İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Oluşan Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 07-10-2022

Köpeklerde Oluşan Göz Enfeksiyonu Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Köpeklerde oluşan göz enfeksiyonu geçmesi için ilk olarak veteriner hekiminizin hayvanınızı muayene etmesi gerekir. Ayrıca doktorunuz tarafından reçete edilen antibiyotik ilaç ve tedavi yöntemlerini düzenli olarak muhakkak uygulamalısınız. Hekiminiz köpeğinizde göz iltihabı oluşması durumunda hayvanınıza çeşitli antibiyotikler verir. Bu ilaçları günde 3 – 4 kez olmak üzere köpeğinizin gözüne damlatacak şekilde ya da ilaçlar kremse sürecek şekilde uygulamalısınız. Damla yerine verilen oral antibiyotikler köpeklere yiyecek aracılığı ile verilir. Reçete edilen ilaçların nasıl uygulanacağı konusunda veteriner hekiminizden detaylı bilgiler alarak onun önerdiği ilaç, damla, krem ve çeşitli ilaçları düzenli ve periyodik olarak uygulamanız gerekir.

Köpeklerde Göz İltihabı Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerde göz iltihabı tedavisinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Göz enfeksiyonu tanı ve tedavi sürecinde köpeğinizi tozlu ortamlardan uzak tutmalısınız.
  • İlaçların belirlenen süre ve sayıda uygulanması tedavinin seyrini değiştirilmesinde oldukça önemlidir.
  • İlaçların aksatılması gözün iyileşmesini geciktirdiği gibi havanızın gözlerini kaybetmesine dahi sebep olabilir. Bu nedenle ilaçları köpeğinize zamanında düzenli olarak vermeniz gerekir.
  • Köpeğinizin göz akıntılarını silmek için ılık bir bez kullanabilirsiniz.
  • Evcil hayvanınızın gözlerini silme sırasında özellikle havlu kullanmamaya özen göstermelisiniz. Havlu göze zarar verebilir, çizebilir.
  • Bu gibi durumlarda köpeğinizin göz çevresindeki iltihabı temizlemek için ılık bir bez kullanmanız önerilir.  
  • Ilık yumuşak bez köpeğinizin gözlerini rahatlatarak temizleme işlemini sorunsuz, rahat, emniyetli şekilde gerçekleştirmenize yardım eder.

Köpeklerde Göz İltihaplanması Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde göz iltihaplanması belirtileri şunlardır:

  • Gözlerde şişlik
  • Sarımsı akıntı
  • Kaşıntı  
  •  Gözün bulutlu bir hal alması   
  • Gözlerin içeriye doğru çekilmesi
  • Gözlerde kızarıklık
  • Normalden fazla akıntı ve çapaklanma

Köpeklerde Göz İltihabı Neden Olur?

Köpeklerde göz iltihabının nedeni özellikle mantarsal bakteriyel ve viral enfeksiyonlardır. Genç köpeklerde sık görülen göz iltihabı günümüzde yaşlı köpeklerde de görülmektedir. Göz iltihabı sorunu tedavi edilmediğinde diğer köpeklere bulaşabilir. Evcil hayvanınızda göz iltihabına neden olan bir diğer önemli faktör ise alerjilerdir. Köpeğiniz toz, çimen gibi bazı bitkilere karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Gözyaşı üretimindeki azalmalar, gözlerde çeşitli iltihap sorunlarına neden olur. Köpeğinizin herhangi bir kimyasal ürünle temas etmesinden dolayı gözleri tahriş olarak iltihaplanma sorunlarına neden olur. Yabancı nesnelerin köpeğinizin gözüne kaçması, temas etmesi gibi pek çok etken de göz iltihabını tetikleyebilir.

Göz İltihabına Sebep Olan Göz Hastalıkları Nelerdir?

Göz iltihabına sebep olan hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • Alerji
  • Epifor
  • Kuru göz sendromu
  • Konjunktivit
  • Glokom

Yukarıda belirtilen evcil hayvanınızda göz iltihabına sebep olan semptomların görülmesi halinde hemen veteriner hekiminize başvurarak köpeğinizi muayene ettirmeniz, tedaviye vakit kaybetmeden başlamanız gerekir. Veteriner hekiminiz göz iltihabının hangi nedenle gelişmiş olduğuna dair tanı, teşhis aşamasından sonra tedavi yöntemlerine geçecektir.

Köpeklerde Göz İltihabının Tanısı

Köpeklerde göz iltihabının tanısı, uzman tedavi yöntemleri veteriner hekiminiz tarafından gerçekleştirilir.  Evcil hayvanınızın göz iltihabının oluştuğu kesin bilgisini alanında uzman veteriner hekiminiz verecektir. Veteriner hekim öncelikle köpeğin gözlerini inceleyerek tedavi yöntemini klinik çerçevesinde uygular. İlk yapılan muayene sonucunda hekiminiz köpeğin gözündeki anormal durumları kontrol eder.  Gözlerdeki akıntının rengi, akıntının yoğunluğu, göz beyazından hangi renkte olduğu gibi çeşitli faktörler tek tek analiz edilir. Fiziksel muayene sonrasında köpeğinize göz testi uygulanır. Bunlar: floresan boya ve Schirmer testleridir. Köpeklerde oluşan göz enfeksiyonu hastalığına tanı koyulduktan sonra tedavi sürecine bu şekilde başlanır. Bu gibi durumlarda tedaviye ne kadar erken başlarsanız komplikasyonların etkisi o derece hızlı şekilde ortadan kalkar.

Köpeklerde Göze Yabancı Nesnelerin Kaçması

Köpeklerde göze yabancı nesnelerin kaçması evcil hayvanınızın gözlerinde iltihaplanma, acı ve yanmaya neden olabilir.  Yabancı cisimler gözde konjunktivita ve kornea üzerinde etkilidir. Gözün maruz kaldığı yabancı cisimlerden olan bitki parçaları da hayvanınızın gözlerini tahriş eder. Köpeğinizin bitkilerle fazla uğraşması sonucunda bitki parçaları gözün içerisine girerek çeşitli enfeksiyon ve iltihaplanma sorunlarına neden olur. Bunun dışında farklı küçük parçacıkların göz ile temas etmesi ile de benzer iltihaplanma sorunları oluşmaktadır. Yukarıda belirtilen durumların gözlenmesi halinde köpeğinizin gözlerinde şişlik, kısma, sulanma, gözlerin sürekli kaşınması, gözde akıntı oluşması gibi çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler kendi kendine zamanla düzelebileceği gibi aynı sorunlar devam da edebilir. Hayvanınızın gözlerinde oluşan bu durumların devam etmesi halinde zaman kaybetmeden hemen veteriner hekiminize başvurmalı; köpeğinizi muayene ettirmelisiniz.

Köpeklerde Göze Yabancı Nesne Kaçması Durumunda Ne Yapılır?

Köpeklerde göze yabancı nesne kaçması halinde yapılması gereken hamle vakit kaybetmeden hemen veteriner hekiminize başvurmaktır. Evcil hayvanınızın gözlerine yabancı nesne kaçması ev içinde olduğu gibi dış çevreden de kaynaklanabilir. Uçan nesneler köpeğiniz hareketli bir araç içindeyken gözlerine etki eder. Araç hareket halindeyken köpeğinizi muhakkak sabit tutmanız gerekir. Araç içerisinde hayvanınızın kafasını cama ve başka açık alanlara çıkarmadan sabit bir şekilde tutmaya özen göstermelisiniz. Hayvanınızın gözlerine herhangi bir nesne kaçtığı durumlarda ilk olarak gözünü bol su ile yıkayarak isterseniz göz losunu ile özenli şekilde temizlemeniz önerilir. Göz içerisindeki nesnenin çıktığından emin olmak için köpeğinizin gözlerini aydınlıklı, doğru ışıkta incelemeniz gerekir. Hayvanınızın gözlerindeki nesneyi çıkaramadıysanız muhakkak veteriner kliniklerinden ve uzman veterinerlerden destek almalısınız. Köpeğinizin gözündeki nesneyi çıkarmamanız, bu soruna önlem almamanız halinde hayvanınızın gözünde çeşitli mantar, bakteri, enfeksiyonlar oluşabilir. 

Köpeğiniz körlük riski ile bile karşılaşabilir.  Bu konuda dikkatli davranarak muhakkak veteriner hekiminizden destek almalı, köpeğinizin göz sağlığını koruyan ilaç, losyon, tedavi yöntemlerini uygulamalısınız. Evcil hayvanınızın göz, enfeksiyon ve iltihap sorununu ortadan kaldırmak için gözlerini temizleyen, gözyaşı üretimini uyaran, gözü nemlendirmek üzere gözyaşı kanallarını harekete geçiren çeşitli cerrahi ilaç ve seçeneklere başvurabilirsiniz.

Evcil hayvanınızın gözleri koruyucu mekanizmalara sahip olsa da bazen yabancı cisimler bazen de genetik faktörlerden dolayı gözlerde çeşitli hassasiyetler yaşanabilir. Enfeksiyon oluşumu halinde, hayvanınızın gözlerinde kızarıklık, şişme, akıntı gibi en yaygın belirtiler ortaya çıkar. Bu gibi durumların tedavisi için muhakkak veteriner danışmanlık hizmetinden yardım alarak hekiminizin tedavi yöntemi için önerdiği ilaç ve kremleri kullanmanız, verdiği tavsiyelere uymanız gerekir. Doktorunuzun sizi doğru yönlendirmesi için evcil hayvanınızın durumunu analiz ederek gözlemlemelisiniz. Bu durumda köpeklerde oluşan göz enfeksiyonu, göz hastalığı ve belirtisi konusunda bilinçlenerek sevimli dostunuzun çevresini daha iyi görüp algılamasını sağlayabilir; hayat kalitesini artırarak keyifli, rahat, mutlu şekilde hareket etmesine destek olabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Görülen Siğil Nedenleri ve Çözüm Yolları Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar