By melissa1 | 25-11-2022
Köpeklerde mantar tedavisi, çok da kolay olmayan sadece uzmanlık gerektiren bir tedavidir. Köpeklerde mantar, zararlı mikroorganizmaların oluşturduğu, hafife alınmayacak bir rahatsızlıktır ve bulaşıcıdır.
Hayvanlardaki birçok hastalık insana geçmezken, köpeklerde görülen mantar tedavi edilmediği sürece insanlara da bulaşır. Çok hızlı yayıldıklarından dolayı, tedaviye başlama süreci bir hayli hızlı olmalıdır.
Genel olarak baktığımız zaman köpeklerdeki mantar rahatsızlığı tırnak, deri ve kıllarında görülür. Tedbir alınmadığı sürece çok hızlı bir şekilde vücudun farklı bölgelerine ya da tamamına yayılır.
Evde köpek harici beslenilen farklı hayvanlar varsa, mantar onlara da geçer. Bazı hayvanların bünyeleri bu rahatsızlığı kaldırırken, bazı hayvanlar bu hastalığı çok zor atlatır.
Köpekte mantar sebepleri, hastalığa ilk defa yakalanan ve çözüm bilmeyen köpek sahipleri için oldukça önemli bir konudur. Köpeklerin vücudunda oluşan mantarların ortaya çıkmasında birçok sebep vardır. Bu sebepler şu şekilde sıralanır;
Köpeklerde mantar belirtileri, umursanması ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hastalık bulaşıcı olduğu için özellikle bu konuda çok hassas ve dikkatli olmak gerekir.
Köpeklerdeki mantar belirtileri 3 başlık altında incelenir;
Köpeklerde Deri Mantarı: Köpeklerde görülen mantar deride başlar ve diğer bölgelere kadar devam ederek hızlıca yayılır. Deride oluşan mantar belirtileri şöyledir;
Köpeklerde Ağız Mantarı: Köpekler yalama iç güdüsüyle yaratılan hayvanlardır. Bu nedenden dolayı gördükleri her şeyi kokladıktan sonra yalama ihtiyacı da duyabilirler. Bu durum çok çabuk mantar hastalığına yakalanma riskini artırır. Köpeklerin ağızlarında oluşan mantarın belirtileri şu şekildedir;
Köpeklerde Vücut Mantarı: Köpeklerin vücudunda oluşan mantarlar, diğer mantar çeşitlerine göre köpekte daha sıkıntılı bir dönem oluşturur. Çünkü diğer yerlerde bölgesel olarak görülürken, vücudun tamamına yayılma olasılığı çok daha fazladır. Köpeklerde oluşan vücut mantarının belirtileri şunlardır;
Köpeklerde mantar çeşitleri, mantar hastalığının şiddeti açısından farklılık gösterir. Genel olarak bakıldığı zaman köpeklerde mantar, hiç hafife alınmayacak ve tez zamanda tedavi gerektiren ciddi bir hastalıktır. Köpeklerdeki mantar çeşitleri şöyle sıralanır;
Microsporum Gypesum: Tüm memelilerin derilerinin üst katmanlarında görülen ve burayı komple saran bir mantar çeşididir.
Microsporom Canist: Kedi, köpek ve insanlarda, cildin üst katmanında görülen bir mantardır.
Trichophton Mentagrophytes: Bu mantar türü de hem insanlarda hem de hayvanlarda görülmektedir. Özellikle saç, deri ve tırnaklarda kendisini gösterir.
Mantar türü ne olursa olsun, sonuç olarak tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği durumlarda ciddi zararlara yol açar.
Köpeklerin mantar tedavisi, oldukça ciddi ve zaman gerektiren bir konudur. Kendiliğinden geçmez ve mutlaka uzman bir veteriner kliniğinden destek alınması gerekir.
Mantarın yeni yeni oluştuğu dönemlerde bazı mantar kremleri uzman kişi kontrolünde bölgeye uygulanır. Fakat bu tamamen tedavi edici özellik taşımayabilir. Çünkü mantar türü inatçıysa ve bölgedeki yara büyükse daha ağır tedavi yöntemleri gerekir.
Ağır olan mantar enfeksiyonlarında antifungal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlarla beraber mantar merhemleri takviyesi yapılabilir.
Köpek mantar hastalığının süreleri, mantar çeşidine ve yayılma durumuna göre değişiklik gösterir. Genellikle köpeklerin mantar hastalığı 1-2 ay kadar sürmektedir.
Bu süre içerisinde gerekli olan ilaç tedavileri uygulanır. Köpeklerdeki mantar hastalığının tedavisi minimum 1 ay kadar ara vermeden devam etmelidir. Ara verilen ya da 1 aydan daha kısa sürede bırakılan tedavilerde hastalık geçmez, geçiyor gibi gözükse de kısa bir süre sonra tekrarlar.
Eğer mantar enfeksiyonu çok ileri durumdaysa ve 1-2 aylık süre içerisinde geçmezse, bu süre uzman veteriner hekim tarafından uygun görülmesi halinde uzatılır.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Dış Parazit Ne Zaman Yapılır?