By melissa1 | 06-11-2022
Köpeklerde regl dönemi psikolojisi kendisini içeri çekmesi olarak gösterir. Köpeklerin regl döneminde olan bir köpek kendisini keyifsiz ve agresif hisseder. Enerjilerini kaybederler ve içe kapanırlar. Bu dönemde olan köpeklerde iştahın kesilmesi, daha fazla dinlenme isteği gibi istekler görülebilir.
Regl döneminde olan bir köpek ilgi istemeyebilir ve kendisini geri çekebilir. Bu durum gayet normaldir. Bazı köpekler agresif tavırlar gösterirken bazı köpekler daha sakindirler. Her köpeğin regl dönem psikolojisi birbirinden farklıdır fakat genel olan durum köpeklerin bu dönemde daha durgun ve içe kapanık bir psikoloji içerisinde olduklarıdır.
Köpekler tıpkı insanlar gibi üremelerini devam ettirmek amacıyla regl olurlar. Bir dişi köpek ilk defa 6 – 18 aylık arasında regl olur. Köpekler yılda iki kez regl olur ve her regl 21 gün sürer. Köpeğin yaşı ilerledikçe regl olma sıklığı azalmaktadır. Regl olmak, üremenin temel adımıdır.
Dişi Köpeklerin regl olduğunu anlamak için aslında hareketlerinin değişimine bakmak yeterlidir. Regl döneminde olan bir köpeğin ruh hali aniden değişir ve içine kapanır. Sürekli dinlenmek ve kendi alanında olmak ister. Kişiler bu dönemde aşırıya kaçmadan köpeklerine ilgi vermelidirler. Fakat bir köpeğin regl olduğunu anlamanın fiziksel göstergeleri de vardır.
Köpeklerin regl olduğu şu şekilde anlaşılır:
Köpeklerde regl dönemi aşamaları proestrus, östrus, diestrus ve anestus olmak üzere dört aşamadan oluşur. Dişi köpekler, üremelerinin devamı için regl olurlar. Köpeklerin regl olması onların psikolojik ve fiziksel değişiklik yaşadıkları anlamına gelir.
Köpeklerin regl dönemi, insanların regl dönemi gibi aşamalardan oluşur. Bu aşamaların her biri belirli durumları ifade eder.
Köpeklerin regl döneminin aşamaları şu şekildedir:
Proestrus dönemi, kanamanın başladığı dönemdir. 6 – 11 gün arasında sürer. Proestrus döneminde, köpeklerin yaşadığı hormonsal değişiklikler en net şekilde gözlemlenir.
Östrus döneminde, köpeklerin davranış değişiklikleri yoğun olarak gözlenir. Bu dönem proestrus döneminden daha kısa sürer.
Diestrus döneminde olan dişi köpek çiftleşirse, bu dönemde hamile kalır. Eğer köpek hamile kalırsa regl dönemi biter fakat hamile kalmazsa son regl dönemine geçilir.
Bu dönemde hormonsal değişiklikler en azdır. Bu dönem sonunda regl biter. Dişi köpekler genellikle bu dönemde kısırlaştırılır.
Köpeklerin kısırlaştırılması regl dönemlerini bitirir. Regl üremenin devam ettiğini gösteren bir sistemdir fakat kısırlaştırma operasyonları köpeğin doğurganlığına son verir. Bazı kısırlaştırma işlemlerinde yumurtalıkların tamamı alınmaz. Bu durumlarda bazı dişi köpekler regl süreçlerine devam eder.
Kısırlaştırma önemlidir çünkü köpekleri birçok hastalıktan korur. Özellikle kısırlaştırma köpeklerin üreme yeteneklerinin elinden alınmasıdır. Regl dönemi ise köpeğin üreme yeteneğini gösterir. Regl dönemi köpekler için kimi zaman sancılı olabilen, hormonsal değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir. Eğer kişi, köpeğini çiftleştirmeyi düşünmüyorsa kısırlaştırmalıdır. Çünkü regl dönemi köpekleri oldukça yoran bir dönemdir. Kısırlaştırmanın ise birden fazla faydası vardır.
Kısırlaştırmanın faydalı şu şekildedir:
Kısırlaştırılan dişi köpeklerin, ilerleyen yaşlarda meme kanserine yakalanma oranları oldukça düşüktür.
Dişi köpeklerin kısırlaştırılması onları hem rahim hem de yumurtalık kanserinden korumaktadır. İlerleyen yaşlarda oldukça ölümcül ola rahim iltihabı hastalığı ile karşılaşmaz.
Köpeklerini regl döneminde ağrı yaşayıp yaşamayacağı tamamen fizyolojisi ile ilgili bir durumdur. Regl dönemi bazı köpekler için şiddetli geçerken bazı köpekler için ağrı anlamında oldukça rahat geçmektedir. Kişi, bunu köpeğinin tavırlarından ve davranışlarından anlayabilir. Köpeğin çok ağrı çektiği durumlarda veteriner hekime danışılmalıdır.
Dişi köpek Regl dönemindeyken bilinmesi gerekenler, regl döneminin en rahat ve sağlıklı şekilde geçmesini sağlayacak bilgilerdir. Regl döneminde olan köpekler hormonsal dengesizlikler sebebiyle fiziksel ve psikolojik birçok değişiklik yaşarlar. Bu sebeple köpek sahipleri, bu değişikliklere göre hareket etmelidir.
Regl döneminde olan köpeklerle ilgili bilinmesi gerekenler şunlardır:
Ayrıca Bakınız: Köpeğim Kan Kusuyor, Ne Yapmalıyım?