By melissa1 | 16-05-2021
Köpeklerde tüy bakımı hakkında bazı yanılsamalar vardır. Köpeğinizin tüylerinin parlaklıklarını koruması çok önemlidir. Bunun için düzenli bir şekilde bakıma ihtiyaçları vardır. Öncelikle iyi bir kuru köpek maması kullanmanız gerekmektedir. Köpeğinizin gıda takviyelerini doğru ve kaliteli bir şekilde yapmanız gerekecektir, bunun dışında düzenli taramanız onun için çok önemlidir. Kente yaşayan köpekler, sokakların yağlı egzoz gazı ile kırlardaki köpeklerden çok daha çabuk kirlendiği tahmin edebiliyorsunuzdur. Vücutlarının uzanabildikleri her yerini yalayarak temizlerler. Başları, kulakları, yüz ve burunlarının üstü ile sırtlarını temizleyemezler. Bu nedenle hayvanları fırçalayıp temizlemek gerekir. Köpeklerin tüylerinin fırçalayıp temizlemek gerekir. Köpeklerin tüylerinin fırçalamak için değişi fırçalar kullanılır.
Kısa tüylü köpekler her hafta, uzun tüylüler ise her gün fırça ile temizlenmesi gerekmektedir. Postlu hayvanların hepsinde olduğu gibi, köpekler de genellikle tüy değiştirirler. Bu tüy dökme, köpek dışarda yaşıyorsa ilkbaharda ve sonbaharda bir kez, kentte yaşıyorsa daha fazla görülür. Kısa tüylerde normal fırçalar, uzun ve serttğylerde ise madeni fırçalar kullanılır. Tüy dökme dönemlerinde bu işlemi günde birkaç kere tekrarlamayı unutmamak yerinde olur. Böylece dökülen tüyler fırçalama ile alınmış olur ve ortalığa dağılmasına önlenir.
Dökülen tüylerin ve tüylerin arasına yerleşmiş olan toz ve pisliklerin uzaklaştırılması, derinin temizlenip havalandırılması, köpeğin genel sağlığı üzerinde de olumlu bir etki yapar. Özellikle uzun tüylü köpeklerde bu bakım yapılmazsa, tüyler zamanla keçeleşir ve çirkin bir görünüm kazanır.
Köpeğinizin tüylerini sert bir fırça ile önce kafa bölümünden başlayın. Daha sonra geriye doğru kuyruk bölümüne kadar taramanız gerekiyor. Göğüs ve yan taraflarını aşağıya doğru bastırarak tarayabilirsiniz. İkincisinde ise aynı fırçalama ters yönde tekrarlanıp kıllar düzeltilir. Bu arada fırçada toplanan tüyler bir tarak yardımıyla alınır. Daha sonra da nemli ve yumuşak bir bez parçasıyla ovularak iyice temizlenir ve taranır. Bu fırçalama sırasında kıllarının araları ve hayvanın derisi dikkatle yoklanmalı, pire ve kene gibi parazitler görülürse yok edilmelidir. Fırçalarken hayvanın derisi de kontrol edilebilir. Herhangi bir yara, şişlik var mı diye. Tüyleri çok yumuşak ve dökülen köpeklerde, fırça kullanma yerine, ellerinizi ıslatıp parmaklarınızı tarak gibi kullanarak tüyleri temizleyebilirsiniz.
Bu arada yavru köpekleri günde iki kez fırçalayıp taramayı ihmal etmemelisiniz. Çünkü bu hem postunu temizler, hem de masaj etkisi yapıp iştahını açar ve kan dolaşımını düzenler.
Uzun ve sert tüylü köpeklerde madeni fırça kullanılmalıdır. Uzun tüylü köpeklerde tüyler bakımsızlıktan keçeleşir ve çirkin bir görünüm alır. Bu nedenle bu tür köpekler sık sık fırçalanıp taranmalıdır.
Çok sıcak yaz aylarında uzun tüylü hayvanların tüylerinin kesilmesi yararlı olmakla birlikte bu işlem sırasında derinin kesilmemesine, tüylerin kesilen yerlerde yaraların oluşmamasına özellikle çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu iş mutlaka bu konuda deneyim sahibi insanlar tarafından yapılmalıdır. Kışın ve soğuk mevsimlerde köpeğinizi tıraş ettirmemeniz gerektiği aklınızdan çıkarmayınız. Bunun nedeni ise köpeğinizi soğuk havalarda üşümemesini sağlamanızdır.
Kısa tüylü köpekler tıraş etmenize gerek yoktur. Köpeğinizin tüyleri genetik olarak kısa tüylü ise onu tıraş etmenizi önermiyoruz.
Köpek tıraşı yapan iyi bir pet kuaförü bulmanızı şiddetle öneriyoruz. Köpeğinizin çok huysuz ve rahat durmuyorsa onu uyuşturucu iğne vurarak tıraş etmenizde herhangi bir sakınca bulunmuyor.