By melissa1 | 10-12-2022
Köpeklerde rahim iltihabı yumurtalık ve rahmin alınmasıyla geçer. Köpeklerde rahim iltihabı insanlarda olduğu gibi üreme organlarında çıkan sorunlardan dolayı oluşur. Tıbbi olarak Pyometra denilen bu hastalık rahim yapısının bozulmasına bağlı olarak rahmin içine iltihap dolması ile oluşur.
Kısırlaştırılmamış dişi köpeklerin rahim iltihabı hastalığına yakalanması kaçınılmazdır. Bu nedenle dişi köpeğin rahim ve genital bölge hastalıklarına yakalanmaması için veteriner kontrolünde en uygun vakitte kısırlaştırılması gerekir.
Köpeğin yaşam koşullarını bozup ağrılara neden olur. Köpeklerin rahim iltihabı hastalık tedavi edilmediğinde başta böbrek hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa yol açar. Bu hastalıklar ölümcül sonuçlar da doğurur.
Köpekte rahim iltihabı belirtileri sancılı ve ağrılıdır. Bu belirtiler gözlemlendiğinde acil olarak bir veteriner hekime gidilmelidir.
Köpeklerde rahim iltihapları klinik bulguları açık ve kapalı olmak üzere 2 türdedir. Açık pyometrada ağzı açık olan rahimden dışarıya sürekli iltihaplı bir su akar. Bu durumda köpek devamlı olarak genital bölgesini yalar.
Kapalı rahim iltihabında ise sıvı dışarı çıkamaz. Bu sıvı içeride birikerek büyük şişkinliklere neden olur. Bu durum kolaylıkla teşhis edilemediği için enfeksiyon çoğu zaman kana karışır ve daha büyük hastalıklarla karşı karşıya kalınmasına neden olur.
Rahim iltihabı dişi köpeklerin regl olmasıyla ortaya çıkan kızgınlık dönemindeki bir takım değişimler ile başlar. Bu kızgınlık döneminde kadınlık hormonu olan progesteron salgılanır. Kızgınlık dönemi geçse bile bu progesteron hormonu seviyesinde yine düşme yaşanmaz.
Ardından gelen çiftleşme vakti ve progesteronun etkisi ile dişi köpeğin rahmi her türlü bakteri ve virüse açık hale gelir. Bu bakteriler rahme girecek yol bulur ve rahimde çoğalma eğilimi gösterirse dişi köpekte rahim iltihabı gelişir.
Rahmin iltihap ile dolması ile rahimde yüksek oranda büyüme gerçekleşir. Bakteri kaynaklı rahim iltihabı (pyometra) oluşumunun yanında köpeğin farklı tedavi amaçları ile kullandığı ilaçlar da rahim iltihabına neden olur.
Rahim iltihabı tedavisinde en sık kullanılan yöntem rahmin ve yumurtalıkların ameliyatla alınmasıdır. Rahim iltihabı kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Dişi köpek henüz regl olmadan veya ilk reglinden sonra kısırlaştırılırsa rahim iltihabı oluşumu imkansız olur.
Hastalığın tedavisinde sıklıkla ameliyat tercih edilse de oluşan iltihabın boyutuna göre farklı yöntemler de kullanılabilir. Özellikle hafif seyreden vakalarda tedaviye ilaçla başlanır. Kullanılan ilaçlar ile rahimdeki iltihap dışarı atılır.
Köpeklerde rahim iltihabı tedavisinde kullanılan ilaçlar antibiyotiklerdir. Antibiyotik kullanımı köpek için oldukça zordur. Bu süreçte köpeğin sağlığının korunması için hijyen ortamı oluşturulmalıdır. Yemek ve su kapları sürekli temiz olmalı ve köpeğin vakit geçirdiği yerin temizliğine dikkat edilmelidir.
İlaç tedavisi ile başarılı bir sonuç alınsa da köpeğin bir kez daha bu sıkıntıya yakalanması muhtemeldir. Özellikle hastalıktan kurtulduktan sonraki ilk regl dönemi ya da üreme zamanında bu hastalık tekrar nüksedebilir. İlaç tedavisi başarılı sonuç vermezse cerrahi yöntemlere başvurulur.
Köpeklerde rahim iltihabı regl olan köpeklerde görülür. Dişi köpekler 6. aydan sonra regl olmaya başlar. Bu süre bazı köpeklerde 18 aya kadar çıkar. Bu dönemden sonra kadınlık hormonu aktiviteleri devreye girdiği için rahim iltihabı görülmeye başlar.
Köpeklerde Rahim iltihabı ameliyatına ultrason sonucuna göre karar verildikten sonra köpeğin sağlık durumuna bakılır. Herhangi bir sorunun ameliyatta komplikasyon oluşturmaması için öncelikle diğer sorunlar halledilir.
Köpekte rahim iltihabı ameliyatı yapılacaksa ameliyattan 12-24 saat içerisinde herhangi bir yiyecek veya içecek verilmemelidir. Bu durumda hasta anesteziye alındığında herhangi bir sorun yaşamaz.
Rahim iltihabı ameliyatından sonra veterinerin uyarılarına dikkatle uyulmalıdır. Özellikle tedavi ameliyat olmuş ise yaralı alanın korunması gerekir.
Köpeklerde rahim iltihabından korunmanın tek yöntemi kısırlaştırmadır. Veteriner hekimin önerisiyle uygun görülen yaş ve zaman aralığında dişi köpek kısırlaştırılarak rahim iltihabı ihtimali ortadan kaldırılır.
Üreme yolları hastalığı olduğu için köpeğin çiftleşmesinde dikkatli davranılmalıdır. Köpeğin çiftleştiği hayvanın sağlık durumu incelenmelidir. Çiftleşen her iki köpeğin de kızışma döneminde olup olmadığına bakılmalıdır.
Herhangi bir çift ile çiftleşme olmamalıdır. Çiftleşen köpeklerden ikisinin de farklı hastalılar taşımadığına dikkat edilmelidir. Köpeklerde rahim iltihabı sorununun yaşanmaması için kısırlaştırma veya kısırlaştırma uygulanmayacaksa da cinsel aktiviteleri kontrol altında tutulmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Raşitizm Nedir?