İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Su Kaplumbağası Bakımı ve İpuçları

PET BİLGİ

By melissa1 | 25-09-2020

Su Kaplumbağası Bakımı ve İpuçları

Bir su kaplumbağasına nasıl bakılacağını merak ettiyseniz veya bir kaplumbağaya sahipseniz ve yetiştirme becerilerinizi tazelemek istiyorsanız, bu yazımız tam size göre.

Bu evcil hayvanlar temiz, sessiz ve bakımı düzenli yapıldığında uzun süre yaşayabilirler. Bir kaplumbağanın sizin için uygun olup olmadığına karar verirken, nerede yaşayacağını, hangi koşullara ihtiyaç duyacağını ve ne kadar dikkat etmeniz gerektiğini bilip öyle almalısınız. Cam bir fanus içinde beslenebilen su kaplumbağaları ev için idealdir. Oldukça hassas olan su kaplumbağalarıyla ilgilenmek strese ve ruha iyi geldiği bilinir. Farklı türlerde su kaplumbağası çeşitleri vardır bunlar:

  • Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası
  • Sarı Karınlı Su Kaplumbağası
  • Boyalı Su Kaplumbağası
  • Benekli Su Kaplumbağası
  • Rus Kaplumbağası
  • Tatlı su Kaplumbağası

Su Kaplumbağasının Yaşam Alanı Hangi Koşullara Sahip Olması Gerekiyor?

Suyun ne çok sıcak ne çok soğuk, ılık bir ayarda olmasına dikkat etmelisiniz. Suyun derecesini ayarlamak için termometre tercih edebilirsiniz. Suyun derecesi ne kadar iyiyse kaplumbağanız da o kadar rahat edecek ve uzun yaşayacaktır. Onlara sağlayabileceğiniz en iyi yaşam alanı, üzerinde güneşlenecek kuru bir alan ve aralarında yemek yiyip saklanabilecekleri su bitkilerinin bulunduğu, rahatça hareket edebileceği geniş cam akvaryum. Su kaplumbağaları plastik bir kap içerisinde kesinlikle yaşamamalıdırlar. Çünkü rahat hareket edemez ve büyüyüp genişlemelerine engel olur. Kaplumbağalar 20 – 25 metre kadar büyebilirler. Akvaryumunun içerisinde mutlaka iç ve dış filtre olması gerekiyor.

Çünkü kaplumbağalar suyu çok çabuk kirletebiliyorlar. Kış mevsiminde suyu ılık tutmak için akvaryumun içinde ısıtıcı olmalıdır. Ayrıca yine akvaryumda ultraviyole UVB ve UVA ışınlarının olabileceği bir ışık da yerleştirilmelidir. Bu ışınlar kabuk değişimi ve D vitamini almasını sağlayarak büyümesine katkı sağlar. Akvaryumun tabanına silis kum yerleştirebilir ve haftalık su değişimi yapılmalıdır. Akvaryum tabanına yerleştirilen silis kum, kaplumbağaların midelerini kötü hissettiklerinde bu kumdan yiyerek midelerinin rahatlamasını sağlar. Akvaryum suyunu değiştirirken kaplumbağanızı kuru güneşli bir alana koymalısınız. Kuru alan 30-35 derece olmalıdır.

Su Kaplumbağasının Beslenmesi

Su kaplumbağaları türlerine göre hem etçil hem de otçul beslenebilirler. Kaplumbağanıza verilmesi gereken yem miktarı su kaplumbağanızın kafa büyüklüğü boyutunda olmalıdır. Gelişim çağı zamanlarında ilk aylarda günde iki kez yem verilir. Daha sonraları yem öğünü günde bir defaya düşürülebilir. Çok fazla yem verilirse daha çok yemek isteyecek ve bu da kaplumbağanızın sağlığı için tehlike arz edecektir.

Kaplumbağalarda yaygın sağlık sorunları

Kaplumbağanız herhangi bir hastalık belirtisi gösteriyor mu? Evet ise, lütfen kaplumbağanızı veteriner hekiminize götürün.

Kaplumbağanızın hastalık belirtileri:

  • İştah kaybı
  • Letarji
  • Yumuşak kauçuksu kabuk
  • Renk değişimi
  • Kabuk üzerindeki lekeler

Metabolik Kemik Hastalığı (MBD);

Yanlış beslenme veya yetersiz aydınlatma sonucu oluşan kalsiyum ve D3 vitamini eksikliği.

Obezite;

Bazı yetişkin kaplumbağalar, özellikle protein açısından çok yüksek beslenirlerse, kendilerini tıkarlar ve kolayca kilo alabilirler. Bunun uzun vadede bir takım olumsuz sağlık sorunları yaşatabilir.

Mantar Enfeksiyonu;

Su kalitesi optimum düzeyde tutulmazsa ve düzenli olarak temizlenmezse kaplumbağaların cildinde mantar ve kabuklanma olabilir.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.