İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Titreme Belirtileri Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 10-10-2022

Köpeklerde Titreme Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde titreme çeşitli belirtilere bağlı olarak meydana gelmektedir. Genellikle köpeklerde titreme belirtileri:

Distember

Köpeklerde distember enfeksiyon ve bakterilerin neden olduğu ciddi bir hastalıktır. Köpeğinizin aşıları tam değilse yavruluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkar.  Öksürük, ateş, burun, göz akıntıları hastalığın diğer belirtileridir.

Köpeklerde Yaşlılık ve Ağrı

Yaşlılık ve ağrı köpeğinizin yaşlılık döneminde ortaya çıkar. Evcil hayvanınızın bacaklarında hafif titremeler görülüyor. Bu titremeler köpeğinizin hareket kabiliyetini azaltarak yürümesine etki eder. Titreyen bacaklar köpeklerde yaşlılık belirtisidir.

Köpeklerde Zehirlenme

Zehirlenme pek çok zehir ya da toksin etkileriyle titremeye neden olur. Bazıları o anda öldürmeyen toksik maddelerdir.  Bunlar oldukça tehlikeli yapıdadır. Sigara, çikolatalı soğan, xylitol, gibi pek çok ürün zehirlenmeye neden olur. Aşırı salya, ishal, kusma, halsizlik gibi durumlarda hiç vakit kaybetmeden köpeklerinizi veteriner hekiminize göstermelisiniz.

Köpeklerde Epilepsi Nöbetleri

Epilepsi nöbetleri köpeklerde nörolojik hastalıkların oluşmasına neden olur.  Bayılma, yığılma, kasların seğirmesi, kaskatı kesilme, ağızda köpüklenme, bilinç kaybı, aşırı salya salgılama epilepsi belirtileridir. Tedavi ile epilepsi nöbetlerini kontrol altına alarak evcil hayvanınızın titremesini önleyebilirsiniz.

Köpeklerde Heyecan

Heyecan köpeğinizi titreyerek havlamasana hatta çiş kaçırmasına sebep olur. Köpeğinizi mutlu etmek için fazla bir şey yapmanıza gerek kalmadan sadece eve gelişiniz bile onun heyecanlanmasını sağlar. Köpeğinizin sakin kalmasına yardım etmelisiniz.  Köpeğiniz eve geldiğinde aşırı heyecanlanıyorsa eve girişleriniz daha sakin ve basit olmalıdır. Onunla hasret gidermeden önce köpeğinizi sakinleştirerek yanınıza oturmasını sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Stres ve Düşünce

Stres ve düşünce evcil hayvanınızın titremesine neden olan önemli bir faktördür. İnsanlar gibi köpekler de çeşitli sebeplerden dolayı strese girer. Bu gibi durumlar onların hayatını önemli ölçüde etkiler. Çalan alarmların yanı sıra araba yolculukları, gök gürültüsü, havai fişekler, taşınma, veteriner ziyaretlerinin her biri hayvanınızda strese yol açar. Strese yol açan durumlar zamanla büyüyerek davranış bozukluklarına sebep olur. Buna ayrılık anksiyetesi denir. Uygun eğitim yöntemleri ile köpeğinizin daha huzurlu ve sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Diğer Nadir Sebepler Nelerdir?

Köpeğinizin diğer heyecanlanma nedeni olan, fizyolojik, psikolojik, ruhsal olarak etkilenmesine neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Nöbetlere neden olan nörolojik durumlar böbrek yetmezliği, fazla hormonal sorunlar, beyin hastalıkları evcil hayvanınızda titremeye sebep olur. Anal keseleri dolarak rahatsızlık veren köpeklerde titreme belirtileri titreme sebebidir. Köpeğinizin ilgi ve davranışlarında bir değişiklik, sorun fark ettiğinizde muhakkak veteriner hekiminizle görüşerek köpeğinizi muayene ettirmelisiniz.

Köpeklerde Genelleştirilmiş Tremor Sendromu

Genelleştirilmiştir tremor sendromu beynin serebellum bölgesinde enfeksiyon ile oluşur. Bu hastalığın neyi etkilediği bilinmemekte olup teşhis edilmesi oldukça zordur. Bu sendrom özellikle küçük beyaz köpeklerde görülse de herhangi bir köpek türünü de etkiler.

Köpeklerde Dikkat Çekmek

Dikkat çekme köpeğinizin titreyerek ilgiyi üzerine çekmesini sağlayan önemli bir faktördür. Evcil hayvanınız çok zeki bir hayvan olduğu için dikkat çekmek için titreyerek sahibi tarafından kucaklanmak ister. Titreyen bir köpek gördüğünüzde her zaman onun rahatlatmak için kucaklamak istersiniz. Evcil hayvanınız sahibinden ne zaman sevgi görmek isterse titreme davranışı sergileyebilir. Yeterince zararsız gibi görünse de titremeye teşvik etmek istediğiniz bir davranış olarak görülmemeli. Evcil hayvanınızın aşırı davranışlardan kaçınmasına yardım etmek için onu her zaman kucaklamamanız gerektiğini öğretmelisiniz.

Kurulanmak

Kurulanmak köpeğinizin titremesinin en bariz örneklerindendir. Köpeğiniz ıslak olduğu için fazla suyu silkeleyerek titreme davranış gösterir. Köpek davranışlarının en temeli olan silkelenmek doğru zamanlarda yapıldığında hayvanınızın kürkünün daha hijyenik, temiz ve parlak görünmesini sağlar. Kopeğiniz, suyu vücudundan uzaklaştırma,  kirli suyun cilde aktarılmasını önleme, kurulanmak için titreyerek silkelenir. Bu şekilde kürküne hapsolan suyu da rahatlıkla çıkar.

Köpeklerde Yüksek Ateş

Yüksek ateş köpeğinizin titrediğini gösteren önemli bir belirtidir. Bunun neden kaynaklandığını öğrenmek için evcil hayvanınızı veteriner hekiminize muayene ettirerek titreme probleminin sebebine göre vitamin takviyesi, ilaç, iğne gibi tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz.

Köpeklerde Kan Şekeri Düşüklüğü

Kan şekeri düşüklüğü köpeğinizin titreme belirtisi göstermesine neden olan önemli bir belirtidir. Kan şekeri seviyesi açlık nedeniyle düştüğünde köpeğinizin vücudunda titreme meydana gelir. Köpeğinizdeki kan şekeri düşüklüğüne hipoglisemi adı verilir. Köpeğiniz yemek yediği zaman kan şekeri dengelenek düzelir. Evcil hayvanınızın karnı doymasına rağmen hala titriyorsa kan şekeri düşüklüğünün altında yatan başka hastalıklar vardır. Kan şekeri düşüklüğü sık aralıklarla meydana geliyorsa evcil hayvanınızı hemen veteriner hekiminize muayene ettirebilirsiniz.

Köpeklerde Kulak Problemleri

Kulak problemleri kulak enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkar.  Bu gibi durumlarda köpek başını sallayarak tepki verir.  Köpeğinize kısa bir süre önce banyo yaptırdıysanız veya yüzdürdüyseniz enfeksiyon kapmış olur. Köpeğinizi banyo yaptırdıktan su ile temas ettirdikten sonra kulaklarını muhakkak iyice kurutmanız gerekir. Kulak bölgesinin ıslak kalması bakteri ve enfeksiyonların oluşmasına, titremeye neden olur.

Köpekler Uykuda Neden Titrer?

Köpeklerin uykuda titreme nedeni muhtemelen rüya görmesi ve rüyada harekete geçme isteğidir. Titreme genellikle köpeğin uykunun rem dönemindeyken oluşur. REM evresi hızlı göz hareketleri ile kendini gösterir. Köpeğiniz rüya gördüğü ve derin uykuya geçtiği bu aşamada rüyasında oyuncakla oynadığını, kedinin peşinden koştuğunu görür. Bu rüyalar esnasında köpeğinizde titreme ve seyirme eğilimleri görülür. Köpeklerde epilepsi, zehirlenme, böbrek, yetmezliği kulak, enfeksiyonu gibi pek çok neden titremeye neden olur. Köpeklerde titreme belirtileri ve yukarıdaki sebeplere baktığınızda evcil hayvanınız sık sık titriyorsa vakit kaybetmeden onu muhakkak veteriner hekiminize götürerek muayene ettirmeniz gerekir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Pire Temizliği İlaçları ve Yapılması Gerekenler Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.