İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerin Görüşü Nasıldır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 02-10-2022

Köpeklerin Görüşü Nasıldır?

Köpeklerin insanları görüşü kırmızı ile yeşili ayırt edemeyen ve ‘renk körü’ olarak adlandırılan hastalığa sahip olan insanların görüşü gibidir. Köpekler, kırmızı ve yeşil dışındaki her rengi net bir şekilde görebilirler. İnsanları ve dünyayı gözlemlerken yalnızca kırmızı be yeşil renklerini ayırt etmekte zorlanırlar. Köpeklerde 2 yerde yer alan gözlerin görme alanı 240 derecedir. Bu derece insanların görme alanından daha fazladır. Köpekler sanılanın aksine siyah beyaz bir görüşe sahip değillerdir. Köpeklerin görüşü loş ışıkta daha netleşen bir özelliğe sahiptir. İnsanlar aydınlık ortamları daha net gözlemleyebiliyor iken köpekler loş ortamlarda daha net görme özelliğine sahiplerdir.

Köpekler Gece Nasıl Görürler?

Köpeklerin gece görüşü insanlara kıyasla daha gelişmiştir. Köpeklerin retina tabakasında bulunan ve gözün az ışıkta görebileceği şekilde özelleşmiş olan hücreler, insanlarda bulunma oranına göre çok daha fazladır. Ayrıca köpekler loş ışıkta daha net görme özelliğine de sahiplerdir. Bu sebeplerden dolayı köpekler geceleri sabahki görüşlerinden daha net bir görüntü elde ederler. Köpeklerin gözlerinde yer alan retinanın arkasında bulunmakta olan yansıtıcı hücre tabakası, retinadan süzülen ışığın çevresindeki hücrelerine ikinci kere çarpmasını sağlıyor.Bunun sonucunda ışık gözde toplanarak artırılmış olur. Işığın bir diğer kısmı da gözde tutulmasıyla sarı-yeşil göz ışıldamasını sağlar. Örtü tabakasındaki bu yansıma ile geceleri karanlıkta insanlardan daha iyi görmektedirler. Düşük ışık kaynaklarını daha iyi değerlendirebilirler.

Köpekler Renk Körü Müdür?

Köpeklerin renk körü olma durumu insanlara göre değerlendirilmekte olan bir durumdur. Köpekler için ‘renk körü’ tabiri kullanmak doğru değildir. Yalnızca, köpeklerin görebildiği ve ayırt edemediği renkler vardır ve bu renkler renk körü hastalığı olan insanların ayırt edemediği yeşil-kırmızı renkleridir. Bu sebepten dolayı köpeklerin renk körü insanlar ile benzer görüşe sahip olduğunu söylemek mümkündür; ancak köpeklere renk körü tanımlaması yapmak doğru değildir.

Köpeklerin En Sevdiği Renkler Hangileridir?

Köpeklerin sevdiği renkler gibi bir durumdan söz etmek pek mümkün değildir; ancak yapılan bazı testler sonucunda köpeklerin sarı rengi diğer renklere oranla daha yoğun olarak gördüklerini söylemek mümkündür. Köpekler, yapılan bu testlerde sarı renge daha çok yaklaşmışlardır; ancak bu durum sarı rengi diğer renklerden daha çok sevdiklerini söylemeye yetecek bir kanıt değildir.

Köpekler Hangi Rengi Göremez?

Köpeklerin göremediği renkler arasında yeşil ve kırmızı renkleri yer alır. Aslında köpekler bu renkleri görebiliyor olsalar da birbirinden ayırt edemezler. Bu özellikleri ile renk körlüğü hastalığı olan insanlar ile benzer bir görüşe sahiplerdir. Renk körü insanlar da kırmızı ve yeşil rengi birbirinden ayırt edemezler. Köpekler, bu iki renk dışındaki her rengi ayırt edebilir ve görebilir özelliğe sahip olan canlılardır. Köpeklerin görüşü, renk körü insanlar tarafından empati aracılığı ile anlaşılabilir.

Köpekler Detayları Görebilirler Mi?

Detayları fark edebilen hayvanların sayısı çok azdır. Hayvanlar genel olarak detaylara dikkat edebilir özelliklere sahip değillerdir. Köpekler form ve desenleri ayırt etmede zorluk çeker, desenlerdeki detayları görmezler. Bunun nedeni, tapetumun ışığı dağıtarak retinal ganglionlara bağlı olan rod sayısında artış olsa da kon sayısının az olmasıdır. Köpekler kısmi olarak hareketli nesneleri takip edebilirler; ancak bu çok gelişmiş bir duyunun belirtileri değildir. Bu nedenle köpeklerin detayları net bir şekilde gördüğünü söylemek mümkün değildir.

Köpek Neden Göz Teması Kurmaz?

Köpekler için göz teması kurmak bir meydan okuma anlamı taşır. Köpekler kendileri ile uzun süre göz temasında bulunan kişilerin ya da hayvanların kendilerine meydan okuduklarını düşünürler. Bundan dolayı göz temaslarından pek hoşlanmazlar. Aynı şekilde kendileri de meydan okuma amacı ile göz teması kurabilirler. Köpekler yalnızca sevdikleri kişiler ile göz teması kurmaktan hoşlanırlar. Sevdikleri kişilerin ve özellikle de sahiplerinin gözlerine sevgi dolu bir şekilde bakmaktan büyük keyif alırlar.

Köpekler, göz temasını meydan okuma olarak algılayan canlılardır. Bu sebepten dolayı yabancı bir köpeğin gözlerinin içine uzun süre bakmak köpeğin harekete geçmesine neden olabilir. Yabancı köpekler ile göz teması kurmak tehlikeli olabileceği için köpeklerin gözlerine bakmadan ilerlemek daha doğru bir yöntemdir.

Bir Köpeğin Görüş Mesafesi Ne Kadardır?

Köpeklerin görüş mesafesi ortalama olarak 40 metredir. 40 metreye kadar olan uzaklığı iyi tespit ederler. 40 metre uzaklıktaki bir nesneyi, insanlara oranla daha bulanık bir şekilde görürler. İnsanların uzağı görme kabiliyeti köpeklere oranla daha gelişmiş olan bir durumdur. Köpeklerin bir nesneyi tam olarak görüp algılamaları için o nesnenin ortalama olarak 6-8 metre mesafe yakınlıkta olması gerekir; çünkü bu mesafe bir köpeğin ideal görüş alanı içerisinde yer almakta olan mesafedir.

Köpeklerin Görme Yeteneği Zayıf Mıdır?

Köpeklerin görme yetenekleri genel olarak zayıf şekilde ifade edilir. Köpekler kırmızı ve yeşil renklerini ayırt edemediği gibi uzak mesafe görüşünde de oldukça kötülerdir. Köpekler uzak mesafedeki nesneleri çok iyi tespit edememekle birlikte nesneleri tam olarak görebilmeleri için oldukça kısa bir mesafeye ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle köpeklerin görme yeteneklerini zayıf olarak tanımlamak mümkün hale gelir.

Görme Problemlerine Yatkın Köpek Irkları Hangileridir?

Köpeklerin görme problemleri yaşamaları çok sık karşılaşılmakta olan bir durumdur. Köpeklerin görüşü oldukça zayıf özelliklere sahip olduğu gibi bazı köpek ırklarının görüş özellikleri çok daha kötü olabilir. Görme problemlerine yatkın olan köpek ırklarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • İngiliz Springer Spaniel,
  • Alman Çobanı,
  • Collie,
  • Boston Terrier,
  • Siberian Husky.

Ayrıca Bakınız: Köpekler Neden Kısırlaştırılmalıdır?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.