İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Tüy Dökülmesi: Alopesi Sendromu

PET BİLGİ

By melissa1 | 23-10-2020

Köpeklerde Tüy Dökülmesi: Alopesi Sendromu

Köpeğinizin güzel tüylerinin bir kısmını kaybetmiş gibi göründüğünü fark ederseniz, oldukça endişe verici olabilir. Köpeklerde alopesi, saçkıran (mantar enfeksiyonu) gibi deri enfeksiyonlarının, bakteriyel enfeksiyonun veya akarlar gibi parazitlerin bir sonucu olabilir. Genellikle köpeğin kaşıntılı veya ağrılı bir bölgeyi tırmalaması veya yalaması sonucu fark edebilirsiniz.

Köpeklerde Alopesi'nin En Sık Görülen Belirtileri Nelerdir?

Aşırı dökülmeye stres, yetersiz beslenme, hamilelik, emzirme veya altta yatan başka bir tıbbi durum neden olabilir.

Köpeğinizin neden tüy dökmesi yaşadığının farklı nedenlerine bir göz atmadan önce, köpeklerde alopesi semptomlarının en yaygın özelliklerinden bazılarına dikkat etmek önemlidir.

Köpeklerde alopesi belirtileri:

  • Deride kızarıklık
  • Deride lezyon varlığı
  • Etkilenen bölgenin çevresinde kabuklanma
  • İltihap
  • Pullu cilt
  •  Koyu ten lekeleri
  • Köpeğinizdeki kel yamalar oluşması

Köpeklerde Tüy Dökülmesinin En Yaygın Nedenleri

Köpeğinizin saçlarının dökülmesine ne sebep olabilir? İşte veterinerinizle görüşmeyi düşünmeniz gereken yaygın nedenleri aşağıda sizler için hazırladık.

Köpeklerde Tüy Dökülme Sebebi: Alerjiler

Alerjiler, köpeklerde aşırı tüy dökülmesinin en bilinen sebeplerinden biridir. Bunun nedeni, örneğin toz akarları, küfler ve polen gibi çevresel tetikleyiciler gibi bir dizi farklı tetikleyici olabilir. Akarlar ve pireler gibi parazittik tetikleyiciler de vardır.

Bazı köpekler de gıda alerjileri nedeniyle saç dökülmesine maruz kalmıştır. Pire alerjileri durumunda pire önleyiciler kullanılmalıdır, böylece tam gelişmiş bir pire istilası tehdidi önemli ölçüde en aza indirilir.

Köpeklerde tüy dökülmesi, köpeğiniz yaşlandığında, hasar gördüğünde ya da mevsimsel olarak hava ısındığında tüylerini kaybeder. Birçok köpek yıl boyunca tüy döker. Ilıman bir iklimde yaşıyorsanız, mevsimsel dökülme genellikle azalır. Dökülme kontrolden çıkmışsa, köpeğinizi haftada birkaç kez fırçalayarak fazla tüylerinden kurtulabilirsiniz.

Köpeklerde Tüy Dökülme Sebebi: Genetik Durum

Köpeğinizin saç dökülmesinden muzdarip olmasının nedenlerinden bir diğeri köpeğinizin türüne ve vücut türüne göre doğuştan dökülebilir. Bunun nedeni bazı köpeklerin genetik olarak saç dökülmesine diğerlerinden daha yatkın olmasıdır. Bu nitelik için yetiştirilmiş bazı köpekler var, yani tüysüz köpekler.

Köpeklerde Tüy Dökülme Sebebi: Cushing Hastalığı

Köpeklerde Cushing hastalığı tıbbi olarak hiperadrenokortizm olarak da söylenir. Bu vücut dokusunun kortizol hormonunun yüksek seviyelerine uzun süre maruz kalmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan bir durumdur. Köpeklerde görülen cushing hastalığı nedeniyle ortaya çıkabilecek bir dizi farklı semptom vardır. Elbette buna tüy dökülmesi de dahildir, ancak aynı zamanda şişkin bir karın ve cildin koyulaşması gibi vücutta semptomlar gösterir.

Köpeğinizin Cushing hastalığı olduğundan şüpheleniyorsanız ne tür belirtilere dikkat etmelisiniz?

  • Huzursuzluk veya sinirli ruh hali
  • Köpeğinizin her zamanki kadar kalori yememesine rağmen karında şişlik
  • Nefes nefese kalmanın artması

Bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, köpeğinizi veterinere götürün.

Köpeklerde Tüy Dökülme Sebebi: Enfeksiyon

Köpeklerde ciltteki bakteri veya mantar enfeksiyonları saç dökülmesine, kızarıklığa, kaşıntıya ve kokuya neden olabilir. Bazen bakteriyel enfeksiyonlar sivilce benzeri püstüllere neden olur. Köpekler ayrıca saç dökülmesine ve küçük enfeksiyon alanlarına neden olan bir mantar olan saçkıran ile de temas edebilir.

Köpeklerde kırmızı, kaşıntılı veya pullu lekeler veteriner hekime gitmenize neden olur. Veterineriniz tam bir muayene yapacak, bazı testler önerecek ve gerekirse enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik yazabilir.

Köpeklerde Tüy Dökülme Sebebi: Döküntüler

Köpeklere böcek ısırıkları, ilaçlar, köpekler için zararlı bitkiler, kimyasallar ve hatta şampuanlar bazı köpeklerin kızarıklık veya kurdeşen geçirmesine neden olur. Bu da köpeğinizin kel kalmasına kadar ciddi bir sorun yaşamasına sebep olabilir.

Alerjik döküntüler genellikle birkaç dakika ile saatler arasında ortaya çıkar ve diğer semptomlar halsizlik, ateş, iştahsızlık ve kusma gibi belirtiler gösterebilir.

Köpeklerde Tüy Dökülme Sebebi: Hormonal Bozukluklar

Hipotiroidizm, adrenal bez bozuklukları veya büyüme hormonu bozuklukları gibi hormonal rahatsızlıklar köpeğinizin tüy dökülme sorununa yol açar. Bazı köpekler kısırlaştırıldıktan sonra testosteronun azalması nedeniyle tüylerini kaybedebilirler.

Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı ve kanser de saç dökülmesine neden olabilir. Deri kanseri nadiren saç dökülmesine neden olur. Veterineriniz saç dökülmesine neden olan dahili bir sorundan şüphelenirse, nedenini belirlemek için kan ve idrar örneklerinin test edilmesini isteyebilir.

Köpeklerde Tüy Dökülmesinin Teşhisi

Veterinerinizin, alopesi tedavisine başlamadan önce nedenini araştırması gerekecektir. Pireler, saç dökülmesine neden olabilecek kaşıntı ve kaşınmanın yaygın bir nedenidir. Bu nedenle pire tedavisi önerebilirler. Veterineriniz ayrıca saçkıran ve parazitleri test etmek için saç örnekleri alabilir. Ayrıca küçük bir deri örneği alarak hormonal bir sorun gibi altta yatan herhangi bir hastalığı kontrol etmek için bir kan örneği alabilir.

Köpeklerde Aşırı Tüy Dökülmesi Durumunda Veterinere Ne Zaman Gidilmeli?

Köpeğinizin tüy dökülmesinin strese ya da mevsimsel bir alerjiye bağlayarak veterinere gitmeye gerek duymayabilirsiniz. Fakat köpeğinizde kaşıntı, kötü koku, tahriş olmuş cilt, davranışında değişiklikler fark ettiyseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz.

Tüylerini kaybeden bir köpeğin veterineri ziyaret etmesi gerektiğini söylemiştik. Ancak bu durum genellikle yiyecek veya ilaçta basit bir değişiklikle düzenleyebilirsiniz. Köpeğinizi her gün düzenli tımar ve fırçalama yaparak tüylerinin bakımını yapmaya ihmal etmemelisiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.