By melissa1 | 24-09-2022
Köpeklerde topallama nedenleri şunlardır:
Pati yaralanması köpeğiniz egzersiz yaparken ortaya çıkar. Spor aktivitelerinin yanı sıra ihtiyaçlarını gidermek için sık sık dışarı çıkan evcil hayvanınız farklı zeminlerde yürürken tahta parçası, çivi, diken ya da cam gibi çeşitli materyallere patilerini batırarak yaralar. Yürüme fonksiyonlarına zarar verip topallamaya neden olan pati yaralanması problemleri erken dönemde teşhis edilmelidir. Bu gibi durumlar sonucunda köpeğinizin patisinde enfeksiyon oluşur. Hayvan sokması, ayak tırnaklarının fazla uzayıp kırılması, ısırıklar, donma gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak ta ortaya çıkar. Patisini her zamankinden daha çok yaralayan köpeklerin patilerini kaplayan tüylerini kontrol etmeniz gerekir.
Eklem hastalıkları köpeğinizin kemik, kas, eklem sisteminde yıpranma sonucunda oluşur. Yaşlı köpeklerde topallama sorunları oldukça fazla görülür. Bu durumun sebepleri genellikle eklem yapısının bozuk olmasıdır. Kalça displazisi, dirsek displazisi, osteoartirt, tendon hastalıkları, patellar luksasyon, intervertebral hastalığı köpeklerde topallama gibi pek çok probleme yol açar. Evcil hayvanınızı eklem hastalıklarından korunmak için parazit aşılarını ihmal etmemelisiniz. Köpeklerde topallama nedeni olarak gösterilen artrit ya da displazisi ise uzman veteriner hekiminizin önerdiği eklem güçlendirici ilaç ve takviyeleri ile tedavi edilir. Bu takviyeler köpeğinizin hastalıklarının tedavi edilmesi, semptomların hafifletilmesinde oldukça etkilidir.
Kemik hastalıkları köpeklerin kemiklerini etkileyen büyük, genç, yetişkin köpeklerde görülen ağrının hissedilmesi ile ortaya çıkar. Ponestoit hipertrofik osteodistrofi, osteosarkom gibi pek çok kanser teşhisi de kemikleri etkileyerek eklem ve kemiklerin hasar görmesine neden olur. En iyi tedavi için hızlı tanı koyularak tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.
Travma ve yaralanmalar köpeklerde topllamaya yol açan en yaygın nedenler arasında gösterilir. Köpeğinizin egzersiz yaparken kaza geçirmesi, çeşitli eklem bozukluğu, travma, burkulma, kemik kırıkları, omurga yaralanmalarına neden olur. Bu gibi durumlar köpeğinizde orta ve şiddetli derecede topallanmalara neden olur. Köpeklerde genel olarak zarar gören uzuvlar yara, basmama gibi pek çok sorunu ortaya çıkarır. Köpeklerde sakatlık oluşumu riskini azaltmanın en etkili yolu köpeğinizin kondisyonunu artırırken dikkatli davranmasıdır. Bu sayede spor yaparken yaralanma riskini en az seviye indirerek evcil hayvanınızın kemik, eklem, kas ve vücut bütünlüğünü koruyabilirsiniz.
Köpeklerde topallama teşhisi koymak için hayvanınızın pati ve uzuvlarını kontrol etmelisiniz. Yukarıda belirtilen köpeklerde topallama nedenleri olarak gösterilen pek çok faktörün yanı sıra uzman hekiminiz sizden bazı testler isteyebilir. Radyografiler kemiklerde oluşan kırık ve eklem hastalıklarını, diğer iskelet sorunlarının tespit edilmesinde oldukça etkilidir. Kan testleri, enfeksiyon varlığının sorgulanmasını sağlarken veteriner hekiminiz çeşitli fiziksel muayeneleri yaparak köpeğinizin sağlıklı, rahat şekilde yürümesine katkıda bulunur. Veteriner hekiminize danışmadan fiziksel muayene yapmamalısınız. Çünkü ters müdahaleler köpeğinizin durumunu daha da kötüleştirerek eklem ve kas bütünlüğünü tehlikeye sokar.
Köpeklerde topallık tedavisi hastalığın nedenlerine bağlı olarak yapılır. Köpeğiniz birkaç gün dinlendikten sonra sorunun ortadan kalkması için veteriner hekiminize başvurmanız önerilir. Uzman hekiminiz gerekli gördüğünde cerrahi müdahale yapacaktır. Veteriner hekime gidene kadar evcil hayvanınızın oyun oynanmaması, egzersiz yapmaması, hareket etmemesi gibi durumlarına özellikle dikkat etmelisiniz. Zarar gören uzuv ve eklem bölgesinin zorlanması sonucu evcil hayvanınız tehlikeli, ciddi pek çok hastalığa yakalanır. Topallayan köpeginize veteriner hekim onayı olmadan herhangi bir ilaç vermemelisiniz.
Özellikle Köpeklerde topallık sonucu acil tıbbi müdahale gerekir Bu tür müdahalelerin gerekip gerekmediği topalıkla ilgili gözlenen ek sorunlar doğrultusunda ortaya çıkar.
Köpeklerde topallığın tedavisi için acil tıbbi müdahalenin gerektiği durumlardan bazıları şunlardır: Ateş, şiddetli kusma, aniden ayağa kalkamama, hareket edememe, kanama, bir ya da daha fazla uzuvda belirgin şişlik, titreme, saldırganlık şeklinde reaksiyon gösteren aşırı ağrı, ses çıkarma, bir ve daha fazla uzvun hareket sırasında sürüklenmesi
Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi birinin varlığı halinde doğrudan veteriner hekiminize başvurmalısınız:
Köpeğinizin topallamasının kesin nedenini görmek için muhakkak veteriner hekiminize başvurmalısınız. Hekiminiz köpeğinizi çıplak gözle muayene ederek palpasyonla görülemeyen, fark edilemeyen sorunları kolaylıkla görür. Diz eklemlerinin yırtılması durumunda veteriner hekiminiz köpeğinizin bacağını belirli bir şekilde hareket ettirerek test eder. Sedasyon altında röntgen filmleri çektirerek hastalığın altında yatan nedenleri kolaylıkla ortaya çıkarır. Topallama vakaları genellikle köpeğin etkilendiği uzuv bölgesine ağırlık vermeyi reddeder. Köpeklerde topallama nedenlerini belirlemek için hekiminizin önerdiği ilaç, yöntem ve işlemleri yapmanız gerekir. Köpeklerde topallama nedenleri, sebeplerini öğrenmenin tek yolu veteriner hekiminizin köpeğinizi röntgen ve başka testlerden geçirmesidir. Hekiminizin rehberliği olmadan kesinlikle ağrı kesici ilaç ve tedavi yöntemlerine başvurmamalısınız.
Ayrıca Bakınız: Yavru Kedilerde Göz Kapanması Neden Olur?