By melissa1 | 30-07-2022
Köpekler için temel itaat eğitimi köpeklerin sosyalleşmesinden komut öğrenmelerine kadar birçok aşamayı kapsamaktadır. Bu sebep ile de hem iletişim hem de bağ kurma noktasında köpeklere temel itaat eğitimi verilmesi önem taşır. Köpeklere verilen temel itaat eğitiminde başarılı sonuçlar alınmak isteniyor ise bu durumda hayvan sahipleri, profesyonel eğitmenler ile iletişime geçer. Temel itaat eğitiminin verilmesi ile köpekler, sahipleri ile daha rahat iletişim kurabilirler. Her iki tarafın da birbirini anlaması için uygun iletişim sağlanır ve kurulan bağ arttırılıryor.
Temel itaat eğitiminde köpeğe öğretilen çok sayıda komut var. Bu komutlar köpeğin yaşına, cinsine ve sağlık durumuna göre artacaktır. Temel itaat eğitimi içinde köpek eğitimi de bulunuyor. Özellikle yavru köpeklerde itaat eğitimi hemen başlamalısınız. Daha sağlıklı bir iletişim için köpeklerin temel itaat eğitimi alması önem taşır. Özellikle saldırgan tavırlar sergileyen ya da sürekli havlayan köpeklerin daha stabil bir düzeye getirilmeleri eğitim ile sağlanır. Köpeklerin davranışlarını kontrol altında tutmak için de itaat eğitimi önemlidir.
Köpeklere temel itaat eğitimi verme yöntemi çok aşamalı olacak şekilde planlanmıştır. Köpeklere verilen temel itaat eğitimleri düzenli olarak verilmesi gereken bir eğitimdir. Eğitim tamamlandıktan sonra bile aralıklar ile köpeklere aktarım yapılmalıdır. Öğrenme düzeyi daha kolay olan köpeklerde bu tekrarlara çoğu zaman gerek duyulmasa da hatırlatma amacı ile hareket edilir. Köpeklere itaat eğitimi verilecek ise bu konuda tecrübeli olan kişilerden destek alınması önem taşır.
Köpeklere verilen itaat eğitiminde köpeğin cinsine göre hareket edilmesi ve belirli bir hedefe bağlı kalarak komutların öğretilmesi önerilir. Bu noktada köpeklere verilecek eğitimde öğretilen komutların seviyesi de önemli. Temel itaat eğitiminde basit komutlar öğretilmelidir. İleri itaat eğitimine geçilmesi ise bu durumda verilen komutlarda daha karmaşık ve ileri düzey olur. İtaat eğitimi esnasında köpek ile göz teması kurmak ve bu teması kaybetmemek önemlidir. Köpek, bu göz kontağına bağlı olarak eğitimi veren kişi ile iletişim sağlar ve ona bağlı kalır.
Köpeklerde itaat eğitiminin seviyeleri iki adettir. Köpeklere verilen itaat eğitimin seviyeleri şu şekilde sıralanabilir:
Temel itaat eğitiminde köpeğe basit komutlar öğretilir. Yaşamsal becerilerden sosyalleşmeye kadar birçok konuda komut öğretilmesi bu eğitimler ile olmaktadır. Hem ileri düzeyde hem de temel seviyedeki itaat eğitiminde iletişime odaklanılmaktadır. Köpek ile kurulan iletişim ve ilişki ile köpeğin sahibi ve diğer canlılar ile kurduğu iletişime kadar her bir konuya değinilmektedir. İleri düzey eğitimde ise köpeğe daha kompakt, karmaşık ve üst düzey komutlar öğretilir. Arama kurtarma ve koruma eğitimlerinde kaydedilen ilerleme de genellikle ileri seviye komut eğitiminin ardından gerçekleşir.
Yavru köpeklere itaat eğitimi verilmesi için başlangıç zamanı genellikle doğumu takip eden 3 aylık süreçtir. 3 aylık olan yavru köpeklere itaat eğitimi verilmeye başlanabilmektedir. Bu eğitimde öncelik tuvalet eğitiminde. Ardından komutlar, iletişim ve sosyalleşme eğitimleri de itaat eğitiminin içerisine eklenir. Yavru köpeklere verilen temel itaat eğitiminde istikrar, sabır ve tekrar önemlidir.
Yavru köpeklerin temel itaat eğitimini başarı ile tamamlamaları için tekrar sayısına ve ödüllendirmeye özen göstermek gerekir. 12 haftalık olan çoğu yavru köpek temel itaat eğitimi için uygundur. Özel durumlar karşısında itaat eğitimine daha geç başlanması da mümkündür. Bu durumlar karşısında profesyonel bir köpek eğitmeninden destek alınması önem taşır.
Temel itaat eğitimindeki komutlar çok yönlüdür ve tuvaletten sosyalleşmeye kadar birçok farklı başlığı içerir. Köpeklere temel itaat eğitimi boyunca öğretilen komutların seviyesi köpeğe göre belirleniyor. Köpeklere temel komutlar öğretildikten sonra eğer köpeğin cinsi, yaşı ve sağlık durumu uygun ise ileri seviye itaat eğitimine geçiş yapılabilir. Temel itaat eğitiminde öğretilen komutlar şunlardır:
Tüm bu komutlar köpeğe temel seviyede öğretilen konutlardır. İzle ve takip et komutları ileri düzey itaat eğitiminde de verilebilmektedir.
Temel itaat eğitiminin öneminin başında insanlar ile kurduğu iletişim yer alır. Hayvan sahibi ile kurulan iletişim ve ilişki bir hayli değerlidir. Bu sebep ile de köpeklerin, sahiplerinin sözlerini dinlemesi iletişim kurmayı başardıkları anlamına gelir. Temel itaat eğitimi bu iletişime odaklanırken pratikler esnasında hayvan sahibi ile olan bağ da güçlendirilir. Temel itaat eğitimi ile köpeğin sosyal ortamlara sokulması da daha kolay olmaktadır.
Temel itaat eğitiminin süresi çoğunlukla tüm komutların öğrenilmesi 6 hafta kadar sürebilmektedir. Bir ila iki ay arasında süren temel itaat eğitiminin daha uzun sürebilmesi de mümkündür. Temel itaat eğitimin ne kadar süre ile verileceği köpeğin yaşına, cinsine ve sağlığına göre de değişebilmektedir. Bu üç unsur tüm eğitimlerin süresini ve içeriğini belirleyen bir konudur. Temel itaat eğitiminde basit komutlar öğretilir ve köpeğin bu komutları duyduğunda her zaman yerine getirmesi sağlanır.
Ayrıca Bakınız: Köpek Eğitimi Aşamaları Nelerdir?