İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Obezite Nedenleri ve Önlenmesi

PET BİLGİ

By melissa1 | 01-03-2021

Köpeklerde Obezite Nedenleri ve Önlenmesi

Köpeklerde obezite, insanlarda olduğu gibi çok büyük ve tehlikeli hastalıklardan biridir. Giderek yaygınlaşan bu sağlık sorunu ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Bizimle birlikte ister evde ister bahçede yaşayan tüylü dostlarımız; bizim hazırladığımız egzersiz düzenine, beslenme programına uyduğu için onların sağlıkları bizim elimizdedir. Gelelim köpeklerde obezite nasıl meydana gelir? Köpeğimin obezite olmasını nasıl önleyebilirim? Bu sorulardan köpeklerde obezite belirtilerine kadar neler bilmeniz gerekiyor bakalım….

Köpeklerde Obezite Nedir?

Obezite , vücuttaki yağlanmanın aşırı artması yani yağ birikimine sebep olan sürekli ilerleyen bir sağlık sorunudur. Köpeğin kilosunun fazla mı yoksa aşırı kilolu mu olduğunu belirlemek önemlidir. Egzersiz yapamayan, kilo almaya elverişli besili köpeklerin metabolizmaları yavaş çalışmasıyla da obezite riski artar. Köpeğin obezite olmasına karar verilmesi vücut ağırlıklarına bakılarak anlaşılmakta. Bir köpekte ideal kilosundan %10-%20 kadar ekstra ağırlığı varsa bu köpekler fazla kilolu sınıfına girerler. Eğer ideal kütle ağırlığı %20’den fazla kiloya sahipse obez köpek olarak sınıflandırılıyor.

Kaç Yaşındaki Köpeklerde Obezitenin  Görülmesi Yüksektir

Köpekte vücut yağının artması ile birlikte ilk başta kemikler olmak üzere bağışıklık sistemi, sindirim organları ve akciğer organı gibi yaşamsal fonksiyonları önemli olan organları etkiler.

Köpek kaç yaşında olursa olsun, her yaş köpekte görülmesi yüksektir. Genellikle yaygın olduğu grup yetişkin ve yaşlı köpeklerdir. 5-10 yaşlarında olan bir köpekte obezite görülmesi çok yüksektir. Çünkü bu yaşlarda artık hareket daha az olacak ve daha çok yemek yeme isteği artacaktır. Bunlar dışında bir de iç mekanlarda yaşayan  ve kısırlaştırılmış köpeklerinde obeziteye yakalanma riski fazla.

Köpeklerde Obezite Nedenleri

Köpeklerde obezitenin temel nedeni aşırı kilo alımıdır. Bu kontrolsüz yağların birikmesine neden olan çeşitli faktörler vardır. Enerji harcadığından 2 kat fazla kalori alırsa ve bunu sürekli rutin hale getirirse köpeğin obeziteye yakalanmasına yol açar. Aşırı yemek yemenin yanında birde egzersiz yapılmaması önlenebilen bir obezite nedenidir. Bu nedenle dostlarımızın gelişim döneminde yaşına, genel sağlığının durumuna bağlı olarak yeterli beslemeniz önemli. Bunun yanında bir de ihtiyaç duydukları ölçüde egzersiz  yaptıklarına da emin olmalısınız.

İç mekanlarda yaşayan ve kısırlaştırılan köpeklerin beslenmelerine ekstra dikkat edilmelidir. Köpeklerin hormon düzensizliği de kilo alımını tetikler. Sürekli değişen beslenme rejimi ve ödül mamalarının kullanımında artış obeziteyi yavaş yavaş getirir. Köpeğin genetiği ve cinsinin de obeziteye elverişli olabileceğini unutmayın.

Köpeklerde Obezitenin Belirtileri:

  • Kilo alımında artış
  • Aktivite yapmak istememesi
  • Vücut yağlarında artış görülmesi
  • Köpeğin bel çevresinde ve gerdan bölgesinde genişleme
  • Vücut kitle endeksinde orantısız artış
  • Aşırı uyuma ve çok yemek yeme isteği

Köpeklerde Obezitenin Vücutta Yol Açtığı Zararlar

Obez köpeklerin %25 oranında görülen eklem rahatsızlığı kilonun eklemlere verdiği yükü arttırır. Bunun sonucunda eklemlerde dejenerasyon, disk fıtığı ve bağların kopmasına kadar yol açabiliyor. Aşırı kilo ile hareket etmekte zorlanan köpek eklemleri zedelendiği için ağrılara neden olacaktır.

İç organlarında yağlamanın meydana gelmesi kalp ve karaciğer gibi yaşamsal öneme sahip organların işlevini yavaşlatarak köpeğin hayat kalitesini düşürüp sıkıntılara yol açar.

Köpekte aşırı kilo alımının sonucunda yüksek tansiyonda meydana gelir.

Fazla kilonun köpeklerde stres ve mutsuz bir etki bıraktığı da görülmektedir. Vücutta bulunan anti-stres hormonları salınamadığı için köpek psikolojik bunalıma girmiş oluyor.

Köpeğin göğüs bölgesinde yağlanmanın artması akciğerlerin genişlemesini engeller. Karnındaki yağlanmada diyaframına baskı yapmış olur. Etkilerin sonucunda köpeğin nefes alması zorlaşır. Fazla yağların akciğerin ihtiyaç duyduğu oksijenin tamamını alamadığı için hırıltılı bir nefes alıp verme görülüyor.

Köpeklerde obezitenin neden olduğu en yaygın sağlık sorunu diyabettir. Aşırı kilo kanda bulunan şekeri artırır. Bu yüzde insülin salgılanmasında artış olacaktır. Kan şekerinin yükselmesiyle de diyabet riski artar.

Sindirim sisteminde ciddi sorunlar meydanlar gelir. Köpeğin davranışlarında değişiklikler görebilirsiniz.

Köpeklerde Obezite Teşhisi

Köpeğin kilosunu ölçerek obezitenin en temel yoldan teşhisi yapılıyor. Kilonun yanında vücut yağ oranını belirlenmiş olur. Bu ölçümleri veteriner hekiminizin yapması gerekiyor. Veteriner, aynı zamanda köpeği fiziksel bir muayeneden de geçirecektir. Köpeğin cinsinin standardına uygun durumu analiz etmek için kaburga, kuyruk ve başını fiziksel olarak muayene edecektir.

Köpeklerde Obezitenin  Tedavi Süreci

En temel tedavi ilk önce köpeğin zayıflama sürecine girmesi sağlanır. Bunu uzun bir vadede yapmak için uygun beslenme listesi oluşturulur. Bu vadede kalori alımı azaltılır. Aktivite süresi artması gerekir. Veteriner hekiminiz köpeğinizin yemek yeme alışkanlığını düzeltmek için size uymanız ve dikkat etmeniz gereken bir beslenme listesi verecektir.  Köpeğin beslenmesinde protein ve lif oranı artar. Yağ oranının az olduğu bir diyet listesi oluşturulur. Protein alımı metabolizmanın ihtiyacını giderirken onun yanında uzun süre tok olmasını sağlayacaktır. Köpeğin alacağı liflerde sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlayarak düzenlemesine yardımcı olur.

Köpeğinizin diyet programının yanında fiziksel etkinlikleri de önemli olur. Obezite tedavisinde köpeğinizi gün içinde en az iki defa olmak üzere yürüyüşe çıkarmanız gerekiyor. Getirme oyunu oynayarak da köpeğin daha fazla hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Köpeklerde Obezitenin Önüne Geçmek İçin Yapılması Gerekenler

  • Doğru ve kaliteli mamalar ile beslenmesi
  • Beslenme alışkanlığının düzenli ve disiplinli olmalı
  • Köpeğin yaşına göre bir beslenme düzeni oluşturmanız iyi olur
  • Gün içinde köpeğinizle birlikte düzenli yürüyüş ve egzersiz yapınız
  • Köpeğinizin kilosunun düzenli olarak periyodik tartımlarının yapılması gerekir
  • Veteriner kontrolleri aksatılmamaya önem gösteriniz
  • Ödül mamalarının verilmesinde belli bir oran olmalı
  • Abur cubur yemelerini kesinlikle önermiyoruz.
  • Stres ve huzursuzluktan uzak tutulması önemlidir.

PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.