İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Skuamöz Hücreli Karsinom Belirtileri, Nedenleri

PET BİLGİ

By melissa1 | 15-08-2020

Köpeklerde Skuamöz Hücreli Karsinom Belirtileri, Nedenleri

Skuamöz hücreli karsinom, bir köpeğin derisinin epidermal tabakasında bulunan kötü huylu bir tümördür. Genellikle köpeklerin cildinde ve ayak parmakları, tırnak yataklarında ve ağızda olabilen beyaz bir deri kütlesi, kabarık bir yumru olarak görülür.

Durum ilerledikçe kitle kanamaya başlayabilir. Skuamöz hücreli karsinomlar kötü huyludur ancak yavaş metastaz yaparlar ve diğer birçok kanser türünden daha fazla tedavi edilirler. Fakat tırnak yatağındaki tümörler daha hızlı büyür ve tedavileri daha zordur.

Köpeğinizin derisinde, tırnak yataklarında veya ağzında herhangi bir yumru görürseniz, uygun bir teşhis ve tedavi için derhal bir veterinere başvurmalısınız.

Köpeklerde Skuamöz Hücreli Karsinomun Belirtileri

Köpeklerde Skuamöz Hücreli Karsinomun semptomları, tümörün bulunduğu yere bağlı olarak değişebilir. Köpeğinizde meydana gelen diğer yaraları, ülserleri, şişlikleri, lezyonları tespit etmek veya ayırt etmek de zor olabilir.

Köpeğinizde skuamöz hücreli karsinomun olası belirtilerini görürseniz, testleri düzgün olan ve uygun bir teşhis koyabilen veteriner hekime kontrol ettirmek en iyisi olacaktır.

İşte köpeklerde skuamöz hücreli karsinomun birkaç belirtisi;

  • Antibiyotik veya kremlerle bile iyileşmeyen huysuz veya kanayan yaralar
  • Tüylerin beyaz veya açık renkli olduğu bölgelerde yaralar
  • Cilt kitleleri
  • Burun, ayak parmakları, bacaklar, skrotum veya anüste büyüme
  • Siğil benzeri yumrular
  • Yürürken topallama veya ağrılı durumlar
  • Topallık
  • Çiğnemede ve yutkunmada güçlük
  • Sürekli öksürük
  • Ağızda iltihaplanma, kanama veya gözle görülür şişlik
  • Seyrek veya yerinden oynayan dişler

Köpeklerde Skuamöz Hücreli Karsinomun Nedenleri

Köpeklerde skuamöz hücreli karsinomların nedenlerini belirlemek, durumun gelişmesine katkıda bulunan çeşitli genetik ve birçok çevresel faktörler olduğundan, bir şekilde belirlenmesi zordur.

Ultraviyole ışığı veya güneş ışığına maruz kalma, çoğu insanın aşina olduğu faktördür. Daha yüksek rakımlarda yaşayan köpekler gibi, tüyü açık renk olan köpekler veya ince tüylü deriler gibi güneş ışığına maruz kalan vücut bölgeleri daha yüksek risk taşır.

Bir köpeğin skuamöz hücreli karsinom geliştirme olasılığını arttıran başka faktörler de vardır. 6-11 yaş arası köpekler ve iri cins köpekler en çok risk taşıyan gruptur. Bağışıklık sistemi zayıflamış köpekler de artan riskin altında olduğunu söyleyebiliriz.

Çoğu uzman veterinerler skuamöz hücreli karsinom ve papilloma virüsü arasında bir bağlantı olabileceğini söylemektedir.

Bazı ırklar bu hastalığa daha fazla yatkındır. Bunlar, Base (Basset Hound), Collie, Keeshond, Standart Schnauzer tırnak yataklarının skuamöz hücreli karsinomlarına daha yatkın olduğu görülmüştür.

Dakhund, Gordon Seter, Labrador Retriever, Schnauzer, İskoç Teriyeri, Poodle, ve Rottweiler'lerin ciltte skuamöz hücreli karsinomların gelişme olasılığı daha yüksektir.

İngiliz Springer Spaniel, Shetland Çoban Köpekleri ağızda skuamöz hücreli karsinomlara yatkındır.

Köpeklerde Skuamöz Hücreli Karsinom Tedavileri

Köpeklerin skuamöz hücreli karsinomlar için tedavi görmesi önemlidir çünkü kanser tedavi olmaksızın neredeyse hiçbir zaman kendi kendine kaybolmaz. Köpeklerin bağışıklı sistemi vucutta oluşan bazı kanser hücrelerini öldürebilir. Ancak, nadiren hepsini öldürür ve bu kanser türü bağışıklık sistemini tehlikeye atabilir.

Köpeklerde oluşan skuamöz hastalığı için yapılan tedavilerin başında cerrahi müdahaleler gelmektedir. Bu konuda veteriner hekiminize başvurabilirsiniz.

Vücudun ameliyatın tehlikeli olabileceği alanlar için başka tedavi biçimleri de vardır. Bu yöntemler, tümörü sıvı nitrojen, fototerapi veya radyoterapi ile donduran kriyocerrahiyi içerir.

Tırnak yatağının skuamöz hücreli karsinomu durumunda, bir veya daha fazla parmağın kesilmesi gerekebilir. Vücudun bu kısımlarında skuamöz hücreli karsinom görülürse, burnun veya kulağın bir kısmı da çıkarılabilir.

Bunlar çoğunlukla kozmetik değişikliklerdir ve çoğu köpek iyileşir ve normal bir hayat yaşar. Bazen bir tümör çıkarılamadığında kemoterapi ve radyasyon ile tedavi edilir. Veterineriniz en iyi tedavi yöntemini uygun tanı ve teşhisten sonra sizinle paylaşacaktır.

Köpeğinizin hastalığı ile ilgili her türlü soruyu köpek-soru-sor kısmından bize iletebilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.