İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerin Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 19-11-2022

Köpeklerin Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Köpeklerin kaşıntısının geçmesi için hangi sebeple köpeğinizin kaşındığını bulmanız gerekir. Köpeğinizin hangi sebeple kaşındığını bulmanız için ilk iş veteriner hekiminize götürmektir. Köpeklerin kaşıntısı birçok hastalık veya durumdan kaynaklanıyor olma ihtimali vardır. Hafif kaşıntı durumlarında evde de tedavi yöntemleri bulunur. Köpeğinizin kaşıntısını geçirecek tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Düşük alerjik mamalar tercih edilirse kaşıntı durumunda hafifleme görülür. Köpeğinizin mamasını değiştirmeniz gerekir. Değişen mama ile birlikte kaşıntı durumu hafifliyorsa kullandığınız eski mamanın köpeğinize alerji yaptığını gösterir. Düşük alerjik içerikli mamalar verildiği halde köpeğinizde kaşıntılar azalmıyor ve aynı seyrinde devam ediyorsa mamaya değil dışarıda bulunan bir duruma alerjisi olduğu ihtimali vardır. Veteriner hekiminize giderek alerji testi yaptırmanızda fayda olur.
  • Köpeğinizde pire olma ihtimali vardır. Pire var ise sıkça kaşınma eylemlerinde bulunur. Pire tedavisine başlanarak köpeğinizin kaşıntısına son verilir.
  • Kullanılan köpek şampuanları köpeğinizin cildinde kuruma yapar. Kuruma olan ciltte dökülmeler kaşıntılar meydana gelir. Nemli tutacak köpek şampuanlarının kullanımı köpeğinizin ara ara yapılan banyolarında rahatlatır. Kaşıntı ve tüylerin dökülmesine son vererek köpeğinizi rahatlatır.
  • Veterinerinizin köpeğiniz içi vereceği reçeteler alıp uygulamanız gerekir. Bu sayede kullanılan ilaçlar köpeğinizin hızlıca toparlanmasını sağlar.

Köpeklerde Kaşıntının Nedenleri Nelerdir?

Köpekte kaşıntı nedenleri bulunan çevre, yiyecekler, hijyen, alerjik sorunlar gibi problemlerden kaynaklanır. Köpeğinizin kaşınma nedenleri şunlardır:

  • Cilt kuruluğu köpeğinizde kaşınmaya neden olur. Beslenme yetersizlikleri, kullanılan şampuanlar, vitamin eksiklikleri köpeğinizin cildinde kuruluğa sebebiyet verir. Köpeğinizin cildinde kuruluğu anlamanız kolaydır. Köpeğinize dokunduğunuzda dokunulan bölge kaşınacaktır.
  • Alerjik durumlar köpeğinizin kaşınmasına neden olur. Bu alerjiler kullanılan mamalar, toz, nemli yerler, cilt kuruluğu gibi nedenlerden kaynaklanır.
  • Pireler de köpeğinizin kaşınmasının büyük nedenlerindendir. Parazit bulunan köpeğinizde yoğun kaşıntı hali vardır. Tedavi edilmesi için veterinere gitmeniz gerekir.
  • Köpeklerde insanlar gibi duygusal sorunlar yaşar. Kaygı ve stres köpeğinizin kaşınmasına neden olur. Oyun oynamak istediklerinde ya da yürüyüşe çıkmak istediklerinde köpeğinizi görmezden gelmeniz strese neden olur. Bu gibi durumlar köpeğinizin kaşınmasına sebebiyet verir.
  • Hormonal problemlerde köpeğinizde kaşıntıya neden olur. Troid hormonlarında ki düşüşler ciltte kaşıntıya neden olur.
  • Cilt enfeksiyonları da köpeğinizin kaşınmasını sağlar vücutta oluşan mantarlar köpeğinizi kaşındırır.

Köpekler Kulağını Çok Kaşıdığında Ne Yapmalıyız?

Köpeklerin kulağı kaşıdığında yapmamız gerekenler ilk önce nedenini bulmanız gerekir. Köpeğinizin yeterince kulaklarının temizlenmemesi kaşıntıya sebebiyet verir. Kulakta hijyen sağlanmaz ise köpekleriniz de kulak enfeksiyonu meydana çıkar. Kulak enfeksiyonunu anlayabilmek için veterinerden yardım almanız gerekir. Köpeğinizin kulağında mantar oluşumu oluşur ise kaşıntı durumu yaşama ihtimali yüksektir. Kulak iltihabı kaşıntılı olmasının yanı sıra ağrılı ve acılı gerçekleşir. Veterinerinizin vereceği talimatlara uymanız gerekir.

Köpek Kaşıntısı İçin Evde Ne Yapılır?

Köpek kaşıntısı için evde yapılacaklar köpeğinize daha da zarar verme ihtimalini artırır. Veterinerine başvurmadan kendi başınıza tedavi yöntemleri denemek durumu daha da ileri boyuta   götürür. Evde kaşıntı için yapabileceğiniz sağlıklı alternatifler de bulunur. Köpeğinizin banyo sırasında kulaklarına şampuan, su ve nemli olan hiçbir ürünün değmemesi gerekir. Köpeklerin kaşıntısı genelde banyo sonrası sahiplerin iyi kurulamamasından kaynaklı da oluşur.

Evde uygulanabilecek bir diğer yöntem ise veterinerin vereceği anti bakteriyel spreyleri düzenli ve ölçülü bir şekilde kullanmaktır. Köpeğinizi temizledikten sonra bu spreyleri kullanarak kaşıntı durumlarının önüne geçmiş olunur.

Köpekler Stresten Kaşınır mı?

Köpeklerin stresten kaşınması durumu mümkündür. Köpekler de insanlar gibi ilgiyi sever. Köpeğiniz ile ilgilenmediğiniz durumlarda kaygılar ortaya çıkar. İlgisizlik durumu süreklilik gösterir ise köpeğiniz strese girer. Köpekler oyun oynamayı çok severler. Köpeğiniz oyun oynamak istediğinde sizin köpeğinizi geri çevirmeniz ya da görmezden gelmeniz köpeğinizi strese sokar. Parka gitmek isteyen köpeğinizin bu isteğini sıklıkla gerçekleştirememeniz de köpeğinizi strese sokar. Strese giren köpekleriniz kaşınmaya başlar ve psikolojik olarak kaşıntılara devam eder.

Köpeğinizin strese girdiğini düşünüyorsanız daha fazla ilgilenerek düzenli olarak oyun oynamak, dışarı çıkarmak gibi faaliyetleri aktif tutarak kaşıntıların önüne kolaylıkla geçilir. Eğer bu durumun önüne geçemiyorsanız veterinerden destek almanız gerekir.

Kaşıntı İçin Veterinere Ne Zaman Gidilmeli?

Kaşıntı için veterinere gidilecek zaman köpeğinizde bulunan kaşıntının uzun süreli hale gelmesi ve cildinde tahriş gibi durumların oluşmasını gördüğünüz zaman gitmeniz gerekir. Köpeğinizde başlayan kaşıntı çeşitli hastalıkların habercisi olması ile birlikte köpeğinize acı yaşatır. Pire, kulak iltihabı, alerji gibi evde tedavi edilmeyen hastalıkların tedavisini sadece veteriner yapar.

Köpeklerin kaşıntısı geçmiyor ise veteriner doğru teşhisi koyarak hemen tedaviye başlar. Tedavi sürecini dikkatli takip ederek ve verilen ilaçları düzenli kullanarak köpeğiniz kaşıntı durumundan kurtulur. Köpeğinizde oluşan kaşıntılar kulak arkası yaralanmaları, patilerde yaralanmalar, sırt bölgesi tahrişleri, deri soyulmaları nedenleri oluşturur. Köpeğiniz kendine zarar verme durumunda ve cildinde gözle görünür şekilde değişimler var ise veteriner hekiminizi arayarak ve giderek köpeğinizin tedavi olması gerekir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Mutlu Olduğunu Nasıl Anlarız?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar