İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

PET BİLGİ

By melissa1 | 15-11-2022

Köpeklerin Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Köpeklerin dişlerinin çıkma zamanı geldiğinde huzursuz ve her şeyi ısırma eğiliminde olabilirler. Köpeklerin dişleri 4.aydan itibaren çıkmaya başlar. 3 aylık bir yavru köpeğin süt dişleri dökülür ve 8.aya kadar yeni dişler çıkar. Diş çıkarma süreç, hem köpekler için hem de köpekler besleyenler için zor olabilir.

Diş çıkarma sürecinde olan yavru köpekler her şeyi ısırmak isteseler de her şeyi yiyemezler. Bu yüzden köpek besleyenlerin bu konuda dikkatli olmaları gerekir. Diş çıkaran köpeğe sert ve iri parçalı besinler yenmez. Köpeklerin dişleri ve çeneleri oldukça güçlü olsa da diş çıkarma döneminde dişler hassastır. Yavru bir köpek küçük bir bebek gibi düşünülebilir. Bu süreçte yavru köpeğinize bir bebek gibi bakmalı ve özen göstermelisiniz.

Köpeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

  • Diş çıkaran köpekler her şeyi ısırmak isterler. Bunun nedeni diş etlerinin kaşınmasıdır.
  • Köpeklerin diş çıkarma sürecinde huzursuz olmaları muhtemeldir.
  • Diş çıkarma döneminde agresif olabilen köpekler ağız içinde hissettikleri acı dolayısıyla inler gibi havlayarak rahatsızlıklarını belli edebilirler.
  • Köpeklerin diş çıkarma sürecinde diş etlerinde kanama ve şişlik görülebilir. Bu dönemde köpeğinizin ağzını açarak kontrol edebilirsiniz. Şişlik, kızarıklık veya kanama gözle görülür boyuttaysa diş eti kaşınmasının şiddetli olduğu anlaşılabilir.
  • Dişleri çıkan köpeklerde salya sorunu da olabilir. Salya akıtmaları ve çene hareketleri bu süreçte sık görülür.
  • Diş çıkarma süresince köpeklerde iştahsızlık görülebilir. Bununla birlikte, yedikleri besinleri gereğinden fazla çiğneme eğilimi gösterebilirler.

Köpeklerin Diş Çıkarma Süreçleri Nasıldır?

Köpeklerde diş çıkarma süreci zorlayıcı olabilse de gerekli bakımların yapılması ve özenin gösterilmesi bu sürecin rahatça geçirilmesini sağlayabilir. Köpeklerin dişleri ilk kez 2. Ve 4. Haftalarında belli olabilir. Bu süreçte anne sütüne çok ihtiyaçları vardır ve süt dişleri yavaş yavaş çıkmaya başlar. 7.haftalarında köpeklerin süt dişi çıkarma süreçleri tamamlanmış olur. 7.haftalardan itibaren kalıcı dişler belirginleşmeye başlar.

Köpeklerin 16.haftalarında süt dişleri dökülmeye başlar ve kalıcı dişler ağızda yer edinir. 6 aylık olan bir köpek için diş çıkarma süreci bitmiş olur. Bu süre köpeklerin cinsine göre değişebilse de arada pek fark olmaz. Köpeklerin diş çıkarma süreçleri bebeklerin diş çıkarma süreçlerine çok benzer. Tıpkı bebekler gibi buldukları her objeyi ısırıp diş kaşıntılarını gidermeye çalışırlar.

Yavru Köpekler Diş Çıkarırken Ne Yapılmalıdır?

Köpekler diş çıkarırken yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Köpeğinizin sert cisimleri ısırıp çiğnemesini engelleyin. Köpekler diş çıkarma dönemlerinde buldukları her şeyi çiğnemek isteyebilirler. Sert cisimler diş etlerine zarar gelmesine sebep olacağından, yavru köpeklere özel üretilen yumuşak oyuncakları ısırarak rahatlamalarını sağlayabilirsiniz.
  • Köpeğinizi lapa yiyecekler, yaş mamalar ve süt ile beslemelisiniz. Diş çıkarma sürecinde köpekler iri parçalı besinleri ve kuru mamaları yeterince çiğneyemezler. Bu da hem midelerinin rahatsız olmasına hem de diş etlerinin zarar görmesine sebep olabilir.
  • Köpeğinize vereceğiniz katı besinleri biraz su ilavesiyle yumuşatabilirsiniz. Önemli olan köpeğinizin bu dönemde yediklerinin besleyici ve yumuşak olmasını sağlamaktır.
  • Diş çıkarma sürecinde olan köpeğinizi uzun süre yalnız bırakmamaya ve onunla oyunlar oynamaya özen gösterin. Bu süreci daha fazla huzursuz olmadan geçirmesi için önemli faktörlerden biri de özel ilgi ve sevgi görmesidir.

Köpeklerin Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpeklerde diş bakımı diş çıkarma süresinde en önemli etkenlerden biridir. Yeni çıkan dişler ve bu dişlerin dökülüp yenilenme süresince özel bir bakım ve ağız içi hijyenin sağlanması, dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.

Diş çıkarma süresinde köpeklerin dişlerinin bakımı için şunlar yapılabilir;

  • Köpeğinizin erkenden diş temizliğine alışması için dişlerini fırçalamalısınız. Köpekler dişlerinin fırçalanmasından ve kurcalanmasından hoşlanmazlar. Köpeklere özel üretilen yumuşak fırçalı diş fırçaları ve diş macunu kullanılarak yapılan bu işlem, köpeklerin ileride diş temizliğine fazla direnmemesi için erkenden yapılmalıdır.
  • Diş temizliği yapılırken diş fırçası yerine diş temizleme mendili de kullanılabilir. Köpeğiniz hangisine daha az direniyorsa onu tercih etmelisiniz.
  • Köpeğinizin yediklerine dikkat etmelisiniz. Şekerli her şey fazla tüketildiğinde köpeklere zarar verir. Şekerli besinler tüketmelerini engelleyerek onlara faydalı mamalar yedirmelisiniz. Ara sıra ödül mamaları vererek onu mutlu edebilirsiniz.

Köpeklerin Diş Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Köpeklerin diş bakımı yapılmazsa çeşitli hastalıklar ve diş kayıpları meydana gelebilir. Bu yüzden ağız içi temizliği köpekler için oldukça mühimdir.

Köpeklerin diş bakımı ihmal edilirse neler olacağı şöyle sıralanabilir;

  • Köpeklerde diş bakımı ihmal edilirse dişlerde tartar, çürük ve bakteri oluşumuna bağlı çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir.
  • Köpeklerde diş bakımının yapılmaması sonucunda diş kayıpları ve buna bağlı olarak beslenme bozuklukları meydana gelebilir. Çoğu zaman hafife alan diş bakımı, ihmal edilirse sadece beslenme bozuklukları değil, beslenme bozuklukları sonucunda tehlikeli hastalıklar da ortaya çıkabilir.
  • Köpeğinizin dişlerini temizlemeye yarayan çeşitli köpek oyuncakları kullanabilirsiniz. Bununla birlikte ağız içi temizleyici spreyleri de kullanabilirsiniz.

Köpeklerin dişleri beslenmeleri ve psikolojileri için oldukça önemlidir. Köpeğinizin ağız içi temizliğini düzenli olarak yapmayı ve rutin kontrollerini aksatmamayı unutmayın.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Aşılama Ne Zaman Biter?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar