By melissa1 | 12-01-2022
Köpeklerde regl dönemi insanlarda görülen süreçten çok daha farklıdır. Dişi köpeklerde regl döngüsü daha farklı evrelerle ve sürelerle devam etmektedir. Köpeklerde regl döngüsü östrüs adı verilen bir döngüdür. Köpeklerde regl döngüsü başladığında belli fiziksel ve davranışsal farklılıklar gösterir. Bu sebeple östrüs döngüsünü fark etmek kolay olur.
Köpekler tıpkı insanlarda olduğu gibi menstrüasyon döngüsüne benzeyen östrüs döngüsü görürler. Bu döngü de kendi içerisinde dört farklı evreye ayrılmaktadır. Köpeklerde görülen her bir östrüs evresi farklı uzunluklarda sürmektedir. Bu evreler proöstrüs, anestrüs, diöstrüs ve östrüs olmak üzere dörde ayrılır. Bu yazımızda köpeklerde görülen östrüs döngüsü için merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Proöstrüs dönemi köpeklerin adet görüp görmediğinin en çok merak edilen dönemidir. Çünkü bu dönem içerisinde fark edilir değişiklikler görülmektedir. Aynı zamanda birçok köpek sahibi bu evreyi kızışma evresi olarak bilmektedir. Proöstrüs dönemi genel olarak 9 gün sürmektedir. Fakat süreç 0-27 gün arasında farklılık göstermektedir. Proöstrüs dönem ayrıca erkek köpeklerin dişilerin çekimine kapıldığını evredir. Fakat dişi köpekler, erkek köpekleri kabul etmezler. Hatta saldırgan tavırlar gösterdikleri de bilinmektedir. Bu dönem içerisinde östrojen en yüksek seviyede görülür. Foliküller gelişmeye başlamaktadır. Vulva kabarır ve kanlı akıntı görünür. Proöstrüs dönem içerisinde köpeklerin iştahında artış olur. Ayrıca davranışsal özelliklerinde değiştiği görülür. Dişi köpekler bu dönem içerisinde daha sinirli olurlar. Erkek köpekler ile çiftleşmeye hazır oldukları zaman hormonlarını ve feromon salgılar. Bu nedenle daha sık idrara çıktıkları görülür.
Köpeklerde görülen östrüs evresi dişi köpeklerin erkek köpekleri kabul ettiği dönem olarak bilinir. Köpeklerin davranışlarına bakılarak genellikle 9 gün sürdüğü söylenebilmektedir. Fakat östrüs 4 ila 24 gün arasında farklılık gösteren bir süreçtir. Östrüs döneminde dişi köpekler üremeye hazır olur. Vulvaları genişler ve yumuşar. Kanlı akıntıları büyük oranda azalır veya tamamen ortadan kalkar. Bu dönem içerisinde östrojen seviyeleri azalır ve progesteron düzeylerinde artış olur. Östrüs dönemde dişi köpeklerde ön patilerinin önüne eğilerek kuyruklarını havaya kaldırıp sağa sola sallama hareketi görülmektedir. Bu hareket ile erkek köpeklerin dikkatini çekmeyi denerler. Vajinal sitolojide epitel hücreler görülmektedir. Köpek ırkları genellikle yılda iki defa östrüs dönemine girer. Küçük ırk köpeklerde bu zaman dört ayda bir defa görülür. Büyük ırk köpeklerde ise iki yılda bir defa görünebilir.
Östrüs döngüsünü diöstrüs dönemi takip eder. Bu dönem içerisinde dişi köpekler, erkek köpeklere olan ilgisini kaybetmektedir. Diöstrüs dönemi ortalama 2 ay sürer. Östrojen seviyeleri ise düşüktür. Progesteron hormonu ise diöstrüs başladıktan sonra yaklaşık 3 ila 4 hafta sonra tepe seviyeye ulaşmaktadır. Progesteron hormonundaki değişim hamileliğe bağlı olarak değişebilir.
Diöstrüs ile Proöstrüs arasındaki dönem anestrüs olarak adlandırılır. Bu dönem köpek türlerine göre farklılıklar gösterse de ortalama 5 ay sürmektedir. Vulva normal boyutta olur. Bu dönemde vajinal akıntı görülmez. Vücut bu dönem içerisinde rahmi bir sonraki hamileliğe hazırlar. Sitolojideyse sadece bazal hücreler yer alır.
Genellikle bahar ayında gerçekleşen regl dönemleri köpeklerde 21 gün sürmektedir. Aynı zamanda yılda iki defa tekrarlanır. Bazı köpeklerde kanama azalan miktarda 1 hafta ile 10 gün sürebilir. Dişi köpeklerde regl dönemi bazı bulguları listelemek gerekirse;