By melissa1 | 01-08-2022
Köpeklerin yaşı ile insanların yaşı arasında fark vardır ve bu sebep ile hesaplama yapılması gerekir. Köpeklerin yaşını hesaplarken kullanılan birbirinden farklı yöntemler bulunmuştur. Her bir yöntem ile hesaplama yapılabilmesi mümkün olsa da bazıları doğru sonucu vermemektedir. Köpeklerin yaşını hesaplarken en çok kullanılan yöntemlerden biri 7 ile çarpma yöntemidir.
Bu yöntemin yanı sıra köpek yaşının insan yaşına göre hesaplandığı farklı yöntemler de vardır. Köpeklerin yaşları çoğunlukla insan yaşı gibi hesaplanmaz. Bu sebep ile de ortaya farklılıklar çıkabilmektedir. Köpeklerin yaşlarını hesaplarken kullanılan yöntemler bilimsel çalışmalara dayanır. Birçok bilim insanı bu konuda çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Köpeklerin yaşını hesaplamak için ortalama yaşam sürelerini de bilmek gerekir.
7 ile çarparak köpeğin yaşını bulmak en sık kullanılan yöntemlerden biri. Köpeğin yaşını hesaplayabilmek için köpeğin doğduğu yıldan itibaren kaç yıldır yaşadığına göre hesap yapılır. 2020 yılında doğan bir köpeğinin doğumunun üzerinden şu an 2 yıl geçmiştir. Köpeğin yaşına hesaplayabilmek için ikinin 7 ile çarpılması gerekir. 7 ile çarpılan 2’den elde edilen sonuç köpeğin yaşını gösterecektir. Elde edilen sonuç köpeğin fizyolojik yaşını gösterir.
7 ile çarpınca elde edilen sonuç, köpeğin insan yaşını gösterir. 1 köpeğin insan yaşı ile kaç yaşında olduğunu hesaplamak isteyen birçok kişi, köpeğin doğumundan itibaren geçen süreyi yıl olarak ele alır ve 7 ile çarpar. Bu durumda örnekte verildiği gibi köpeğin doğumunun üzerinden 2 yıl geçmiş ise köpek insan yaşı ile 14 yaşındadır. Bu yöntemin doğruluğu ve elde edilen sonuçların geçerliliği hala tartışma konusudur.
Irklara göre köpek yaşının değişmesi mümkün olan bir durumdur. Köpeklerin yaşları, boyutlarına ve cinslerine göre değişebilir. Köpeklerin insan yılına göre kaç yaşında olduğunu hesaplamak isteyen birçok kişi, köpeğin boyutuna ve ırkına göre hesaplamaya yapmayı tercih eder. Köpeklerin boyuta ayrılmaları genellikle 4 grup şeklinde karşımıza çıkar. Bu gruplar şu şekilde sıralanır:
Köpeklerin boyutlara göre gruplandırılması bazen 3 kategori şeklinde de olur. 3 kategori ile karşılaşıldığı noktada çok büyük köpek boyutu olarak sınıflandırılan dördüncü grup kategorilerde yer almaz.
Büyümeyen köpek ırklarında insan yaşına göre hesabı farklılık gösterebilmektedir. Küçük boyutlu köpekler ve diğer adıyla küçük ırka mensup olan köpeklerin insan yılına göre yaşlarını hesaplarken kullanılan tablolar vardır. Bu tablolardan bazı örnekler şu şekildedir:
Hesaplamalar bu şekilde devam etmektedir. Küçük kırıkların ve genellikle bütün köpek cinslerinin ortalama yaşam süresi 16 yıldır. Dolayısıyla hazırlanan birçok genç tablosu ve yapılan araştırmalarda 16 yaş gözetilerek hazırlanır. Köpeklerin yaşını hesaplamak isteyenler ırklara göre hesap yapar.
Orta ırkların insan yaşı hesabı yapılırken de benzer araştırma ve tablolar göz önünde bulunduruluyor. Orta boylu köpeklerin yaş hesabı yapılırken kullanılan tablolar şunlardır:
Küçük ırk ve orta ırk arasındaki yaş farkı çok yüksek değildir. Bu sebeple de orta ırk köpekler ile küçük köpeklerin yaşları çoğunlukla birlikte hesaplanıyor. Orta ırk köpeklerin yaşları büyüdükçe küçük ırklar ile olan farkları artış gösterir.
Büyük ırkların yaş hesabı şu şekilde sıralanabilir:
Köpeklerin yaşı hesaplarken göz önünde bulundurulanlar köpeklerin genel özellikleridir. Köpeklerde yaş hesabı yapılırken şu unsurlara dikkat ediliyor:
Köpeklerin yaşını hesaplamak isteyenlerin uzman veteriner eşliğinde genel bir muayene yaptırmaları öneriliyor. Veterinerler yapacakları profesyonel tetkikler ile köpeklerin yaşını belirleyebilir. Dişlerin durumuna bakılması çoğunlukla yaşları hakkında önemli ipuçları vermektedir. Bu sebep ile de genel bir muayene ile köpeğin yaşı öğrenilir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir?