İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Prostat Kanseri Belirtileri Nedenleri ve Tedavileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 05-07-2020

Köpeklerde Prostat Kanseri Belirtileri Nedenleri ve Tedavileri

Köpeklerde prostat kanseri, akciğer, kemikler ve lenf düğümleri de dahil olmak üzere vücudun diğer organlarına ve bölgelerine kolayca metastaz yapabilen ve yayılabilen nadir görülen fakat ölümcül bir kanser türüdür. Herhangi bir cinsin kısırlaştırılmış veya kısırlaştırılmamış erkek köpeklerde görülebilir. Ancak dokuz veya on yaşlarındaki büyük yaşlı köpeklerde görülmesi daha yaygındır.

Erkek köpeklerde prostat spermin dişinin üreme sisteminde bir kez hayatta kalmasına yardımcı olmak için besin üreten bir bezdir. Prostat bezi, idrar toplayan idrar torbasının açıklığını ve idrar mesaneden vücudun dışına gönderen tüp benzeri bir yapı olan üretrayı çevreler.

Prostat mesanenin arkasında rektumun altında bulunan bir bezdir ve semen üretimine yardımcı olur. Tümörler prostatta büyüdüğünde, çevredeki organlara baskı yapabilir ve çeşitli semptomlara neden olabilir. Çoğu prostat kanseri, oldukça negatif olan adenokarsinom olarak bilinir.

Bazen adenokarsinom semptomları diğer kanser türlerine benzer ve bir köpeğin hangi kanser türüne yakalandığını ayırt etmek zor olabilir. Karsinom, fibrosarkom, leiomyosarkom ve skuamöz hücreli karsinom prostatı etkileyebilecek diğer kanser türleridir.

Prostat bezi içinde kanser nadirdir, köpeklerin sadece yaklaşık olarak %0,3-0,6’sında görülür. Kanser, primer prosat kanseri olarak adlandırılan prostat bezinin kendisinden veya prostata yayılan metastaz yapan başka bir organdan kaynaklanabilir.

Primer prostat kanserlerin çoğu agresif ve oldukça metastatik kanserlerdir. Bu  dokulara zarar verdikleri ve oldukça hızlı bir şekilde büyüdükleri yayıldıkları anlamına gelir. Prostat adenokarsinom köpek prostatında en sık görülen primer kanser türüdür.

Prostatta iyi huylu veya kanserli olmayan tümörler (örn: leiomyoma) ortaya çıkabilir, ancak bu durum nadir görülür.

Köpeğinizde prostat kanseri belirtileri görürseniz uygun bir teşhis oluşturabilmeleri ve tedaviye başlayabilmeleri için hemen veteriner hekiminize başvurmanız son derece önemlidir.

İşte köpeklerde prostat kanseri belirtileri, nedenleri ve tedavileri hakkında bilmeniz gerekenleri sıralıyoruz;

Köpeklerde Prostat Kanseri Belirtileri

Köpeklerde prostat kanseri belirtileri, durum ilerledikçe zaman içinde yavaş yavaş gelişebilir. Çoğu zaman prostatın idrar yoluna ve rektuma yakın olması nedeniyle idrar ve dışkı yapmada zorluklar görülebilir.

Semptomlar bir seferde az miktarlarda idrara çıkmayı içerebilir, normalde sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma veya acı çekme, koyu kahverengi idrar, kanlı idrar görülebilir. Prostat büyükse dışkıyı toplayan ve dışkısını yapmasını zorlaştıran kolona baskı yapabilir. Köpeğinizin kendini daha sık dışkılamak için konumlandırdığını veya dışkısını yapmasının uzun süre aldığını fark edebilirsiniz.

Bazı semptomlar daha az belirgindir. Köpeğinizin kilo verdiğini veya daha ince göründüğünü fark edebilirsiniz. Daha az yiyebilir veya birden fazla öğünü atlayabilir. Ayrıca daha fazla uzanabilir, yürümekte zorlanmalar görebilirsiniz. Prostat kanserinin ilk evrelerinde, köpeğiniz hiç semptom göstermeyebilir.

Prostat kanseri olan köpekler hafif veya şiddetli semptomlara maruz kalabilir, ancak genellikle aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası görülebilir;

  • İdrar ve dışkı yaparken zorlanma
  • Az idrara çıkma
  • İdrar kaçırma
  • Kabızlık
  • İdrarda kan
  • Ağrı, özellikle prostat bölgesinde
  • Kuyruğu olağandışı pozisyonlarda tutmak
  • Anormal duruş veya yürüyüş
  • Kamburluk
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Ateş
  • Nefes almada zorluk
  • Penisten sulu veya kanlı akıntı
  • Topallık
  • Letarji
  • Hareket yapmada veya günlük egzersizlerde isteksizlik

Köpeklerde Prostat Kanseri Nedenleri

Prostat kanserinin nedenini günümüzde hala bulunamamıştır. Bazı araştırma çalışmaları kısırlaştırılmış köpeklerin, kısırlaştırılmamış köpeklere nazaran daha fazla prostat kanserine yakalandığını bizlere göstermiştir. Fakat bu araştırma kısırlaştırma işleminin kesinlikle kansere neden olduğu anlamına gelmez.

Kısırlaştırılmış köpekler daha uzun bir ömre sahip olma ve daha iyi veteriner bakımı alma eğilimindedirler. Bu nedenle sağlam köpeklerin farklı koşullar altında eşit olarak prostat kanseri geliştirmesi mümkündür.

Köpeklerde Prostat Kanseri Teşhisi

Köpeğinizin prostat kanseri olduğundan şüpheleniyorsanız, bir veteriner tarafından kapsamlı bir fiziksel muayeneye ihtiyacı olacaktır. Veteriner genel sağlığını değerlendirecek, ağrısını ve anormal yapıları kontrol etmek için midesini kontrol edecek, prostat bezini ve kanseri gösterebilecek genişlemiş lenf düğümlerini hissetmek için rektal muayene yapacaktır.

Ultrason kontrolü muhtemelen prostatın büyüklüğünü kontrol etmek ve kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için sonraki tercih olacaktır. Karın ultrasonu, veterinerin prostatın nasıl göründüğünü ve kanserin çevredeki organlar üzerindeki etkilerinin nasıl olduğunu yorumlamasını sağlayacaktır. Köpeğinizin iç organlarının doğru ve düzgün çalıştığından emin olmak için laboratuvar çalışması da yapılabilir.

Anormal prostatın kanserli olduğunu doğrulamanın tek kesin yolu, prostatın biyopsisi (yani bir doku örneğinin alınması). Tüm büyümüş veya anormal prostatlar kanserli değildir. Bir veteriner patolog, kanseri teşhis etmek için doku örneğindeki hücrelere bakacaktır.

Köpeklerde Prostat Kanseri Tedavileri

Ne yazık ki, prostat kanseri olan köpekler için tedavi yöntem seçenekleri azdır. Ameliyat her zaman yararlı değildir, çünkü kanser keşfedildiği zamana kadar çevresine yayılmıştır. Ameliyat sonrası oluşabilecek ameliyat kaynaklı komplikasyonlar köpekler için genellikle büyük sorun yaratır. İdrar kaçırma ve idrar yolunun daralması gibi sorunları içerebilir. Çoğu kemoterapi ilacı ve protokolünün bir köpeğin ömrünü uzattığı gösterilmemiştir.

Köpeğinize prostat kanseri teşhisi konulursa, hafifletici veya destekleyici bakım evcil hayvanınızın rahat etmesine yardımcı olabilir. Köpek steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ağrıyı azaltabilir ve ayrıca prostat kanseri üzerinde anti-kanser etkisine sahip olabilir. Kansere sekonder idrar yolu veya prostat enfeksiyonları meydana gelirse antibiyotik gerekebilir. Prostat idrarı önlemek için yeterince büyüdüyse, üretral açıklığı büyütmek veya farklı bir idrar akışı yönü oluşturmak için ameliyat gerekebilir.

Neyse ki prostat kanseri nadir görülür. Rutin veteriner kontrollerinde prostat kanserinin teşhis edilebilir. Evcil hayvanınız olağandışı belirtiler veya semptomlar gösteriyorsa, fazla zaman kaybetmeden derhal veteriner hekiminizle görüşün.

Köpekleriniz hakkında farklı sorular sormak istiyorsanız, bizlere Köpek Soru-Cevap sayfamızdan ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar