By melissa1 | 19-11-2022
Köpeklerin kaşıntısının geçmesi için hangi sebeple köpeğinizin kaşındığını bulmanız gerekir. Köpeğinizin hangi sebeple kaşındığını bulmanız için ilk iş veteriner hekiminize götürmektir. Köpeklerin kaşıntısı birçok hastalık veya durumdan kaynaklanıyor olma ihtimali vardır. Hafif kaşıntı durumlarında evde de tedavi yöntemleri bulunur. Köpeğinizin kaşıntısını geçirecek tedavi yöntemleri şunlardır:
Köpekte kaşıntı nedenleri bulunan çevre, yiyecekler, hijyen, alerjik sorunlar gibi problemlerden kaynaklanır. Köpeğinizin kaşınma nedenleri şunlardır:
Köpeklerin kulağı kaşıdığında yapmamız gerekenler ilk önce nedenini bulmanız gerekir. Köpeğinizin yeterince kulaklarının temizlenmemesi kaşıntıya sebebiyet verir. Kulakta hijyen sağlanmaz ise köpekleriniz de kulak enfeksiyonu meydana çıkar. Kulak enfeksiyonunu anlayabilmek için veterinerden yardım almanız gerekir. Köpeğinizin kulağında mantar oluşumu oluşur ise kaşıntı durumu yaşama ihtimali yüksektir. Kulak iltihabı kaşıntılı olmasının yanı sıra ağrılı ve acılı gerçekleşir. Veterinerinizin vereceği talimatlara uymanız gerekir.
Köpek kaşıntısı için evde yapılacaklar köpeğinize daha da zarar verme ihtimalini artırır. Veterinerine başvurmadan kendi başınıza tedavi yöntemleri denemek durumu daha da ileri boyuta götürür. Evde kaşıntı için yapabileceğiniz sağlıklı alternatifler de bulunur. Köpeğinizin banyo sırasında kulaklarına şampuan, su ve nemli olan hiçbir ürünün değmemesi gerekir. Köpeklerin kaşıntısı genelde banyo sonrası sahiplerin iyi kurulamamasından kaynaklı da oluşur.
Evde uygulanabilecek bir diğer yöntem ise veterinerin vereceği anti bakteriyel spreyleri düzenli ve ölçülü bir şekilde kullanmaktır. Köpeğinizi temizledikten sonra bu spreyleri kullanarak kaşıntı durumlarının önüne geçmiş olunur.
Köpeklerin stresten kaşınması durumu mümkündür. Köpekler de insanlar gibi ilgiyi sever. Köpeğiniz ile ilgilenmediğiniz durumlarda kaygılar ortaya çıkar. İlgisizlik durumu süreklilik gösterir ise köpeğiniz strese girer. Köpekler oyun oynamayı çok severler. Köpeğiniz oyun oynamak istediğinde sizin köpeğinizi geri çevirmeniz ya da görmezden gelmeniz köpeğinizi strese sokar. Parka gitmek isteyen köpeğinizin bu isteğini sıklıkla gerçekleştirememeniz de köpeğinizi strese sokar. Strese giren köpekleriniz kaşınmaya başlar ve psikolojik olarak kaşıntılara devam eder.
Köpeğinizin strese girdiğini düşünüyorsanız daha fazla ilgilenerek düzenli olarak oyun oynamak, dışarı çıkarmak gibi faaliyetleri aktif tutarak kaşıntıların önüne kolaylıkla geçilir. Eğer bu durumun önüne geçemiyorsanız veterinerden destek almanız gerekir.
Kaşıntı için veterinere gidilecek zaman köpeğinizde bulunan kaşıntının uzun süreli hale gelmesi ve cildinde tahriş gibi durumların oluşmasını gördüğünüz zaman gitmeniz gerekir. Köpeğinizde başlayan kaşıntı çeşitli hastalıkların habercisi olması ile birlikte köpeğinize acı yaşatır. Pire, kulak iltihabı, alerji gibi evde tedavi edilmeyen hastalıkların tedavisini sadece veteriner yapar.
Köpeklerin kaşıntısı geçmiyor ise veteriner doğru teşhisi koyarak hemen tedaviye başlar. Tedavi sürecini dikkatli takip ederek ve verilen ilaçları düzenli kullanarak köpeğiniz kaşıntı durumundan kurtulur. Köpeğinizde oluşan kaşıntılar kulak arkası yaralanmaları, patilerde yaralanmalar, sırt bölgesi tahrişleri, deri soyulmaları nedenleri oluşturur. Köpeğiniz kendine zarar verme durumunda ve cildinde gözle görünür şekilde değişimler var ise veteriner hekiminizi arayarak ve giderek köpeğinizin tedavi olması gerekir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Mutlu Olduğunu Nasıl Anlarız?