Köpeklerde vestibüler sendrom köpeklerin dengesini bozan bir rahatsızlıktır. Ayrıca sadece köpeklerde değil kedilerde ve hatta insanlarda da görülebilmektedir. Köpeklerde denge kaybı özellikle yaşlı köpeklerde sık rastlanmaktadır. Vestibüler bozuklar beyin ve iç kulak arasındaki sistemin hasar görmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu durum köpeklerin denge problemleri yaşamasına neden olmaktadır.
Köpeklerde Vestibüler Sendrom Tedavisi, Nedenleri
Vestibüler sistem, köpeğin denge ve göz hareketlerini kontrol edebilen sinir sisteminin bir parçasıdır. Beyin sapını, iç kulağı, beynin bestibulocerebellum ve vestibulocochlear bölgelerini içermektedir. Köpeklerde vestibüler sistem sayesinde denfe korunur ve baş hareketlerini kendileri yönlendirebilir. Aynı zamanda gözlerini başları dönmeden haraket ettirebilmeleri sağlanır. Vestibüler sistemin herhangi bri alanı zarar görür ya da bozulursa, köpekler vertigo belirtileri gösterebilir ve bir çeşit vestibüler disfonksiyona sahip olabilir.
Köpeklerde Vestibüler Hastalık Belirtileri
- Bulantı veya kusma
- Bir tarafa düşmek
- Ataksi ( sarhoşluk hissi)
- Baş dönmesi
- Denge kaybı
- Ayakta dururken ya da yürürken isteksizlik/yetersizlik
- Baş eğme
- İstemsiz hızlı göz hareketleri (nistagmus)
- Yüz sarkması
- Felç
- Horner sendromu (bir gözü etkileyen işaretlerin kombinasyonu)
- Tökezleyerek yürüme
- Zemin ya da sert yüzeylerde uyumayı seçmesi
- Koordinasyon eksiklikleri
- Yeme ile içmede isteksizlik
- Tek yönde sürekli daire çizme hareketi
Köpeklerde Vestibüler Hastalık Nedenleri
Vestibüler hastalıklar, genellikle vestibüler sistemde ortaya çıkan bir rahatsızlık nedeniyle meydana gelir. Problem beyinde, iç kulakta ya da her ikisinde de ortaya çıkabilir.
- Beyin veya iç kulakta yaralanma/travma
- Hipotiroidizm
- Vasküler kazalar ya da felç
- Genetik yatkınlık (Doberman, Alman kurdu ve Pinchers gibi)
- İç ya da orta kulak enfeksiyonları ( iltihap, iç kulak sensörlerine zarar verebilir)
- Beynin sinirine ya da önemli bir bölgesine baskı yapan kist veya tümör olması
- İdiyopatik vestibüler sendromlar (yaşlı köpeklerde vestibüler sendrom)
Köpeklerde Vestibüler Hastalık Tanı ve Tedavisi
Veteriner hekiminiz köpeğinizin vestibüler hastalığını belirlemek için tıbbi öyküsünü isteyecektir. Ardından kapsamlı bir muayene ile gerekli testleri isteyebilir. Önerilen bazı testler ise;
- İdrar tahlili
- Tam kan sayımı
- Kan şekeri
- Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri
- Serum biyokimya testleri
- Bt, MRI ve kafatası röntgeni
- İlik laboratuvar testleri
Köpeğinizin tedavi yöntemleri vestibüler hastalığın nedenlerine göre değişebilmektedir. Veteriner hekiminiz öncellikle köpeğinize kusmasını engelleyecek bir ilaç verebilir. Köpeğinizin tedavisi ortalama 2 hafta sürebilir. Köpeğinizin bu süreçte rahat edebilmesi için evde bazı değişiklikler yapmalısınız. Çünkü köpeğiniz dengesi bozuk şekilde ev içerisinde tehlikeli durumlar ile karşı karşıya kalmamalıdır. Köpeğinizin tedavisinde hastalığın altında yatan nedenin tedavi edilmesi önemlidir. Köpeğiniz baş dönmesi sebebi ile meclizin ve difenhidramin gibi ilaçlar kullanabilir.
Köpeklerde Vestibüler Hastalıkların Önlenmesi
- Köpekler içn vestibüler hastalıkların önlenmesini sağlayacak bilinen bir yol bulunmamaktadır. Fakat köpeğinizin kulak enfeksiyonlarına yatkın olduğunu biliyorsanız, temizleyiciler kullanmanız ve enfeksiyonun ilerlememesini sağlamanız önemlidir.
- Köpeğinizin genel veteriner muayenelerini aksatmamalı ve gerekli laboratuvar testleri yaptırmalısınız. Bu sayede köpeğinizin vestibüler bozuklukları ilerlemeden önce veteriner hekiminiz köpeğiniz üzerinde ki hafif farklılıkları tespit edebilir ve kısa sürede tedaviye başlanabilir.
- Köpeğinizin vestibüler hastalığının kısa sürede fark edilmesi tedavi sürecini kolaylaştırabilir. Bu nedenle köpeğinizde herhangi bir farklılık gördüğünüzde vakit kaybetmeden veterinerinize götürmelisiniz. Bu şekilde uygun tedaviyi almasını sağlayarak bu hastalığı hızlıca atlatmasını sağlayabilirsiniz. Aksi halde ilerleyen vestibüler hastalıkların ameliyat veya ömür boyu kullanılması gereken ilaç tedavisine neden olacağını bilmelisiniz.