By melissa1 | 12-12-2022
Köpeklerde narkoz etkisi ameliyat için köpeğe verilen uyuşturucu maddenin miktarına göre değişir. Köpeklerde narkoz uygulamasında verilen doz köpeğin geçireceği operasyonun ciddiyeti ile alakalıdır.
Zor ve uzun bir ameliyata girecek olan köpeğe yüksek miktarda narkoz verilir. Dolayısıyla bu tarz bir operasyondan kalan narkozun etkisi de uzun sürer. Basit ve kısa sürecek olan operasyonlarda ise düşük dozda narkoz verilir ve etkisi daha çabuk biter.
Narkoz kullanımı köpeğin rahat bir şekilde tedavi edilmesi amacıyla kullanılır. Aşı ve iğne amaçlı narkozlarda bölgesel narkoz verilir ve kısa süreli narkoz olur.
Narkoz köpeği hissizleştiren bir ilaç uygulamasıdır. Birçok durumda köpeğin hareketini kısıtlamak veya uyutmak için kullanılır. Özellikle ameliyata giren hasta köpeğe uygulanan bir ilaçtır. Bu ilaç köpeğin vücudunda uyuşma yaparak ameliyatta hissizleşip uyumasına neden olur.
Uygulanan bu uyuşturucu madde ameliyat esnasında köpeğin uyanmamasını sağlar. Aynı zamanda köpeğin vücudunda kesici aletler ile kesiler oluşturulduğunda ağrı çekmemesini sağlar. İnsanlarda da güvenle kullanılan bu yöntem köpek ameliyatlarında da sıklıkla kullanılır.
Köpeğe narkoz ameliyat esnasında verilir. Ancak narkoz uygulaması sadece ameliyatta kullanılmaz. Köpek herhangi bir hastalığa yakalandığında iğne yapılır. Veteriner hekimler bazı köpek türlerinde iğne yaparken büyük sorunlar yaşar.
İğne yapılmasına izin vermeyen çoğu köpek bu direnme esnasında hem kendine hem de veterinere zarar verir. Bunu engellemek için çoğu aşı uygulamasında da narkoz verilir. Bu durumlarda tüm vücut uyuşturulmasa da aşının yapılacağı alana narkoz verilir.
Anestezi köpeğe zarar vermez. Zararsız bir uyuşturma tekniği olan narkozun hem insanlar hem de köpekler için herhangi bir tehlikesi yoktur. Narkoz kişinin ameliyatta kalma süresi ve bünyesine uygun bir dozda verilir.
Anestezi uzmanları tarafından yapılan bu belirlemelere göre narkoz köpeğe zarar vermez. Ancak bilinçsiz verilen yüksek dozda narkozlar köpeğe zarar verebilir.
Köpeklerde narkoz sonrası titreme normal bir durumdur. Birçok köpek ameliyatından sonra titreme görülür. Bu titreme ameliyatın ciddiyeti veya köpeğin bünyesi ile alakalı olabilir. Bazı köpekler narkoz etkisinden hızlı bir şekilde çıkar. Bazıları ise bu etkiyi daha yavaş atlatır ve titremeye başlar.
Titreme durumunda panik yapılmamalıdır. Köpeğin rahat ettirilmesi gerekir. Titreme uzun süre geçmiyorsa bir veteriner hekim ile iletişime geçilebilir.
Narkoz köpeklere 4 şekilde verilir. Uygulanış şekillerine göre 4’e ayrılan narkoz çeşitleri:
Anestezi etkisi köpeğe verilen doza göre uzar veya kısalır. Köpek önemli ve uzun bir ameliyata girecekse verilen doz da yüksek olur. Buna bağlı olarak köpeğin uyanma süresi de uzar.
Daha kısa ve basit operasyonlarda ise az dozda verilir ve etki de kısa süreli olur. Köpeğin yaşı da narkoz etkisinde önemlidir. Narkozu kaldıramayacak derecede olan yavru köpeklerde operasyon boyunca yavaş yavaş narkoz verilir.
Köpeklerde lokal anestezi genellikle sorunlu köpeklere uygulanır. Aşı yapılacağı zaman buna izin vermeyen asi köpeklerde lokal anestezi etkisi önemlidir. Aynı şekilde yaralanan köpeklerde de köpek yarasına dokundurtmuyorsa yine lokal anestezi kullanılır.
Bu gibi durumlarda anestezi etkisi ile bölgedeki ağrı geçer ve veterinerin işini yapması kolaylaşır. Kısaca lokal anestezi tek bir alanda uygulama yapıldığında ve asi köpeklerde kullanılan bir yöntemdir.
Epidural anestezi doğum yapan köpeklerde kullanılır. Bu yöntem insanların doğumunda da kullanılan bir yöntemdir. Doğum yapan köpeğin belden aşağısına uygulanır. Bu şekilde köpek rahatlar ve doğum daha kolay bir şekilde gerçekleşir. Köpeklerde narkoz doğum için de kurtarıcı bir yöntemdir.
Köpeğe anestezi sonrası yemek verilebilir. Ameliyat başarılı bir şekilde sonlandıktan sonra köpek yavaş yavaş narkoz etkisinden çıkar. Ameliyat öncesi de uzun süre aç bırakılan köpek acıkacağı için yemek yeme eğilimindedir.
Bu durum köpeğin inisiyatifine kalmıştır. Köpek yemek istediğinde verilir. Ancak çok farklı hastalık ve operasyonlardan sonra bazen yemek verilmez. Bunun yerine serum veya şırıngalarla destek besinleri verilir.
Bu gibi durumların dışında narkozdan sonra köpek aç bırakılmamalıdır. Farklı komplikasyonlar gelişebilecek vaklarda ise buna veteriner hekim karar verir. Yemeğin verilip verilmemesi, ne türde besleneceği ve yemeğin miktarı veterinere sorulmadan köpeğe verilmemelidir.
Narkozun vücuttan atılması için en iyi teknik sık idrara çıkmadır. Köpeğin sık idrara çıkması için de sürekli olarak sıvı tüketmesi gerekir. Kasların hareket etmesi ve enerji üretmeleri için yemek de yenmelidir.
Ameliyat sonrası hafif ve sağlıklı gıdalar tüketilerek idrar ve dışkı yoluyla narkozun vücuttan atılması sağlanır. Köpeklerde narkoz insanlarda olduğu gibi tedavi bakımından kaçınılmazdır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Rahim İltihabı Nasıl Geçer?