By melissa1 | 26-01-2022
Köpeklerde yüz felci özellikle yaşlı köpeklerde sık görülen bir durumdur. Bu belirti, sanıldığı gibi kas yetmezliği dolayısıyla değil, kasları kontrol sinirlerin bozuklukları sebebiyle yüz kaslarını hareket ettirememeleri ve gerginleştirememeleri ile kendini göstermektedir. Sık karşılaşılan bir durum olsa veterinerlerdeki vakaların %74’lük kısmının idiyopatik nedenlere sahip olduğu görülmektedir. Fasiyal sinirler, motor, duyusal ve parasempatik lifleri içerir. Bu sinirler, beyin sapı seviyesinden beyine çıkar ve kafatası üzerindeki deliklerden göğüs kafesi ve karnı boyunda dağılmaktadır. Fotomor refleksler, göz hareketleri, konaklama, duyusal bilgilerin alınması, koku alma dürtülerinin iletilmesi ve tat dürtüleri fasiyal sinirler aracılığı ile üç boyutlu ortamlara yerleştirilir. Bu sistem hasar gördüğünde köpeklerde ya da diğer omurgalı hayvanlarda yüz felci meydana gelir.
Yapılan araştırmalara göre, köpeklerde yüz felci hastalarının %74’ü idiyopatiktir. Yani hastalık sebebini açıklamak için herhangi bir neden bulunamamaktadır. Köpeklerde yüz felci için ortak bir nedeninin bulunması oldukça nadirdir. Bu nedenle patolojinin oranını hesaplamak kolay değildir. Bilinmeyen etiyolojiler ile birlikte yüz felcinin en sık görülen etkeni, cilt problemlerine neden olan ve iç kulakta meydana gelen ciddi bir enfeksiyondur. Bazı belirtilere kalıcı eğik bir kafa ve denge sorunları eşlik etmektedir. Kısmi ya da tam yüz felcinin olası nedenleri bulunur. Bu nedenlerden bazıları ise;
Köpeklerde yüz felcinin semptomları, yaralanmanın boyutuna ve etkilenen sinir yapılarına göre farklılık gösterir. Köpekler yüz felci sonucunda yüzün bir tarafı sarkabilir ya da bir felç ardından tıpkı insanlarda olduğu gibi sonuçlarla karşılaşabilirler. Köpeklerde yüz felci, köpeğin en küçük harekelerinde bile fark edilir. En belirgin belirtiler ise;
Fasiyal sinir etkilenmelerinin çoğunda, yüzün iki tarafından sadece birinde felç görünür. Böylece tanıyı koymak daha kolay olur.
İdiyopatik varyant yaygın görülse de yüz felcinin diğer nedenlerini elemek için etkilenen köpek üzerinde belirli testlerin yapılması gerekir. Öncelikle köpeğin sakinleştirilmesi ve kulak enfeksiyonu ihtimalini elemek için yüz düzleminin ve kulağının ayrıntılı bir analizi yapılır. Her şey yolundaysa, kulağın ve beynin iç yapılarının detaylı olarak görülmesi için bt çekimi, X-ışınları ve mr görüntüleme kullanılır. Nadir olarak, enfeksiyon belirtilerini belirlemek için kafa sıvılarından bir numune alınır. Fasiyal sinirlerin elektrik ile uyarılması sonucunda hasarın ölçülmesi ve prognoz oluşturulması sağlanır.
Köpeklerde yüz felci tedavisi her durumda farklılık gösterir. Sinir hasarının geri alınamaz olduğu unutulmamalıdır. Bu durum köpeğinizden vazgeçmeniz gerektiğini göstermez. Fakat bu durumun ardından çevreyle etkileşime geçtiğinde ya da yemek yediğinde bazı problemler ile karşılaşacağınızı bilmelisiniz. Sinir hasarının sebebi kanserli bir tümörse, kitle cerrahi olarak alınabilir ya da kanseri öldürmek amacıyla hedefe yönelik bir tedavi için takip edilmesi önerilir. Altta yatan sebep hipotiroidizm ise, ömür boyu tiroid hormon replasman ilacını kullanması gerekecektir. Yüz felcinin nedeni orta ve iç kulakta meydana gelen bir enfeksiyonsa, lokal bir cerrahi operasyon ile seruminolitik maddeler uygulanır ve hasarlı doku çıkarılır. Böylece hasarlı kulak ayrıntılı olarak temizlenir.