By melissa1 | 14-10-2020
Köpek tuvalet eğitimi çok önemlidir. Yeni bir köpek sahiplendiğinizde yapmanız gereken ilk şeylerden biri, onlara tuvalet eğitimi vermenizdir. Yavru bir köpeğiniz varsa küçük yaşlarda tuvalet eğitimine başlamanız köpeğinizin alışmasını kolaylaştırır. Ancak yaşlı bir köpeğe sahipseniz hafızasını yenilemek için tuvalet eğitimini tekrardan vermeniz gerekir. Eğer barınaktan köpek sahiplendiyseniz, çevreye ve rutine alışması için biraz zaman alabilir.
Köpeğinizin tuvalet eğitimine alışması yaklaşık dört ila altı ay sürebilir. Ancak bu köpeğinizin yaşına ve öğrenme yeteneklerine bağlı olacaktır. Bazı köpekler birkaç hafta içinde çok hızlı bir şekilde tuvalet eğitimi alabilirken, bazı köpekler için daha uzun sürecektir.
Köpekler uyandıktan hemen sonra idrara çıkması gerekir, bu nedenle köpeğinizi uyandıktan sonra tuvaletini yapacağı yere gitmesini sağlamalısınız. Köpekler, yemekten sonra on beş dakika içinde idrarlarını yapar ve yemekten sonra yarım saat içinde dışkılama yapar. Tabi ki bu köpeğin ırkına ve karakteristik özelliğine göre değişir.
Yavru köpeklerin mesane kontrolü çok zayıftır ve en az iki saatte bir idrara çıkmaları gerekir. Heyecanlandıklarında spontane olarak oldukları yere idrarlarını yapabilirler. Bu nedenle aktif, oyun oynamış veya keşifte olan yavru köpeğinizi sık sık dışarı çıkarın. Köpeğinizle birlikte tuvalet alanına sakince yürüyün. Acele etmeyin! Bazen köpekler tuvaletlerini yaparlarken harika dış mekanların heyecanıyla dikkatleri dağılabilir.
Köpeğiniz vaktini nerde geçirirse geçirsin tuvaleti geldiği zaman yapması gereken alana gitmesi alışkanlık haline gelmesi gerekir.
Köpeğinizin tuvalet eğitimini görmesinin faydaları:
Köpeğinizi düzenli olarak dışarı çıkarın. İlk başta köpeğinizi her saat dışarı çıkarın ve tuvalete gidip gitmediğini görmek için birkaç dakika bekleyin. Bu, köpeğinizin içerideki tuvalete gitme şansını azaltır ve aynı zamanda onlara tuvalete gitmenin iyi olduğu yerleri de öğretir. Köpeğinizi bu yaptığı davranışından dolayı her zaman övmeyi unutmayın. Köpeğinizdeki tuvalet eğitimini ne kadar yakından takip ettiğinize ve köpeğinizin ne kadar hızlı öğrendiğine bağlı olarak öğrenme süresi değişebilir. Unutmayın, her köpek farklı bir hızda öğrenir.
Köpeğinizi dışarıya tuvaletini yapması için çıkardıysanız dışkısını çantaya alarak ortadan kaldırın. Köpeğinizi bölgeyi kullanmaya teşvik etmek için dışkının orada olmasına gerek yoktur. Sadece kötü bir kokuya neden olur ve köpeğiniz içine girip onu evin her tarafına yayabilir.
Köpeğinizin tuvalete ihtiyacı olduğunu gösteren ifadelerini tanıyın. Köpekler tuvalete gitmeleri gerektiğinde kıpır kıpır ve yerinde duramazlar, genellikle gidecek uygun bir yer ararken etrafı koklarlar. Özellikle şekerleme, yemek, oyun zamanı gibi heyecan verici şeyler ve köpeğinizin yalnız kaldığı durumlardan sonra tuvaletinin olma ihtimalini bilerek kontrol etmelisiniz.
Bunlar, köpeğinizin tuvalete gitmesi gerektiğine dair işaretler:
Köpeğinizin tuvaletini yapması için aynı yere götürün. Köpeğiniz tuvalete gittikten sonra etrafta dolaşmaya devam edin ve eve girmeden önce biraz daha oynayın. Bu durum köpeğinizin tuvalete gitmeyi oyun süresinin sona ermesiyle ilişkilendirmemelerini sağlayacaktır.
Köpeğinizi tuvaletini yapması için dışarı her çıktığınızda ödül verin. Bu adım çok önemlidir, çünkü köpeğinizi dışarıya çıktığı için ödüllendirmek, onlardan beklenenleri unutmaması ve bir dahaki sefere aynı hareketi yapmalarına teşvik eder. Köpeğinize tuvalete götürdüğünüzden her zaman aynı komutu kullanın. Örneğin, 'tuvalet' diyebilirsiniz. Bunu öncesinde ve sırasında söyleyin. Bu şekilde, köpeğiniz 'tuvalet' kelimesini her duyduğunda rahatlaması gerektiğini bilir.
Köpeklere apartman dairesinde veya bahçesiz bir evde tuvalet eğitimi verirken, bir dizi farklı zorlukları beraberinde getirir. Köpeğinizi zamanında dışarıya çıkarmak zor olabilir. Bu nedenle yavru köpeğiniz gitmeleri gerektiğini size bildirmeye çalışırken işaretleri tanımak çok önemlidir. Her 30 dakika ila 1 saat arasında köpeğinizi kapalı köpek tuvaletine götürün. Ayrıca yemek yedikten ve oynadıktan sonra da belirlediğiniz yerde tuvalet kutusuna götürün. Böylece köpeğiniz siz evde yokken de ev içindeki tuvalet kutusuna gidip orda ihtiyacını giderecektir.
Köpeklerde tuvalet eğitimi, olabildiğince sorunsuz gitmemesinin birçok nedeni vardır, bu nedenle aşağıdaki hatalardan kaçınmanız gerekir.
Halihazırda bir yavru köpeğiniz varsa ve uzun süre uzakta olmanız gerekiyorsa, sorumlu bir komşu veya profesyonel bir evcil hayvan bakıcısı kişilerden yardım alabilir, köpeğinizin tuvalete gitme zamanlarında onlarla ilgilenmelerini isteyebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise köpeğiniz tek bıraktığınızda yanına köpekler için olan köpek tuvalet kutusunu bırakmalısınız. Siz evde yokken köpeğiniz buraya yapması gerektiğini bilmesi için bu konuda köpeğinizi alıştırmalısınız.