By melissa1 | 14-12-2022
Köpeklerin yaşını, dış görünüşlerine bakarak tahmin etmek mümkündür. Mesela genç köpeklerin tüyleri canlı ve parlak görünür. Derisi de daha esnektir. Genç olduğunu bu şekilde belli eder. Yaşlanmaya başlayan Köpeklerde deri elastikiyetini kaybeder. Tüyleri mat ve kuru gözükür. Yaşlandıkça derinin dokusu da incelir. Köpeklerin yaşını bilmek, onların o dönem ki ihtiyaçlarını karşılayabilmek için önemli. Çünkü her yaşta ihtiyaç duydukları bakım değişkenlik gösterir. Yaşlılık Köpeklerde sağlık sorunlarına da yol açar.
Köpekler yaşı genellikle ortalama 10- 12 yıl arası değişir. Geçirdiği her yılın farklı bir anlamı, istekleri, ihtiyaçları bulunur. Köpeklerin yaşını hesaplamanın fiziksel ve matematiksel yöntemleri vardır. Hem dış görünüş incelemesi ile hem ırkı ile hem de sağlık durumunun gidişatı ile beraber düşünülürse yapılan hesaplama kolay kolay yanıltmaz.
Köpeklerin yaşlarının hesaplanması temelde ırklarına ve cinslerine bağlıdır. Daha açıklayıcı olmak gerekirse, küçük ırktan gelen köpekler büyük köpeklere göre daha hızlı büyürler. Yani gelişimlerinin ilk aşamalarını diğerlerine göre daha çabuk tamamlamış olurlar. Hızlı büyümüş olmalarına rağmen, yaşam süreleri büyük ırklardan daha uzundur.
Köpeklerin yaşı insanlara oranla daha hızlı ilerler. 1 yaşında köpeğin insan yılına göre 7 yaşında olması tam olarak doğru değildir. Köpeklerin yaş ve büyüme hızlarının hesaplanması ırklarına göre değişkenlik gösterir. Aslında 1 yaşında ki köpek 7 yaşında kabul edilemez. Ömürlerinin ilk yıllarında daha hızlı büyüme kat edecekleri için 7’nin 3 katından da fazlası ile çarpılması gerekir. Örneğin 1 yaşında köpek 30’ unda kabul edilir. Fakat yetişkinlik düzeyine gelmiş olan bir köpek belli bir noktadan sonra gelişim sürecinde yavaşlamaya başlar. Yani 1 sene 7 ile çarpılarak hesaplama yapılır. Köpek yaşını hesaplamak standart rakamlar ile kesin sonuçlar vermez.
Özellikle Köpeklerin yaş hesabı için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları:
Bebek köpekler, süt dişlerini 2 aylık olduktan sonra çıkartmaya başlar. Yaklaşık 8 aylık oldukları zaman bütün dişleri tamamlanmış olur. 1- 3 yaş arasında ki dönemde dişler sabit kalır ve az miktarda arka azılarında tartar oluşumu gözlenir. Bu köpeğin yetişkinlik dönemlerini yaşadığı anlamına gelir. 5 yaşından sonra dişlerin tamamında matlaşma ve ön dişlerde tartarlar olur. Bu da köpeklerin yaşlanmaya başladığını ifade eder. Kronik hastalıklar, travma harici diş ve diş eti hastalıkları en çok bu yaşlardan sonra görülüyor.
Köpekler yaşları ilerledikçe görüşlerini kaybederler. Gençlik dönemlerinde olduğu kadar net göremez ve detayları seçemezler. Fakat bu durumdan bağımsız olarak göz bebeklerinde matlaşma da görülür. Yaş alan köpeklerin vücudunda bulunan lens proteinleri yüzünden oluşan matlaşma görüş güçlerini etkilemez ama gözetim ve takip altında tutulması gerektiğinin sinyallerini verir.
Genç köpeklerin tüyleri daha parlak ve canlıdır. Ayrıca esnek yapıya sahiptirler. Fakat Yaşlı köpeklerin kürkleri matlaşmaya başlar. 7 yaşından sonra burun ve ağızlarının uç kısımları gri rengini alır.
Köpeklerin yaşını hesaplamak için işitme seviyelerine bakmak kolay bir yöntemdir. Köpekler de insanlar gibi en iyi işitme gücünü gençlik dönemlerinde yaşarlar. Yetişkinlik süresini tamamlayan köpeklerin duyma yeteneği azalmaya başlar. Artık komutlara doğru cevap veremez, küçük bir çıtırtıya kulak kabartamazlar. Kendilerini tehlikeye atacak sesleri de işitemeyen köpekler eski hallerine göre daha agresif tavırlar sergiler. Bunun sebebi duyamadıklarının farkında olmalarıdır. İyi işitemedikleri için tehlikelerden korunamazlar. Yaşlı köpekler kendilerini savunmasız hisseder ve öfkeli tavırlar sergilemeye başlarlar.
Köpeklerin oyun oynama istekleri enerji seviyeleri ile doğru orantılıdır. Kendini ne kadar sağlıklı ve mutlu hissederse o kadar hareketli ve oyuna hevesli hareketler sergiler. Genç köpekler, yaşlı köpeklere göre hareketli ve neşelidir. Yaşı ilerlemeye başlayan köpekler ise sahiplerinin yanından ayrılmak istemez, yalnız kalırsa huysuzlaşır ve eskisinden daha çok ilgiye ihtiyaç duyarlar.
Köpeklerin yaşları insanlara göre daha farklı hesaplanır ve farklı ilerler. Tüm köpekler de aynı olmadığını da belirtmek gerekir. Fakat genelleme yapacak olursak:
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Süt Dişleri Ne Zaman Dökülür?