İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerin Kısır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-12-2022

Köpeklerin Kısır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerin kısır olduğu anlaşılması, maalesef her zaman çok kolay olmayabilir. Genellikle köpeklerin kısır olup olmadığı spay dövmesi denen bir işaret ile anlaşılır. Fakat spay dövmesi kısır olan her köpekte bulunmayabilir. Bu nedenden dolayı sokaktan ya da barınaktan köpek sahiplenecek olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar şu şekildedir;

Fiziksel İşaretler: Birçok sokak hayvanı ya da barınak kliniği köpekleri kısırlaştırdıktan sonra onları, mavi ya da yeşil bir çizgiyle işaretler. Bu işaret olmadan köpeğin kısır olup olmadığıyla ilgili net bir sonuca varılamaz.             

Genellikle kısırlaştırma operasyonundan sonra atılan dikişler, köpeğin kısır olup olmadığını gösterse de, bu dikişler eriyebilen olanlardansa bu da pek mümkün değildir. Genç yaşta kısırlaştırma ameliyatı geçiren köpeklerde genellikle ameliyat izi kalmaz.

Kısırlaştırmadan sonra köpeklerde olan mavi ya da yeşil izin kontrolünü yapmak için köpeklerin yerde yuvarlanması sağlanabilir.

Mikroçip Kontrolü: Köpeklerde kısırlaştırma olup olmadığını anlamanın diğer yolu, üzerinde çip olup olmadığını kontrol ettirmektir. Kısırlaştırılan köpeklerin çiplerinde, kısırlaştırma bilgileri yer alır. Eğer kısırlaştırma bilgisi yoksa, köpeğin daha önce kontrol gördüğü veteriner bilgilerine erişebilir, onunla iletişime geçilerek bilgi alınabilir.

Kızgınlık Dönemi Bekleme: Köpekler yılda en az bir en fazla 3 kere kızgınlık dönemine girerler. Kızgınlığa giren köpekte kanlı akıntı ve idrarda iz görülür. Kızgınlık dönemindeki köpeklere kısırlaştırma yapılmaz. Böyle durumlarla karşılaşıldığında bir veteriner hekimle görüşüp köpeğin kısır olup olmadığı muayene ettirilir. Ultrason yardımı ile köpekte yumurtalık ve rahim olup olmadığı görülür.

Köpeklerde Kısırlaştırma Ne Zaman Yapılmalı?

Köpeklere kısırlaştırma yapılan zaman, 6 ile 9 aylarını doldurdukları dönemdir. Fakat bazı köpek ırklarında olgunlaşma, daha genç dönemlerde olabilir. Genelde büyük ırk köpekler, küçük ırklara göre daha geç olgunlaştıkları için 6. Aydan daha geç bir dönemde yapılan kısırlaştırma işlemi, onlar açısından daha sağlıklı olur.

Bir köpeğin kısırlaştırılması için en uygun zaman dilimi bilgisini, uzman veterinerlere danışmak en doğru karar olacaktır. Kısırlaştırma yapmak için, köpeğin yetişkinlik çağına ayak basması beklenmelidir. Bu onlar için en ideal dönemdir. Köpeklerde yetişkinlik çağı genel olarak 7. Aydan itibaren başlar. Bu bazı durumlarda 6. Ayda da olabilir. Fakat bir köpek 9. Ayını doldurmadan önce kısırlaştırma işleminin yapılması, köpeklerin sağlığı açısından büyük bir önem taşır.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma Nasıl Olur?

Dişi köpeklerde kısırlaştırma işlemi, köpekler için oluşacak bir çok riski ve hastalığı ortadan kaldırır. Bunlardan bazıları köpeklerde görülen meme kanseri, kist, yumurtalık ve rahim kanseridir. Dişi köpeklerin ileriki dönemlerde sağlık sorunu yaşamamaları adına 3. Aydan önce kısırlaştırılmaları önerilmez. 4 yaşını doldurmamış köpeklerin kısırlaştırılması, gelecek dönemlerdeki rahim enfeksiyonu riskini de ortadan kaldırır.

Dişi köpeklerde kısırlaştırma işlemi, genel anestezi altında gerçekleşir. Rahim ve yumurtalıkların alınmasıyla ameliyat gerçekleşir. Ameliyat maksimum 4 saat sürer ve operasyondan sonra 24 saat boyunca köpek gözlem altında tutulur. Operasyonun iyileşme süresi ise 10 günlük bir zaman dilimini kapsıyor. Operasyon öncesi ve sonrası yapılması gereken işlemler, veteriner hekim tarafından köpek sahiplerine aktarılır. Ameliyattan sonra, ameliyat bölgesine zarar vermemesi adına belirli bir süre boyunca yakalık takılır. Köpeklerin bu dönemde fiziksel hareketlerine dikkat edilmesi ve fazla yorulması önlenmelidir. Ayrıca bu dönemde çok daha fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Dişi köpeklerde kısırlaştırmanın faydaları, şu şekilde sıralanır;

  • Meme kanseri riski önlenir.
  • Rahim enfeksiyonları önlenir
  • Riskli olan tüm gebelikleri ve bu gebelikler yüzünden oluşacak olan birçok sağlık sorunu engellenir.
  • Genetik hastalıkların önlenmesi de kısırlaştırma ile sağlanır.

Köpeklerde kısırlaştırma işlemi erkek ya da dişi köpekler için ayrım yapılmadan, yapılması gereken işlemlerdir. Eğer dişi bir köpek çiftleştirilmeyecekse, mutlaka ve mutlaka kısırlaştırılmalıdır. Aksi halde hayatına devam ettiği süre boyunca hamile kalma riski yüksektir ve sayısız yavru dünyaya getirebilir. Birçok hastalık riskini de beraberinde getirir.

Çiftleştirilmesi ve kısırlaştırılması düşünülmeyen dişi köpeklerin, çok daha dikkatli ve özenli bakılması gerekir. Dışarıda tasmasız gezdirmemek ve yabancı köpeklerle yakın temas ile iletişime geçmesinin önüne geçilmelidir.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Nasıl Olur?

Genellikle erkek köpeklerde kısırlaştırma işlemi, dişi köpeklerin operasyonlarına göre daha az riskli ve daha kolaydır. Köpeklerde genel anestezi altına alınarak kısırlaştırılır. Kesikler küçük olacağı için yaralarda küçük olur ve iyileşme süreleri daha kısadır. Erkek köpekler kısırlaştırma operasyonundan sonra, aynı gün içerisinde taburcu edilebilir.

Kısırlaştırma ile gelecek dönemde yaşanacak olan prostat sorunu ile testislerinde gerçekleşmesi mümkün olan tümör önlenmiş olur.

Erken dönemde kısırlaştırılmış olan köpekler, çok daha sakin olur ve evdeki hiçbir eşyaya zarar vermez. İşaretleme işlemi yapmayarak, evin kokulu bir idrarla kirlenmesi önlenir. Erkek köpekler çiftleşememe düşüncesi ile endişe yapmaz ve psikolojik anlamda bunalıma girmez. Dişi bir köpek bulmak için evden kaçma gibi davranışlar sergilemez ve evde bulunan eşyalara sürtünerek çiftleşmeye çalışmaz. Buda hem sahiplerinin hem de köpeklerin yaşam kalitesini artırır.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Erkek köpeklerde kısırlaştırmanın faydaları, şu şekilde sıralanır;

  • Yumurtalık, rahim ve meme kanseri riski önlenir.
  • İleriki dönemlerdeki prostat sorunları önlenir.
  • Kızgınlık dönemlerinde görülen davranış bozukluğu son bulur.
  • Birçok sağlık sorunu ve hastalıklardan kurtulur.

Erkek köpekler kısırlaştırıldıktan sonra, kızgınlık dönemine girmeye devam ederler. Fakat kızgınlık döneminde erkeklik hormonları kısırlaştırmanın etkisiyle çalışmaz. Bu nedenden dolayı herhangi bir çiftleşme gerçekleştiremezler. Gerçekleştirseler bile dişi köpeği hamile bırakamaz. Hem erkek köpeklerde kısırlaştırma, hem de dişi köpeklerdeki kısırlaştırma işlemi, sağlıkları açısından büyük bir yer tutar.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.