By melissa1 | 23-09-2022
Köpeklerde yeme bozuklukları köpeğinizin günlük alması gereken kalori miktarını engelleyerek gelişim sorunları yaşamasına neden olur. Farklı nedenlere ve farklı özelliklere göre değişiklik gösteren bu durum köpeğinizin genel sağlık durumunu önemli ölçüde etkilemektedir. Yeme bozuklukları köpeğinizin sağlık gelişimini desteklemeniz, onun vücut yapısına özel beslenme ve aktivite programlarını uygulamanızı gerekli kılar. Köpeğiniz zamanla doğru bilinçli sağlıklı, kaliteli beslenme alışkanlığı kazanabilir. Köpeklerde yeme bozukluklarını fark ettiğiniz an alanında uzman bir veteriner hekime danışarak, evcil hayvanınızın sağlığını destekleyen ana belirleyici beslenme programlarını uygulamalısınız.
Köpeklerde en sık görülen yeme bozukluklarından bazıları şunlardır:
Aşırı yemek yeme köpeklerde sık görülen yeme bozukluklarının başında gelir. Aşırı yemek tüketimi yapan köpekler obezite hastalığına kolayca yakalanır. Obezite kaynaklı oluşan karaciğer, kalp hastalığı böbrek sorunu ve sindirdim rahatsızlıkları köpeğinizin hayati fonksiyonlarını önemli ölçüde etkiler. Aşırı yemek yeme genellikle her istediği zaman istediği yemeğe erişen köpeklerde yaygın şekilde gözlenir. Köpeklerin aşırı yemek yeme, kilo alma probleminden kurtulması için ebeveynlerin bilinçlenmesi gerekir. Köpeklerle yaşayan pek çok kişi mama başında masum bakışıyla bekleyen köpek dostuna öğün dışı yiyecekleri cömertçe sunabilmektedir. Bu gibi pek çok ana faktör yeme bozukluklarının oluşma ihtimalini artırır. Yapılan araştırmalar sonucunda yeme bozukluklarının temelinde sadece insan, köpek arasındaki ilişkinin etkili olmadığı görülmüştür. Evcil hayvanınızın fazla yemek yemesi hipotiroidizm, cushing hastalığı gibi rahatsızlıkların oluşmasına neden olur. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak aşırı yemek tüketen köpekler yukarıda belirtilen hastalıkların yanı sıra ciddi hayati riskleri olan hastalıklara da yakalanabilir. Sevimli köpek dostunuzun sağlıklı gelişimi için veteriner hekiminize danışarak onu sağlık kontrollerinden geçirmeniz önerilir.
Anoreksi köpeğinizin fiziksel olarak açlık hissetmesine rağmen iştahını mental olarak baskılamasına denir. Yemek yememe ile karakterize edilen bu hastalık köpeklerde görülen en yaygın yeme bozuklukları arasında yer alır. Köpeklerde iki farklı anoreksi türü görülür. Gerçek anoreksi, sahte anoreksi. Sahte Anoreksi’de köpekler yemek yemeyi ister fakat çiğneme ve yutma gibi fiziksel eylemleri rahatlıkla yerine getiremez. Her iki türde de köpeğiniz yemek yiyemediği için gıda alımına açık hale gelir. Anoreksi köpekler yeme bozukluğu sonrasında ciddi sağlık sorunlarına karşı karşıya kalır. Anoreksi oldukça ciddiye alınması gereken, köpeğinizin sağlıklı gelişimini ciddi ölçüde tehlikeye sokan önemli bir yeme bozukluğu hastalığıdır. Anoreksi yeme bozukluğunun türüne göre değişir. Gerçek anoreksi stres zehirlenmesi, istenmedik hastalık, bağışıklık sorunları, iştahı baskılayan ağrı, mide bulantısı, kanser, aşırı sıcak ve ilaçların gastrointestinal tıkanıklar gibi yan etkilere sahiptir. Diş ve diş eti hastalıklarının yanı sıra çiğneme kaslarında görülen sorun tükürük bezlerindeki hastalık çeneme ve yutkunmayı engelleyen nörolojik hastalıklar, ağız ve göz arasındaki apse oluşumu gibi farklı pek çok köpeklerde yeme bozuklukları sorunları oluşabilir.
Dışkı yeme köpeklerde kobraface olarak adlandırılır. Yeme bozukluğu olarak sınıflandırılan dışkı yeme köpeğinizin besin emilimini azaltırken sindirim sisteminde çeşitli hastalıklara neden olabilir. Bu gibi durumlarda muhakkak köpeğinizi eksiksiz, fiziksel muayeneden geçirmelisiniz. Yavru köpeklerde sıklıkla görülen dışkı yeme problemini önlemek için beslenme planının, dışkılama sıklığının değerlendirilmesi gerekir. Köpeğinizin dışkıları yumuşak yapıda ise, dışkılardaki besinler sindirilmeden vücut dışına atıldıysa hekiminiz inceleme başlatacaktır. Köpeklerde dışkı yeme bozukluğunun tedavisi altında yatan herhangi bir medikal neden varsa köpeğinizi teşhis ve tedavi süreçlerinden geçirebilirsiniz. Yeme bozukluğu davranışsal nitelik taşıyorsa onu dışkı ile temas etmesini önlemelisiniz.
Çok hızlı yemek yeme köpeklerde görülen yemek yeme bozukluklarının en etkili nedenlerindendir. Evcil hayvanınızın da görülen yemek yeme bozuklukları az ya da çok yemek verilmesi ile sınırlı tutulmaz. Bazı köpeklerde aşırı hızlı yemek yeme, yemeklerin çiğnenmeden yutulması, mide burulması, şişkinlik, kusma, boğulma, sinir sistemi hastalıkları riskinde artış görülür. Köpeklerde hızlı yeme davranışının önüne geçmek için uzman veteriner hekiminize başvurarak doktorunuzun önerdiği ilaç, tedavi yöntemlerini uygulamanız gerekir. Çok hızlı yemek yeme köpeklerde genellikle yavruluk döneminden yetişkinliğe taşınan önemli bir problemdir. Evde tek olan ya da pek çok evcille yaşayan kişiler bu gibi yemek yeme problemleri ile karşılaşabilir. Çok hızlı yemek yeme davranışına neden olan medikal sorunlar göz ardı edilmemelidir. Köpeklerde iç parazit oluşumuna neden olan besinler köpeğinizin vücuduna doğrudan girmediği için evcil hayvanınız kendini sürekli aç hisseder. Bu nedenle daha hızlı yemek yiyebilir. Tüm yemek yeme türlerinde olduğu gibi hızlı yemek yiyen köpeklerin bu gibi sorunlardan kurtulması için evcil hayvanınızı veteriner hekim kontrolünden geçirmeniz sağlıklı gelişimi açısından oldukça önem taşır.
Pika yiyecek niteliği taşımayan cisim, madde ve objelerin tüketilmesi ile karakterize edilir. Psikolojik bir sorunu olarak ortaya çıksa da köpeğinizin yetersiz beklediğini, çeşitli sağlık sorunları yaşadığını gösterir. Obje ve objenin türüne göre değişen bu hastalık köpeklerde salya akıtma, siyah renkte dışkı kusma, ishal, ağız kokusu, karın ağrısı, öksürme, zehirlenme, şoka girme, halsizlik, kabızlık, enfeksiyon gibi pek çok hastalığa neden olabilir. Köpeğinizin sosyalleşememesine ve depresyona girmesine neden olan bu hastalık ayrıca kansızlık, diyabet, iltihaplı bağırsak hastalığı, vitamin eksikliği, hipertiroidizm, beslenme azlığı gibi pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Köpeklerde yeme bozuklukları altındaçok ciddi nedenlerin yattığı, hastalığın köpeğiniz üzerinde pek çok tehlikeli durumu ortaya çıkardığı gözlenmiştir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Egzama Belirtileri Nelerdir?