By melissa1 | 04-12-2022
Köpeğin hızlı sonulum yapmasının nedenleri arasında çeşitli sağlık sorunları olabilir. Genel anlamda köpeklerde sağlıklı solunum hızını doğru bildiğinizde, köpeğinizin hızlı mu yoksa yavaş mı nefes aldığını tespit edebilirsiniz. Bu yüzden köpeğinizin soluk alma hızına dikkat ederek onların yaşamsal fonksiyonları ve genel sağlığı hakkında çıkarımda bulunabilirsiniz. Uzmanlara göre köpeklerin dinlenirken genellikle dakikada 10 ile 35 arasında bir nefes alması normal karşılanır. Ancak hareket halinde olan ve egzersiz yapan köpeklerde bu sayı normalin 10 katına kadar çıkarak hızlı nefes almaya geçer. Köpeklerin hızlı nefes alma nedenleri hakkında merak ettiğiniz detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Köpeklerde hızlı solunum genellikle egzersiz yaparken veya çeşitli duyguların etkisindeyken görülür. Hızlı solunum yapmanın temel amacı köpeğin vücut ısısını düzenlemektir. Bu sayede dil, ağız ve üst solunum yollarını soğutan köpekler su ve ısının buharlaşmasını sağlayarak vücut ısısını dengeler. Köpeklerde insanlar gibi vücut derisi üzerinden terleme özelliği yoktur. Dolayısıyla hızlı nefes alıp verme bir nevi terleme işlevi gören ve köpeğin vücut ısısını dengeleyen bir özelliktir.
Köpeklerde hızlı nefes alma belirtileri hakkında bilgi sahibi olmadan önce anormal solunum tanımına dikkat etmek gerekir. Köpekler eğer dinlenirken ortalama dakikada 40’tan fazla nefes alıyorsa anormal solunum vakası var demektir. Nefes alırken köpekten hırıltı, gıcırtı ve sert sesler çıkıyorsa bir sağlık sorunundan şüphelenmek gerekir. Eğer köpeğiniz dinlenirken bile nefes nefese kalıyor veya nefes almaya çalışırken aşırı zorlanma belirtileri gösteriyorsa sağlık sorunu yaşar.
Ayrıca hızlı nefes alan köpeklerin diş etlerinde veya dilinde mavimsi renk tonu oluşabilir ve hayvan ayağa kalkarken zorlanma davranışı gösterir. Bu yüzden köpeğin hızlı nefes alıp verdiğini gözlemlediğinizde anormal bir durumla karşılaşırsanız hemen en yakın veterinere muayene için götürmeniz tavsiye edilir. Köpeğin dinlenirken veya uyurken 1 dakikalığına nefes alıp vermesini saydığınızda 30’un altı normal 35’in üzeri ise kritik seviyeyi gösterir.
Köpeğin hızlı solunum yaptığını anlamak için nefesini saymak dışında bazı gözlemler yapmanız gerekebilir. Köpeklerin hızlı nefes alma nedenleri çeşitlilik gösterdiği için her sebebe göre farklı bir belirti ortaya çıkar. Eğer köpeğiniz nefes almakta zorluk çekiyorsa genel anlamda şu belirtilere dikkat etmeniz tavsiye edilir:
Köpeklerde hızlı nefes alma nedenleri hem iç hem de dış faktörlerden kaynaklanıyor olur. Astım ve akciğer hastalıkları gibi üst solunum yolunu olumsuz etkileyen sağlık sorunları köpeklerin normalden daha hızlı nefes alıp vermesine yol açar. Uzman veteriner hekimlere göre köpeklerde hızlı nefes alma sebepleri şunlardır:
Görüldüğü üzere köpeklerde hızlı nefes almaya yol açan unsurlar iç ve dış faktörlerden kaynaklanır. Köpeğin farklı organlarında yaşadığı sağlık sorunları da semptom olarak hızlı nefes alıp vermesine yol açar. Dolayısıyla köpeğinizin normalden daha hızlı nefes alıp verdiğini fark ettiyseniz vakit kaybetmeden uzman veteriner hekime başvurmanız tavsiye edilir.
Köpeklerin strese bağlı hızlı soluma yapması farklı nedenlerle ortaya çıkar. Köpek sahibinden ayrılacağını anlamışsa hızlı nefes alıp vermeye başlar. Bazı köpekler aşırı gürültülü ortamlarda stres olduğu için gök gürültüsü, havai fişek ve benzeri sesler köpekte nefes almayı hızlandırır. Evdeki değişiklikler ve eve gelen misafirler köpekte stres kaynağı olur. Köpekte bunama ve ağrı gibi hastalıklar nefes alma hızını arttırır.
Köpekte kalp hastalığı yüzünden hızlı soluma sorunu ortaya çıkar. Kalp oksijen dolu kırmızı kan hücrelerini tüm vücuda pompalayan organdır. Kalbin işlevini bozan herhangi bir sorun köpeğin vücudunda oksijen miktarını azaltır. Bu nedenle organlara yeterli miktarda oksijen ulaştırmak isteyen köpek istemsiz biçimde hızlı nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirir. Köpeklerde kalp hastalıkları bu yüzden köpeklerin hızlı nefes alma nedenleri arasında gösterilir ve mutlaka tedavi ettirilmeli.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kulak Akıntısı Nedenleri ve Tedavisi