İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Zehirlenme Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 08-11-2022

Köpeklerde Zehirlenme Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Köpeklerde zehirlenme belirtileri, zehirlenme sebeplerine göre değişkenlik göstermektedir. Bu belirtilerin erken fark edilmesi ve hızla tedavinin gerçekleşmesi, köpeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu belirtilerden bazıları köpek için hayati risk doğurabilir.

Zehirlenme teşhisinin yapılabilmesi semptomlar göz önünde bulundurulması ile yapılır. Koyulan teşhise göre zehirlenme tedavisi yapılır.

Köpeklerde zehirlenme belirtileri şu şekildedir:

Köpeğin Halsizleşmesi

Köpeklerin zehirlenmesi organları ve organların çalışma şeklini olumsuz olarak etkiler. Bu durum köpeğin vücudunun işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırır, bağışıklık sistemi negatif etkilere maruz kalır ve köpek kendisini halsiz hisseder. Köpeğin halsizleştiğinin fark edilmesi ile sorunun ne olduğunu anlamak için veterinere götürülmelidir.

Köpeğin Solunum Sırasında Zorluk Yaşaması

Köpeklerin zehirlenmesi bazı durumlarda solunum yolunu etkileyebilir ve solunum yapmayı güçleştirebilir. Eğer köpek hırıltı çıkarıyorsa ve solunum sırasında güçlük yaşıyorsa köpek zehirlenmiş olabilir demektir ve acilen veterinere götürülmelidir.

Köpeğin Ağzından Salya ya da Köpük Gelmesi

Köpeğin zehirlenmesine neden olan durum ağızda tahriş meydana getirmiş olabilir. Bu köpeğin ağzından salya ve köpük gelmesine neden olacaktır. Bazı toksinler de salyaya ya da köpüğe neden olabilir. Eğer köpeğin ağzından salya ya da köpük geliyorsa veterinere götürülmeli ve sorun teşhis edilmelidir.

Köpeğin Kusması

Köpeğin kusması zehirlenme belirtilerinden birisidir. Zehrin sindirim yolunu etkilemesi ile bu belirti ortaya çıkar. Köpek derhal veterinere götürülmeli, teşhise göre tedavi yapılmalıdır.

Köpekte Bilinç Kaybının Meydana Gelmesi

Zehirlenme belirtilerinden birisi bilinç kaybıdır. Bilinç kaybı yaşayan köpek en hızlı şekilde veterinere götürülmelidir.

Köpeğin Vücudunda Oluşan Şişlikler

Vücutta oluşan şişlikler zehirlenme belirtilerinden birisidir. Köpeğin herhangi bir canlı tarafından ısırılması zehirlenmesinin sebebi olabilir. Bu durumun sonunda köpek felç kalabilir ya da çeşitli fonksiyonlarında aksama meydana gelebilir. Bu durumu yaşayan köpekler veteriner hekim tarafından tedavi altına alınmalıdır.

Köpeklerde Kas Spazmı

Köpeklerin zehirlenmesi kas sistemini etkileyebilir. Bu sebeple nöbet geçirme ve kas spazmı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu zehirlenmenin en tehlikeli belirtilerindendir, acilen müdahale gerektirir.

Diş Etlerinde, Dilde ve Diğer Vücut Bölgelerinin Renginde Değişiklik

Zehirlenme sonrasında solunumda zorlanma ya da çeşitli toksinler sebebi ile bazı vücut bölgelerinde renk değişimleri meydana gelebilir. Bu bölgeler solar, sararır ya da mavi renge döner.  Bu renk değişimlerin sebebi iç kanama da olabilir. Zehirlenmenin en yaygın belirtilerindendir.

Köpeklerde Zehirlenmeye Neden Olan Durumlar Nelerdir?

Köpekte zehirlenmeye neden olan durumlar, köpeğin zehirlenme sonrasında yaşayabileceği semptomları değiştirebilir. Çeşitli nedenler farklı semptomlara sebep olur. Bu semptomlar köpeğin hayatını tehdit edecek seviyeye gelebilir. Bu sebeple bu semptomları gösteren köpekler acil olarak tedavi altına alınmalıdır.

Köpeklerde zehirlenmeye neden olan durumlar kene gibi dış parazit kaynaklı olabileceği gibi, beslenme ya da bakteri kaynaklı da olabilmektedir. Gıdaların içerisinde yer alabilecek çeşitli parazitler köpeğin zehirlenmesine neden olabilir bu sebeple beslenmeye çok dikkat edilmelidir.

Köpeklerin fare zehri gibi çeşitli zehirlere ulaşıp yemesi köpek için ciddi zehirlenme sebebidir. Bu yüzden ilaçlar ve zehirler köpeklerin ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır.

Köpeklerde Zehirlenme Teşhisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde zehirlenme teşhisinin yapılması, tedavisi açısından çok önemlidir. Kişi, köpeğin neden zehirlendiğini veteriner hekime söylemelidir. Eğer bir ilaç ya da buna benzer bir madde zehirlenmeye neden olduysa maddenin ne olduğu veteriner hekime söylenmelidir.

Eğer zehirlenme sebebi bilinmiyor ise veteriner hekim yaptığı testler doğrultusunda olası teşhis koyar. Bu teşhise göre tedavi yapılır.

Köpek Zehirlenmelerinde Tedavi Nasıl Yapılır?

Köpek zehirlenmelerinde tedavi, köpeğin gösterdiği semptomlara göre değişebilmektedir. Gösterilen semptomlar köpeğin neden zehirlendiğine dair bilgi verir ve tedavi buna göre yapılır. Zehirlenme tedavilerinde amaç, zehri olabildiği kadar erken bir şekilde vücuttan atmaktır. Bunun için çeşitli yöntemler vardır.

Köpek zehirlenmelerinde tedavi şekilleri şu şekildedir:

  • Panzehir

Köpek zehirlenmeleri, eğer fare zehirlenmeleri gibi sebepler dolayısıyla gerçekleştirilirse, zehrin vücuttan atılması için panzehir kullanılır.

  • Lavman

Köpek zehirlenmelerini vücuttan atmanı bir diğer yolu zehri dışkı yoluyla atmaktır. Lavman köpeğin dışkılamasını ve zehri olabildiğince erken atmasını sağlayacaktır.

  • Mide Yıkama

Köpek zehirlenmelerinde mide yıkama tercih edilebilir. Köpeğin midesinin yıkanması ile zehir kısa sürede vücuttan atılır.

  • İlaç

Köpek zehirlenmeleri ilaç yolu ile tedavi edilebilir. Bu ilaçlar köpeğin kusmasını sağlayarak zehrin ağız yolu ile atılmasını sağlar.

Köpek Zehirlenmeleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Köpeklerde zehirlenmeleri ile ilgili bilinmesi gerekenler, köpeğin hayatını kurtarabilecek önemli bilgilerdir.

Köpeklerde zehirlenme ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Köpek, asit gibi maddeler yuttuysa, sivri ya da keskin bir cisim yuttuysa, köpek komaya girmişse, kusmaya engel ilaçlar sebebi ile zehirlenmişse kesinlikle kusturulmamalıdır. Bu gibi durumlarda köpeğin kusması, zehrin zararlarını arttıracaktır.
  • Zehir köpeğin solunumu engelliyorsa ve soluk alamıyorsa yapay solunum uygulanmalıdır.
  • Zehir sonucunda kalp durmuşsa kalp masajı yapılmalıdır.
  • Köpek dilini yutmuşsa dil çıkarılmalıdır.
  • Köpeğin üstü çok sıkı olmadan sarınmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpeğim Çok Hareketli, Nasıl Sakinleşir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar