By melissa1 | 12-03-2022
Köpeklerde solgun diş eti problemi altta yatan pek çok sağlık probleminin habercisi olabilir. Sağlıklı bir köpekte diş etinin olması gereken rengi pembedir. Köpeğinizin cinsine göre diş etinin rengi yumuşak pembeyle parlak pembe renk arasında değişiklik göstermektedir. Bazı köpeklerde diş etlerinde siyah pigmentasyonlar görülmesi normal olarak karşılanır. Köpeğinizin diş etlerinin sağlıklı olup olmadığını kontrol etmek için siyahlıkların bulunmadığı diş etleri ve dilin alt kısmını kontrol etmelisiniz. Köpeğinizin sağlıklı olan diş eti pembe renkte ve nemli olmalıdır. Parmağınız ile köpeğinizin diş etine baskı uygulayarak kanlanma zamanını ölçebilirsiniz. Parmağınızı köpeğinizin pembe olan diş eti kısmına bastırdığınızda bastırdığınız alan beyaz renge dönmeli baskıyı kaldırdıktan bir saniye gibi kısa bir sürede de gene eski pembe rengini almalı. Oluşan beyazlamadan sonra pembeliğin gecikmesi bir takım sorunları aklımıza getirebilir. Köpeğinizin diş etlerini solgun gördüğünüzde aklınıza birkaç durum gelmeli ve bu olası sorunlar için önleminizi mutlaka almalısınız.
Diğer bir adıyla kansızlık ismiyle bilinen anemi rahatsızlığı köpeğinizin diş etlerinin solgun bir şekilde görünmesine yol açar. Anemi kendi başına bir hastalık olmayıp daha çok bir hastalığın belirtisi olarak kendini gösterir. Köpeğinizin kanında bulunması gereken eritrositlerin yani kırmızı kan hücrelerinin miktarı azaldığında anemi meydana gelir. Eritrositlerin yani kırmızı kan hücrelerinin görevi vücudun doku ve organlarına oksijen taşımaktır. Köpeğinizin vücudunda yeterli kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman köpeğinizin vücudundaki oksijen miktarı haliyle azalır. Anemi kırmızı kan hücrelerinin üretiminin engellenmesi ya da kırmızı kan hücrelerini zarar uğratan bir sebepten kaynaklanabilir.
Köpeğiniz herhangi bir şekilde travma almış ve yaralanmış ise yaralı kısmından kan kaybetmeye başlayacaktır. Alınan travma sonucu köpeğinizde iç ya da dış kanama meydana gelebilir. Köpeğiniz kan kaybettiği sırada vücudunda dolaşabilecek yeterli miktarda kan kalmadığından anemi durumu şekillenebilir. Azalan kan dolayısıyla vücuttaki kan basıncı ve akışı azalır. Mukozalara yeterli miktarda kan gidemeyeceğinden normalde olması gereken pembe renk yerine daha solgun bir renk halini alırlar. Genellikle kan kaybı köpeklerde travmalara bağlı olarak oluşsa da gastrointestinal sistem olarak adlandırdığımız mide ve bağırsak sisteminin bazı hastalıklarında yara oluşumu ve kanama gözlenebilir. Köpeğinizin kusmuğunda ya da dışkısında kan fark ederseniz kliniğe götürüp veteriner hekiminize götürmelisiniz. Dışkıdaki kırmızı renkli kan kanın taze olduğunu ve bağırsaklardan geldiğini gösterirken. Dışkıda gördüğünüz kanın rengi daha koyu kıvamlı ve siyahsa kanama muhtemelen bağırsaktan önceki kısımda mideden kaynaklanabilir.
Aneminin bir türü olarak kabul edilen hemoliz kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olmasıdır. Hemolizin yaygın olarak bilinen üç nedeni vardır.
Kronik olarak seyreden karaciğer ve böbrek hastalıklarının sonucunda köpeğinizin vücudunda yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretilmeyebilir. Bu hastalıkların dışında köpeğinizin vücudunda yetersiz miktarda kırmızı kan hücresi üretilmesine neden olan bazı durumlar vardır.
Çok ciddi bir acil durum olan şok fark edildiğinde hemen veteriner hekime başvurulmalıdır. Köpeğinizde şok kan akımında ani bir düşüşe neden olarak büyük ölçüde organ ve doku hasarına yol açar. Köpeğiniz geçirdiği bir hastalık sırasında ya da travmadan kaynaklı şoka girebilir.
Köpeğinizin diş etlerinin solgun durduğunu fark ettiğinizde öncelikle köpeğinizde her hangi bir yaralanma ve kanama durumu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Köpeğiniz eğer solgun diş etleriyle beraber burun kuruluğu solgun göz mukozası gibi belirtiler gösteriyorsa mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Köpeğinizde gözlemlenen burun kuruluğu, solgun göz mukozası köpeğinizde bulunan başka bir hastalığın habercisi olabilir. Köpeğinizin sağlıklı olup olmadığını anlamak için bu yazımıza bir göz atabilirsiniz….
Görmüş olduğunuz gibi köpeğinizin diş etlerinin solgun görünmesinin pek çok farklı nedeni olabilir. Tedaviye başlamak için öncelikle altta yatan neden belirlenmelidir. Köpeğiniz için en doğru teşhis ve muayeneyi veteriner hekiminiz yapacaktır. Köpeğinizden alacağı az bir miktar kan ile kan sayımını yapan veteriner hekiminiz köpeğinizde bulunan kırmızı kan hücrelerinin sayısını rahatlıkla görecektir. Yapılan kan testleri sonucuna göre veteriner hekiminiz köpeğinizin hastalığını belirleyerek en uygun tedaviye başlayacaktır.
Köpeğinizin diş etlerinin soluk olmasının nedeni kan kaybı ise çeşitli kanama önleyici ilaçlar ve gerektiği durumlarda ameliyat ile veteriner hekiminiz kan kaybını kontrol altına alacaktır.
Köpeğinizin diş etlerindeki solgunluk beslenme yetersizliği ya da dengesizliğinden kaynaklanıyorsa veteriner hekiminizin size önereceği diyeti uygulayabilir ve destek amaçlı üretilmiş çeşitli takviye gıdalardan kullanabilirsiniz. Köpeğinize veteriner hekiminizin uygun görmediği ya da önermediği hiçbir takviye gıdayı kullanmamalısınız.
Köpeğinizin günlük olarak diş bakımlarını yaparsanız olası diş ve dişeti hastalıklarının önüne geçmiş olursunuz. Köpeğinizi doğru besler ve diş bakımını düzenli olarak yaparsanız plak oluşumunun önüne geçersiniz. Plak oluşumunun önüne geçemediğiniz ileri seviyedeki vakalarda veteriner hekiminize danışabilirsiniz. Veteriner hekiminiz sizin için çeşitli diş bakım ürünleri, plak önleyici ürünler ya da diş taşı temizliği önerebilir. Köpeğinizin diş taşı temizliği veteriner kliniğinde veteriner hekim tarafından yapılmalıdır.