geldiğini gösterir. Köpeğin mama değişimini yaparken yavaş yavaş yapmalısınız.  Aksi takdirde bağırsak rahatsızlıklarına neden olursunuz.

Özellikle su köpeğin sağlıklı kalması için önemlidir. Köpeklerde su tüketimi için her gün düzenli su içmesini sağlayın. Ağır egzersizler sonrasında köpeğin susuz kalmasını kesinlikle önlemelisiniz.

Köpeğin Kendine Ait Alanı Olmalı

Sosyal bir hayvan olan köpeklerinde kendilerine ait bir köşesi olmalıdır. Bahçede köpek besleyenlerinde tüylü dostları için bir köşede köpek kulübesi yerleştirmelisiniz. Böylece köpeğin konfor alanını sağlamalısınız. Evde bakılan köpekler için de rahat, konforlu bir köpek yatağı edinmeniz yeterli. Evin ayakaltında olmadığı sakin bir yere yatağını yerleştirerek köpeğin dinlemesini sağlayabilirsiniz.

Köpeğin Fiziksel Bakımı İçin Gerekli Olanlar

Düzenli egzersiz ve veteriner bakımı ile köpeğinizi sağlıklı tutun. Günde en az bir kere olmak üzere yürüyüşünü, aktivitesini yaptırın. Köpeğin cinsine bağlı olarak fazladan enerjiyi yakmak ve zinde tutmak için daha fazla ya daha az enerjiye ihtiyacı vardır. Yılda bir kez olmak üzere veteriner kontrolü yaptırın. Yıllık yapılan kontroller herhangi hayati tehlike taşıyan hastalıklar için önleyici adımdır. Böylece potansiyeller sorunlar belirlenerek daha erken tedaviye başlanır.

Her köpeğin tüy bakımı, banyo ihtiyacı vardır. Tırnak kesilmesi, kulak ve göz bakımı da diğerleridir. Düzenli olarak tüy taraması yapılmalı. Uzayan tırnakların kırılmaya ve batmayı engellemek için kesilmeli. Kulak akarlarından kurtulmak içinde nemli bir bezle kulak içlerini temizlemelisiniz.

Temel Köpek Eğitimi

Köpek bakımının bir diğer temel unsuru eğitimdir. Yavruluk döneminde tuvalet eğitimi ile beraber bazı temel eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Örneğin yavru köpeklerde kafes eğitimi özellikle tuvalet eğitimlerini tamamlamadıkları için ve ev kurallarını bilmedikleri için tercih edilir.  Öte yandan bazı köpek sahipleri de kafes kullanmadan açık bir şekilde köpeğin evde dolaşmasını izin verir. Bunu yaparken de ev kurallarını koyması gerekiyor. Özgür, başına buyruk büyüdüğünde yetişkin olduklarında laf dinlemezler.

Köpeğinize karşı sabırlı olun. Şiddet ve kaba davranmak köpeklerde travma yol açar. Apartmanda yaşayan köpeklerin havlamaması, etraftaki insanları rahatsız etmemesi için eğitim verilmesi şart.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.