İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Kuşların Özellikleri Nelerdir? Kuşlar Hakkında Merak Edilenler

PET BİLGİ

By melissa1 | 13-01-2021

Kuşların Özellikleri Nelerdir? Kuşlar Hakkında Merak Edilenler

Kuşların özellikleri nelerdir? Kuşlar oldukça özel ve sevimli canlılardır. Kuşların tamamının tüylere sahip olduğunu biliyoruz. Bunun yanında ön ekstremiteleri zamanla evrime uğrayarak kanat şeklini almıştır. Vücutlarında pul bulunmaz bunun yerine tüyleri vardır. Bu canlılar sıcakkanlı hayvanlar grubuna girer. Deri yapılarında herhangi bir salgı bezi bulunmamaktadır. Bunun yanında kuyruk köklerinde yağ bezleri bulunmaktadır.

 Gagaları keratin yapısındadır ve ağızları burada bulunmaktadır. Kuşlarda diş bulunmaz. İskelet

 sistemleri tamamen kemik yapısındadır. Kemiklerinin içleri uçmalarını kolaylaştırmak için hava ile doludur. Kaburgaları çok küçük bir yapı göstermektedir. Kalplerinde dört adet odacık bulunmaktadır. Kuşların alyuvarların da çekirdek vardır. Solunum işlemini akciğerlerde yaparlar.

 Boşaltımlarını metanefroz yapıdaki böbrekleri ile yaparlar. Boşaltım kanalı denilen kısım kloaka açılmaktadır. Kuşlarda idrar kesesi bulunmaz. Boşaltımları ürik asit şeklindedir. Beyinlerinde 12 çift sinir bulunur. Kuşlar ayrı eşeyli olarak üremektedirler.

 Kuşların Ağırlıkları Nasıl Azaltılmaktadır?

  • Kemikleri ince yapıdadır. Kemiklerinin içi boş yani hava ile doludur.
  • Tüyleri çok hafiftir.
  • Kuşlarda salgı bezi bulunmaz.
  • Kuşların ağızlarında dişleri yoktur. Bunun yanında çene yapıları da bulunmamaktadır.
  • Kuyruk omurları bulunmaz. Bunun yanında bazı eklemleri de yoktur.
  • Vücutlarındaki göğüs, kalça kemiği, omurgada ki kemiklerin birleşmesi ile daha geniş yapıda kemiklere sahip olmuşlardır.
  • İç organlarının aralarında hava keseleri vardır.
  • Ovipar üreme şekline sahiptirler. Dişilerde sağ ovaryumda körelme söz konusudur.
  • Sindirimleri çok hızlıdır.
  • Ürik asit şeklinde boşaltım artıkları üretmektedirler.

Kuşların Özellikleri: Kuşlarda Tüy Oluşumu

Deride küçük epidermal tohumcuklar şeklinde tüyler oluşmaktadır. Bu tomurcuklar bütün deri yüzeyini örtmektedir. Bu tomurcukların alt kısımları deride folikül içerisinde girintiler oluşturmaktadır. Bu şekilde tüyler deriye tutunmuş olur. Derinin üst kısmında ki epidermis hücreleri keratin bir yapıya sahiptir ve bu hücreler cansız tüy yapısını oluşturmaktadır.

 Kuşlarda Tüyün Görevi

Tüy vücut ısısını sağlamaktadır ve deriyi dış etkilere karşı korur. Kuşlar tüyleri sayesinde uçarlar. Bunun yanında suyun üzerinde batmadan kalabilmelerini de sağlamaktadır.

  • Kuşlar tüylerini kur yapma amacı ile de kullanmaktadırlar.
  • Tüylerin renkli yapıda olması düşmanlardan korunmak için de önemlidir.
  • Mor ötesi ışınların zararlarından korunmak için tüyler renkli olmaktadır.
  • Işığı absorbe ederek kuşların ısınmasına yardımcı olur ve savurma yaparak ışığın fazlasından korunma sağlar.

Kuşlar sürüngenler ile yakın akrabalık göstermektedirler. Kuşların dinazor evrimi ile gelişme gösterdiklerine dair pek çok kanıt bulunmaktadır. Genetik biliminin gelişmesi ile birlikte kuş embriyoları ile dinazor embriyolarında benzerlikler olduğu saptanmıştır. Kuşların metabolizma hızları oldukça yüksektir. Akciğerleri havayı maksimum şekilde kullanmaktadır. İdrar keseleri bulunmaz. Fakat deve kuşlarının idrar keseleri bulunmaktadır. Kuşlarda iç döllenme görülmektedir.

 Çiftleşme organları bazı kuş türlerinde bulunmamaktadır. En gelişmiş duyu organları görme organlarıdır. Kuşların beyin yapıları oldukça gelişmiştir. Bu sebeple de davranış şekilleri epey karmaşıktır. Sesle iletişim kurma konusunda kendilerini çok iyi geliştirmişlerdir. Kuşlar başka canlıların sesini taklit edebilmektedirler.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.