İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Panik Atak: Köpeğiniz Panik Atak Geçirir mi?

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-02-2021

Köpeklerde Panik Atak: Köpeğiniz Panik Atak Geçirir mi?

Köpeklerde panik atik sorunundan muzdarip hayvanlardır. Muhtemelen herkes köpeklerinde bizim gibi panik atak yaşayacağını bilmiyordur. Hayvanların yaşadıkları psikolojik travmalar ciddiye alınmasa da ne yazık ki yaşamını olumsuz yönde etkiliyor. Hayvanlarında bizim gibi duyguları vardır. Onlarda üzülüp bir anda mutlu olurlar. Bir şeylere sinirlenip stres yaşarlar. Korkup heyecanlanmalarının yanı sıra endişe de duyuyorlar.

Köpeklerde stres bozuklukları, depresyona girme ve panik atak yaşamaları hem psikolojik hem de fiziksel olarak sorunlar yaşatır. Köpeğin başka bir köpekle kavga etmesi, yüksek sesler ya da yaşadığı bir kaza panik atak geçirmesine neden olur. Bu yüzden yaşanan durum ne olursa olsun köpeğin nelere panik atak geçirebileceğini ve bunlar için neler yapabilirsiniz bilmeniz önemli.

Köpeklerde Panik Atak Geçirme Nedenleri

Köpeklerin panik atak geçirmesinde çeşitli çevresel faktörler rol oynar. Bu faktörlerin başında köpeğin ırkı ve yaşadıklarından tecrübe ettiği durumlar bulunur. Eğer geçmiş zamanında istismara uğrayan bir köpek varsa stresli anlarında anksiyete ve korku gözlersiniz. Bunun dışında panik atağa yol açacak başka etkenler de vardır.

Köpeklerde panik atağa yol açan nedenler:

  • Çok tiz sesler duyması
  • Yüksek ses ve aşırı gürültü
  • Gök gürültüsü gibi patlama sesleri
  • Şimşek çakması
  • Havai fişekler
  • Ateşli silah saatleri
  • Ambulans siren sesleri

Yukarıdaki çevresel sorunlar dışında bir de köpeğin yalnız kalma korkusunun yanında terk edilme endişesi de panik atak yaşamasına sebebiyet verir. Eğer köpek daha önce barınak yaşadıysa ve orada kötü bir muameleye maruz kaldıysa yaşadığı korku onda panik atağa neden olur. Yaşadığı bu panik atağın neden ne olursa olsun köpeğin davranışlarında farklılıklara neden olur. Bazı köpekler agresif, sinirliyken kimi köpeklerde ses ve insanların olduğu yerlerde kaçmak ister. Bu durumları yaşayan köpek kendini sürekli yalayabilir.

Belirttiğimiz nedenler köpeğin panik atak geçirmesine neden olabilecek durumlardır. Panik atağı tamamen geçiremezseniz de durumların yaşanmasının önüne geçebilirsiniz.

Köpeklerde Panik Atak: Köpeğim Panik Atak mı Geçiriyor

Köpeğiniziz panik halini anlamak için birkaç gün davranışlarını gözlemleyin. Köpeğiniz eğer panik atağı varsa sizin anlayacağınız birtakım işaretleri gösterecektir. Eğer köpeğiniz sizi yanınıza çağırırken sürekli havlama ve sesli bir şekilde ağlarsa endişeli bir hali vardır. Daha önce ev içinde kaza yoksa, son zamanlarda kazalara sebebiyet olan köpekte bir şeyler olabilir.

  • Panik atak geçirmenin diğer belirtileri:
  • Sık sık nefes alması
  • İshal olması
  • Ardı arda kusmalar
  • İştahsızlık, yemede isteksizlik
  • Titreme nöbetleri
  • Sürekli kaçma ve saklanma isteği

Yukarıda belirttiğimiz köpeklerde panik atak belirtileri tabii ki de her zaman panik atağın işareti olmayabilir. Köpekler vücut ısıları yükseldiklerinde kontrol etmek için hızlı nefes alıp verirler. Bu yüzden her korktukların nefesleri hızlandığı gibi vücut ıslarını kontrol etmek içinde hızlanır. Köpek korktuğunda; titreme gösterdiği gibi üşüdüğünde de titreyebilir. Bu belirtileri gördüğünüzde hemen panik atak teşhisi koymayın. Birkaç gün köpeğin davranışlarını izleyin. Eğer bu belirtiler sürekli devam ediyorsa veteriner hekiminize görünmelisiniz.

Panik Atak Geçiren Köpeğim İçin Ne Yapabilir?

Köpeğin atak geçirmesi sırasında olası kaza ve yaralanmaların olmaması için bu durumlarda ne yapmanız gerektiğini önceden belirlemelisiniz. Eğer zamanında harekete geçmez ve köpeğin sakinleşmesi için ne yapacağınızı bilmiyorsanız     köpeğin panik atağa verdiği tepki gelişmez. İlk başta köpeğin panik atak geçirdiği anda ona nasıl yardım edeceğinizi bilmek. Köpeğin panik olduğu zaman ona karşı yumuşak konuşarak onu sakinleştirmeye çalışın. Böylece köpek her sakin kaldığında onu tebrik ederek davranışının doğru yaptığına teşvik edin.

Köpek sahiplerinin yapmaması gereken hata: Köpeğin korku ve endişeli halinde davranışlarını kontrol edememesi sonucunda onları azarlamalarıdır. Köpeği azarlamanız onun daha çok korkmasına neden olur. Burada önemli olan dengeyi kurmaktır. Köpeğiniz eğer sakin kalamıyorsa sizin ondan biraz uzak kalmanız iyi olacaktır. Kendini bir yere çeken köpek biraz yalnız kalması sonucunda iyi olabilir.        

Köpeklerde Panik Atak Tedavisi Var mı?

Panik atağın bazı köpeklerde ciddi sorunlara yol açtığı görülüyor. Bu köpeğin agresif hareketlerde bulunması ve sonucunda kendine kadar zarar vermesine neden olur. Hatta bazı köpeklerde çevreye karşı bir saldırganlık eğilimi görülebilir. Bu gibi durumların kötü sonuçlara sebebiyet vermemesi açısından veteriner hekimin uygun görmesi dâhilinde ilaçlı tedaviye başlanabilir. Fakat hafif atlatıyorsa köpeğiniz bu süreci o zaman veterineriz ilaç tedavisi yerine davranış bozukluğu eğitimi ve tedavisi önerecektir.

Köpeğinizin panik atağını yönetme sürecinde doktorunuza danışarak, köpeğe korktuğu sesleri, eşyaları ve ortamlara alıştırmayı deneyebilirsiniz. Bu alıştırmayı köpeği çok zorlamadan, yavaş yavaş  yapınız.Köpeğin olumlu davranış gösterdiği her hareketini ödüllendirebilirsiniz. Bunların yanında köpeğiniz ile daha sık vakit geçirin. Onunla yumuşak, bebeksi bir ses tonuyla konuşup onun güvende olmasını sağlayınız. Ayrıca bir de köpeğinizin boyun, karın, omuz bölgelerine masaj yapmayı deneyebilirsiniz. İlginiz ve sevginiz köpeğinizin güvende olmasını ve rahat hissetmesini sağlayacaktır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.