By melissa1 | 16-09-2022
Köpeklerde siğil viral papillomatozisi olarak adlandırılır. Genellikle zararsız oluşumlar olup farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Köpeklerde Papillom ya da siğil benzeri oluşumlar fark edildiklerinde ciddi rahatsızlıklarla karışmadan doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Siğil sorununa dair detayları öğrenerek belirtileri fark ettiğinizde muhakkak uzman veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.
Köpeklerde papillom siğil virüslerin neden olduğu iyi huylu tümörlerden oluşur. Genellikle zaman içinde kendiliğinden kaybolurlar. Virüs kaynaklı olan siğiller virüse karşı bağışıklık geliştirerek köpeğinizin kısa sürede iyileştirilmesine yardım eder. Her siğil aynı olmayıp iltihaplanması enfekte olması söz konusu olduklarında zaman içinde kaybolmayabilirler. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Köpekte yaygın olan papillom kedilerde nadir olarak görülmektedir.
Özellikle Köpeklerde siğil oluşmasının nedeni papilloma virüsü enfeksiyonudur. Köpekler cinslerinde görülen siğil diğer köpeklere rahatlıkla bulaşabilir. Köpekten köpeğe geçebilen bu enfeksiyonlar diğer hayvan, insanlara bulaşmamaktadır. Köpeklerde papillom virüsü kolay şekilde yayılmakta olup herhangi bir ara konak olmadan uzun süre yaşamını sürdürebilir. Enfekte olan köpeğinizin üzerindeki virüs başka köpeğe bulaşabilir. Köpeğe bulaşan virüs konakçı hücrelerini istila ederek tüm genetik bilgilerini konakçı hücrelerin DNA'sı ile birlikte diğer köpeklere bulaştırır. Bu iletim normal hücre bölünme sürecini bozarak tehlikeye sokar. Anormal hızlı bölünme sonucunda sğil adı verilen yapılar virüs bulaştıktan sonra ortaya çıkar. Siğillerin oluşumu 1-2 ay arasında gerçekleşir. Papillom virüsünün çok farklı çeşitleri vardır. Bu virüsler hayvan türlerini etkileyen varyasyonları ile ön plana çıkar. Her canlı türünü özel olarak etkileyen papillom virüsleri pati, ağız içi, ağız çevresi gibi farklı bölgeleri etkilemektedir. Bir köpek papillom virüsünden hangisi bulaştıysa ona karşı bağışıklık kazanacaktır. Köpeklerde siğillerin farklı dönemlerde oluşması olağandır.
Siğilin yaygın olarak görüldüğü köpekler bağışıklık sistemi tarafından gördüğü herhangi bir tedavi nedeniyle baskılanan köpeklerdir. Köpeklerde siğil dışarıda başka köpeklerle daha çok zaman geçiren köpeklerde oldukça yoğun şekilde görülebilir. Ayrıca Pug ve Cocker Spaniel gibi farklı ırklarda da yoğun şekilde sğil görülebilir. Köpeklerin ağız kenarında siğil olarak adlandırılan oral papillomlar daha çok yavru köpeklerde ortaya çıkmaktadır. Soliter kutanöz deri papillomları, genital papillomlar, konjontival papillomlar göz kapağı papillomları köpekleri etkileyebilmektedir.
Köpeklerde siğil belirtileri daha çok fiziksel olarak görülmektedir. Küçük karnabahar başına benzeyen siğiller düzensiz yapıda olup köpeğin vücuduna dağılır. Ters çevrilen papillom olarak adlandırılan pullu cilt plakları cilt altına doğru sert yumru şeklinde görülür. Siğiller genellikle köpeklerin ağız ve göz çevresinde parmak aralarında görülür. Siğiller genellikle belirgin şekilde görülürken bazı durumlarda fark edilmeden ilerleyebilir. Patilerde ortaya çıkarak enfekte olan bazı siğiller köpeklerin toparlanmasına sebep olur. Ağız içerisinde ve çevresinde görülen siğiller köpeğin beslenme sürecini oldukça etkiler. Sevimli dostunuzun beslenmesi zorlaşarak şiddetli ağız kokusuna neden olur.
Köpeklerde görülen siğil tedavisi her zaman uygulanmayabilir. Köpeğinizin vücudu virüse karşı bağışıklık geliştirdiğinde siğiller zamanla kendiliğinden yok olacaktır. Bazı durumlarda papillom hastalığı tedavisi için uzman veteriner hekiminiz farklı uygulamaları tercih edebilir. Siğillerin çok sayıda büyük yapıda olması köpeğin yaşam kalitesini düşürür. Bu gibi hallerde köpeğinize ilaç tedavisi uygulayarak siğillerin kısa sürede yok edilmesi için cerrahi müdahaleye başvurabilirsiniz. Köpekte yürüme, yeme, içme zorluğu oluşturan siğiller mutlaka iyileştirilmelidir. Kanaya bilen, enfekte olabilen yapıdaki siğiller hekiminiz tarafından yakından gözlemlenerek gerekli tedavi süreci başlatılır.
Nadiren de olsa kendiliğinden geçmeyen siğiller kanserli tümöre dönüşebilir. Bu gibi nedenlerle 3 ya da 5 ay gibi sürelerde kendinden geçmeyen siğillerin herhangi bir nedene bağlı olmasa bile tedavi edilmesi oldukça önem taşır. Papillom ilacının yanı sıra köpeğin siğil ve genel sağlık durumuna göre uygun ilaç tedavisine geçmeniz gerekir. Köpeklerde papillom tedavisi sürecinde antiviral ve anti tümör ilaçları, antibiyotik, bağışıklık sistemini destekleyen ve uyaran ilaçlar tercih edilir. Ayrıca otojen aşılama olarak adlandırılan köpeğinizin siğillerine yapılan aşı da bağışıklık sistemini uyararak kısa sürede iyileştirilmesine yardım eder. Köpekte bir adet ya da çok az sayıda siğil varsa, siğiller kendiliğinden geçmeyecek yapıdaysa lazer ve kriyocerrahi uygulamaları tercih edilerek siğiller çıkarılır.
Köpeklerde siğilin yayılmasını önlemek için köpeğin temas ettiği diğer köpekleri kontrol altında tutmalısınız. Siğilleri olan köpekle temas ettiğinizde siğilin bulaşma ihtimali oldukça yüksek olup temasa izin verilmemelidir. Köpeğin cildinde açık yara ya da tahriş varsa, köpeğiniz bağışıklık sorunları yaşıyorsa zaman geçirdiği alanlardan uzak tutmanız, onu olabildiğince etkili olduğu alandan izole etmeniz gerekir. Tüm önlemlere rağmen köpek cinslerinde siğil oluşumu meydana gelirse bu sefer de karşı tarafa bulaştırmadan köpeğinizin siğilleri geçene kadar diğer köpeklerden uzak tutmalısınız. Yukarıda belirtilen ilaçların yanı sıra pek çok tedavi yöntemi de köpeklerde siğil oluşumunun iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Çoğu köpek siğili zamanla kendiliğinden yok olduğu için tedavilerin ne kadar etkili olduğunu belirlemek zordur.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kalp Hastalığı Belirtileri Nelerdir?