By melissa1 | 30-07-2022
Köpeklerde tuvalet eğitimi verilmesi için öncelikle plan yapılması ve ardından eğitime başlanması önerilir. Köpeğe eğitim verirken köpeğin yaşın ve cinsine göre özel bir hazırlık yapılması gerekebilir. Her köpeğe aynı eğitimin verilmesi yanlış sonuçların oluşmasına neden olabilmektedir. Tuvalet eğitimi aşamalardan oluşur ve bu aşamalara dikkat edildiği sürece eğitim istenilen sürede yüksek verim ile bitirilebilecektir. Süreçten etkili sonuç almak için tüm aşamalara dikkat etmek gerekir.
Köpeğe eğitim verirken eğitimi verecek olan kişinin sabırlı olması önem taşır. Sabrın korunması köpeğin eğitim sürecinden kendini geri çekmemesi için de önemlidir. Köpek tuvalet eğitimi alırken kendisine karşı yapılan davranışlara da dikkat etmektedir. Ceza üstüne kurulu bir eğitim verildiği takdirde ödüllendirme eksik kalacaktır. Bu da köpeğin ceza üzerinden komut alması anlamına gelir. Köpeğe verilen tuvalet eğitiminde ödüllere sadık kalmak ve sabırlı olmak önemlidir.
Köpeklerde tuvalet eğitimi süresi ortalama 4 ila 6 ay arasındadır. Bazı durumlar da bu eğitim süresi 12 aya kadar uzayabilmektedir. Tuvalet eğitiminin süresini belirleyen unsurlardan biri de eğitimin ne kadar düzenli verildiğidir. Eğitim düzenli verilmediği ve ödüllendirme doğru olmadığı takdirde tuvalet eğitiminin süresi uzayabilmektedir. Eğitim verirken bütüncül davranılması ve tuvalet eğitimin içeriğine dikkat edilmesi önemlidir. Tuvalet eğitiminin süresi kadar içeriği de her zaman önemli olacaktır. Bu sebep ile de eğitimin sürdürülebilir kılınması ve başarı ile tamamlanması için süresi boyunca stratejiye de odaklanmak gerekir. Bu dönemde köpek ile bağ kurmak da yine önemli konular arasında bulunur.
Köpekler için tuvalet eğitimine başlama zamanı için köpek eve geldikten hemen sonra harekete geçilmelidir. Köpek için tuvalet eğitimi verilirken köpeğin yaşı ve sağlık durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer daha önce tuvalet eğitimi verilmemiş 1 köpek söz konusu ise yer değişikliği sağlandıktan sonra köpeğin yeni yeri ve insanlara adapte olması için zaman verilmelidir. Bu süreçte aynı zamanda tuvalet eğitimi de paralel olarak devam ettirilebilir.
Köpeğe verilecek olan tuvalet eğitiminde her köpek yavru ise 3 aylık olana kadar beklenmesi ve 3 aylık süre tamamlandıktan sonra tuvalet eğitimi verilmesi önerilir. 3. ayın bitişi ve 4. ayın başlaması arasındaki zamanda köpeğe tuvalet eğitimi vermek en uygun dönemdir. Yetişkin ve yaşlı köpeklerde ise köpeğe uygun bir planlama yapmak gerekir. Daha önce tuvalet eğitimi verilmiş ise bu durumda o eğitime sadık kalarak yeniden bir planlama yapmak gerekebilir.
Tuvalet eğitiminin aşamaları köpeklere göre değiştirilebilmektedir. Köpekler için tuvalet eğitimi verirken çoğunlukla izlenen aşamalar şu şekildedir:
Zaman içerisinde bu aşamaların tekrarlanması ile köpek tuvalet eğitimi tamamlanacaktır. Bu süreçte köpeği gözlemlemek ve ne zaman tuvalete gittiğine bakmak gerekir. Yemeğini yedikten ya da su içtikten sonra tuvalete gitmek istiyor ise ilk günler mama ve sudan sonra direkt tuvalet bölgesine götürülmelidir.
Doğru yere çişini ya da kakasını yaptığında ödüllendirmekten çekinmemek gerekir. Yanlış bir bölgeye çişini ya da kakasını yaptığında ise kesinlikle cezalandırılmamalı sadece ödül verilmemelidir. Köpek tuvalet eğitiminde bu unsurlara dikkat etmek önem taşır.
Köpeklerin tuvalete gitme zamanları değişiklik gösterebilmektedir. Köpekler sadece mama yedikten ya da su içtikten sonra tuvalete gitmezler. İlgi istediklerinde ancak karşılık bulamadıklarında da tuvalete gitme eğilimi gösterebilmektedirler. Ayrıca hastalanmaları halinde de yine tuvalete gidebilirler. Köpek sahibi olan kişiler köpeklerin sadece yemek yedikten ve su içtikten sonra tuvalete gittiklerine dair yanlış bilgi sahibi olabilmektedir.
Bu noktada daha geniş bir bakış açısına sahip olmak ve özellikle ilk günlerde köpeğin tuvalete ne zaman, hangi sıklık ile ve ne için gittiğini gözlemlemek önem taşır. Bu unsurlara dikkat edildiği müddetçe köpeğin tuvalete ne zaman gittiği de anlaşılır. Köpekler rutinlere bağlı olan hayvanlardır ve eğitimleri de iyi verildiği takdirde tuvalete sadece ihtiyaçları olduğunda gidebilecek duruma gelirler.
Köpeklere ev içi tuvalet eğitimi vermek beraberinde birçok detayı da getirmektedir. Bir köpeğe ev içerisinde tuvalet eğitimi verilecek ise burada en önemli unsur köpeğin yaşı olmaktadır. Yavru köpeklere tuvalet eğitimi vermek diğer köpek yaş gruplarına göre daha kolay olabilmektedir.
Köpeğe tuvalet eğitimi verirken unutulmaması gereken bir diğer noktada köpeğin hem yeni sahibine hem de yeni ev düzenine de alışmaya çalıştığıdır. Tuvalet eğitimi sürecinde köpeğin de zorlandığının ve adaptasyon için zamana ihtiyacı olduğunun unutulmaması gerekir. Köpek tuvalet eğitimi verilirken köpeğin alışkanlıklarına göre hareket etmek de bir strateji olarak belirlenebilir ve buna göre hareket edilebilir.
Ayrıca Bakınız: Köpek Eğitimi Aşamaları Nelerdir?