İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Meme Tümörleri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri

PET BİLGİ

By melissa1 | 14-08-2020

Köpeklerde Meme Tümörleri Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri

Köpeklerde görülen meme tümörleri dişi köpeklerimizde en sık gördüğümüz lezyon tipleridir. Meme bezindeki farklı doku türlerinden epitel veya glandüler dokular, mezenkimal ve bağ dokularında ortaya çıkabilirler.

Köpeklerde görülen meme tümörleri dişi köpeklerimizde en sık gördüğümüz lezyon tipleridir. Meme bezindeki farklı doku türlerinden epitel veya glandüler dokular, mezenkimal ve bağ dokularında ortaya çıkabilirler.


Hiç doğum yapmamış köpeklerin, meme tümörlerini geliştirme olasılığı ilk veya ikinci kızışma dönemlerinden önce spaying veya ovarihisterektomi (Yumurtalıklardan ve uterusun cerrahi yöntemiyle çıkarılması) geçirenlerden yedi kat daha fazla olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır.
Birkaç spaniel ırkı, kaniş, Dachshunds ırkları bu hastalığa daha yatkın oldukları gözlemlenmiştir. Bununla birlikte yakın tarihte gerçekleşen bir çalışmada, daha küçük ırkların daha büyük ırklara kıyasla daha fazla bu rahatsızlığa yakalandıkları görülmüştür.


Köpeğinizin tümörleri için veya herhangi bir köpek kanserine yakalandığından şüpheleniyorsanız, uygun bir teşhis ve tedavi için veteriner hekiminize başvurmalısınız. İşte köpeklerde meme tümörleri için semptomlar, nedenler ve tedaviler hakkında bilmeniz gerekenler.

Köpeklerde Meme Tümörlerinin Belirtileri

Köpeklerde meme tümörleri küçük, basit nodüller gibi görülebilir fakat kimi zaman da büyük, agresif, metastatik büyüme gibi görülebilir. Tümörler ayrıca bir veya birden fazla memede ortaya çıkabilir.
Klinik belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Üst deride ağrı, ülserasyon ve iltihap
  • Ciltte veya altta yatan dokularda fiksasyon
  • Memede sertlik ve kalınlaşma
  • Ödem (anormal şekilde sıvı birikimi)
  • Eritem (kızarıklık)

İleri metastaz durumunda hastalık lenf düğümlerine, akciğerlere, kolonlara, böbreklere, karaciğere ve bazen de kemiğe yayılır.

Köpeklerde Meme Tümörlerinin Nedenleri

Köpeklerde meme tümörlerinin gelişimi tam olarak belirlenememiştir, ancak hormona bağlı olduğuna inanılmaktadır. Bilimsel çalışmalar kadın üreme hormonu progesteronunu bu hastalığa bağlar.

İki ila iki buçuk yaşından önce dişi köpeği spaying yapmak, hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörlerin riskini önemli ölçüde azaltır. Ancak bu süreden sonra kısırlarsa, iyi huylu tümörlerin şansı azalır, ancak malign tümörlerin olasılığı hayatta kalır.

Köpeklerde bulunan hormonlar meme hücrelerine direk bir mutajenik etkisi bulunmamaktadır. Uzmanlar, bu hormonların neden olduğu hücre büyümesinin kötü huylu tümörlere dönüştüğüne inanıyor.

Erken kısırlaştırılan köpeklerde, hormonların kaynağı ortadan kaldırılır bu da bölünen hücreleri, çevresel kanserojenlerin neden olduğu kötü huylu dönüşüm ve mutasyon riskine sokar.

Bu nedenle kombine bir progestagenik-östrojenik aktiviteye sahip ilaçların uygulanması, habis (kötü huylu) tümör riskini arttırır. Progestinlerin neden olduğu büyüme hormonu üretimi, kötü huylu tümörlere yol açabilecek insülin benzeri büyüme faktörünün kandaki seviyelerinde bir artışa yol açtığı görülmüştür.

Diğer faktörler arasında e-cadherin, connexins ve paxilin gibi proteinler bulunur.

Köpeklerde Meme Tümörlerinin Tedavisi

Köpeklerde meme tümörleri için teşhis teknikleri arasında kapsamlı fizik muayne, rutin hematolojik muayne, idrar analizi, göğüs röntgeni, koagülogram, indirekt abdominal radyografi ve rektal muayene bulunur.

Veterinerler ayrıca iyi huylu ve kötü huylu tümörleri ayırt etmek için sitoloji (FNAC) ile ince iğne aspirasyonu yaparlar. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce hastalığın hangi aşamada olduğunu bulmak tedavi yöntemi için çok önemlidir.

Veteriner bu tümörler için en sık tedavi yöntemi olan cerrahi müdahaleyi seçerler. Tümörlerin boyutuna, çevre dokudaki fiksasyona ve lezyon sayısına bağlı olarak çeşitli tedavi türleri vardır. Bunlar şunları içerir;

  • Lumpektomi veya nodülektomi: Benign yüzeysel, sabitlenmemiş yüzeyde bulunan nüdülün çıkarmasını içermektedir. Non-invaziv'de kullabilecek bir yoldur ve veterinerler bunu lokalize tümörler için önermektedir. En uygun meme koruma yöntemidir.
  • Mammektomi: Bir bezde merkezi olarak gelişmiş lezyonları olan hastalar için tercih edilir. Cilde çok sıkı ve sabitlenmişlerse, bezle birlikte karın fasyası da çıkarılır.
  • Radikal mastektomi: Göğüslerin üzerini örten deri ve dört lenf nodu aynı anda çıkarılır.
  • Bilateral Mastektomi: Her iki memenin de bir bütün olarak alınmasıdır.

Veterinerler, ameliyat edilemeyen hastaları tedavi etmek için kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hormonal tedavi kullanırlar. Bazen veterinerler, nüks etme olasılığını azaltmak için ameliyat sırasında veya ameliyat sonrasında radyasyon tedavisini kullanırlar.

Kanser hastalığı için yeni ilaçlar ve tedaviler her zaman gelişme ve yenilenme aşamasındadır. Veterineriniz size en güncel ve etkili tedavi seçeneğini sunacaktır.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar