İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklere İlk Yardım Nasıl Yapılır?

PET BİLGİ

By melissa1 | 07-01-2022

Köpeklere İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Köpeklere ilk yardım uygulamaları ve kuralları insanlarınkine benzerdir. Köpeğinizin ya da başka bir köpeğin ağır ya da hafif kaza geçirdiği durumlarda; veteriner veya ayardım gelene kadar yapabileceğiniz basit ilk yardım yöntemleriyle köpeğin durumunun ciddi boyutlara ulaşmasını engellenebilir. Şiddetli ağır kazalarda soğukkanlılığınızı korumak ve köpeğinizi yatıştırmaya çalışmak ilk işiniz olmalıdır. Köpeklerde İlk yardım uygulamaları veterinerinizin gelene kadarki zamanda köpeğinize zaman kazandırmak, durumunun ağırlaşmasını önlemek amacıyla yapılan uygulamalardır.

Köpeklere İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Eğer yapamayacağınızı düşünüyor ve kendinizden emin değilseniz bir şey yapmanız durumu daha kötü hale getireceği için bunun bilincinde olmalısınız. Köpeklerin başına gelen en sık kazalar arasında trafik kazaları ön plana çıkmaktadır.

Bir aracın altında kalan köpeği durumu daha fazla ağırlaşmadan çıkarmak gerekir. Bunu yaparken dikkatli olmalı kendinizi de tehlikeye atmamaya özen göstermelisiniz. Bu gibi durumlarda veterinerin gelmesi zaman alacaktır beklemek durumu kötüleşir.

Sonuçta veterinerinizde oraya geldiğinde birçok araç gereç ve donanımdan yoksun ilkyardım malzemelerle gelecektir. Bu durumda veterineri arayıp durumu anlatıp o gelene kadar ne yapmanız gerektiği konusunda size yol gösterici olur.

Köpeklerde Trafik Kazaları

Kaza halinde il yapılması gereken şey soğukkanlı olmak ve köpeğin durumunu tespit edip, onu sakinleştirici ve teskin edici davranmaya çalışmak olmalıdır.

Köpeğinizin durumuna göre rahat bir konuma getirmeye çalışıp, bir kemer ya da iple çenesinden bağlayarak denetim altında tutunuz.

Köpeğinize köşeye sıkıştırılmış, kıstırılmış hissiyatından uzaklaştırmanız gerekiyor. İlk yardım için gerekli önlemeleri alıp kurallarını uygulayınız.

Göğsünden kalp ve nabız atışlarını izleyiniz. Bir şey duyamıyorsanız göğsünün sol yanında kalp üzerine hızlıca bastırıp çekerek, saniyede bir masaj yapınız.  Kalp üç dört dakikadan fazla durursa beyin tahribatı ihtimali var demektir. Ayrıca yapay solunum uygulamanız gerekir.

Köpeğin Solunumunu Kontrol Edin

Solunumunu kontrol ediniz. Solunum hissetmiyorsanız, ağzını açınız, kan, tükürük, kusmuk gibi maddeler varsa temizleyip yapay solunum uygulaması yapmanız gerekir. Yapay solunumda iki elinizi göğüs üzerine koyunuz kaburgaları üzerine hafif bastırarak ciğerlerdeki havayı dışarıya çıkarınız. Daha sonra baskıyı çekerek ciğerleri yeniden havayla doldurunuz beşer dakika arayla buna devam ediniz.

Köpeğinizin vücudundaki yaralanma ve kanama durumunu kontrol ediniz. Büyük kanamalar derhal durdurulmalıdır. İç kanamayı o durumda anlamanız çok zordu ancak veterinerinizin kontrolleri sonucu anlaşır. Ağzına bakın damak ve diş etlerinin soluk olup olmadığını kontrol edin

Ayağa kalkıp kalkamadığına ve vücudunda kırık çıkık olup olmadığını kontrol edin kırık çıkı tespit edilmesi durumunda bunun atel yardımıyla desteklenmesi gerekmektedir. Bunu yaparken çok dikkatli ve hassas olmalısınız.

Durumu Veteriner Hekime Bildirin

Veterinerinizi arayıp durumu ve belirtileri bildiriniz. Kazan esnasında yaralı canın yana köpeğinize müdahale ederken can havliyle sizi ısırmaması için çenesini bağlamanız gerekir. Bunu bir sargı bezi veya boyun bağı yardımıyla yapabilirsiniz.

Bunu yaparken aşırı sıkıştırıp nefes almasını engellememeye özen göstermelisiniz. Köpeğinizi sıkışık durumda olması ve göğsünden yaralanan nefes almakta güçlük çeken durumlarda bunu uygulamamalısınız.

Bayılma ve şok halinde, köpeği sakin sıcak rahat bir yer almalısınız, üzerine bir battaniye ve örtü örtmelisiniz.  Şoka engel olmak için bir sıcak su şişesini yanına koymanız yardımcı olacaktır.

 Köpeklerde Olası Yanık Kazaları

Kaynar sıcak sular, kimyasal içerikli maddeler ve buz yanıkları acil müdahale gerektiren bir işlemdir. Bu yüzden ilk yardım için geç kalmamalısınız. Derin olmayan yanıkların evde tedavi edilmesi yeterlidir. Yanan bölgeye veteriner hekiminizin verdiği yanık kremi ya da rahatlatıcı bir krem ile uygulayınız. İleri derecede olan yanıklar için cerrahi müdahale gerektirdiği için veteriner hekiminizle iletişime geçiniz.

Köpeklerde Zehirlenme Durumları

Tüylü dostlarımız kimi zaman meraklı olmalarından dolayı başlarını derde sokarlar. Yememeleri, koklamamaları gereken şeyler vardır. Erişemeyeceği yerlere kaldırmanız köpeklerde zehirlenmeyi önlemenize yardımcı olacaktır. Evdeki, bahçedeki kimyasal içerikli ilaçlar, temizlik maddeleri, çikolata gibi şekerlemelerin köpeklerden uzak tutulması gerekir. Eğer köpek beyaz kusuyorsa ve kusmalar sıklaşıyorsa acilen veteriner hekiminize görünmelisiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar