By melissa1 | 10-12-2022
Köpeklerde mantar hastalığı ilaç kullanımı ile geçer. Köpeklerde mantar hastalığı insanlarda olduğu gibi deride oluşur ve önemli derecede sorunlara yol açar. Birçok nedenden ötürü oluşabilen mantarlar tedavi edilmediğinde vücuttaki başka organ ve sistemleri etkileyecek seviyeye gelebilir.
Farklı mantar türlerinden oluşan köpeklerin mantar hastalığı mantarların kıl köklerine yerleşmesi ile başlar. Burada enfeksiyon oluşturabilir ve deride iltihaplanmaya neden olur. Çeşitli merhemlerle geçen bu hastalığın bulaşmaması ve hızlı tedavi edilmesi için temizlik önem taşır.
Köpek mantar hastalığı genellikle genç köpeklerde görülür. Aşırı stres ve hareketliliğin fazla olduğu gençlik dönemi mantarı tetikler.
Köpekte mantar deriye yapışarak 48 saat aynı bölgede kalır. Bu sürede kıl foliküllerine yapışır ve kıllarla beraber çoğalma eğilimi gösterir. Buna bağlı olarak kıl foliküllerinde sıcak bir ödem oluşur.
Bu oluşum sonunda köpeğin kılları kırılır ve ölür. Yuvarlak bir biçimde oluşarak etrafına yayılarak ilerlemeye devam eder. Köpek mantar hastalığı her zaman bulaşıcı değildir. Bazen üzgün bir ruh durumu stres ve kötü beslenme de mantara neden olabilir.
Köpeklerde mantar belirtileri kafa, kulaklar, kuyruk veya bacaklarda bazı alanlarda tüy dökülmeleri ile kendini gösterir. Bu belirtiler görüldükten sonra tedaviye gidilmezse bu dökülmeler yayılır ve önü alınamaz bir hal alır.
Köpeklerde mantarın bir diğer belirtisi ise ciltte kızarıklık ve kaşınmadır. Tüylerde kırılmalar ve kepeklenme de mantarın belirgin belirtilerindendir. Kulak içi enfeksiyonları, tırnakların dökülmesi ve deride pullaşma da önemli belirtilerdendir.
Köpeklerde mantar teşhisi koymak için laboratuar alanında inceleme yapılmalıdır. laboratuarda yapılan mantar izolasyonu ile bu sorun teşhis edilir. Deri biyopsisi tanı konmasında etkilidir.
Diğer hızlı ve kesin bir tanı yöntemi de Wood lambasıdır. Sık olarak kullanılmasa da kesin sonuçlar verir.
Mantar hastalığı ortaya çıktığında köpeğin hareket alanı ev veya tek bir oda ile sınırlandırılmalıdır. Bu şekilde köpeğin korunması sağlanır. Köpeklerde mantar birçok soruna neden olur. Bunlar:
Köpeklerde mantar tedavisi tanı konduktan sonra başlar. Köpeğe bulaşan mantarın boyutu ve evresine göre tedavide farklılıklar uygulanabilir. Tedavinin ne seyirde ilerleyeceğine veteriner hekim karar verir. Köpeklerde mantar tedavisinde genellikle ilaç ve özel merhemler kullanılır.
Tanı konduktan sonra ilaçların uygulanacağı alan tıraş edilir. Mantarın hızlı bulaşan bir tür olduğu tespit edilirse bölgenin temizliği için özel şampuanlarla yıkama da yapılabilir. Bu özel şampuanların sık ve bilinçsiz kullanımında köpeğin zehirlenebileceği unutulmamalıdır.
Şampuan, ilaç ve merhemlerin ne sıklıkta ve ne şekilde kullanılacağına veteriner hekim karar vermelidir. Köpeklerde mantar hastalığı tedavisi 4 ile 8 hafta sürer. Tedavi ile beraber temizliğe de dikkat edilmelidir. Köpeğin yaşadığı alanın iki haftada bir kez temizlenmesi gerekir.
Köpeklerde mantar hastalığı öldürebilir. Sıkça görülen bir son olmasa da uygun koşullar oluştuğunda köpek ölebilir. Özellikle zayıf bir bağışıklığa sahip olan köpeklerde bu sorun görülür.
Mantar tedavi edilmediğinde yayılma özelliği taşır. Yayılan mantar vücutta enfeksiyon oluşturarak köpeği öldürebilir. Köpekte mantar belirtileri gözlendiğinde ortaya tehlikeli komplikasyonların çıkmamasın için acil bir şekilde tedaviye gidilmelidir.
Köpekte mantarı önlemek için hijyen en önemli kuraldır. Köpek mantar hastalığına yakalanmış olsa da olmasa da eşyalarının temiz, yemek ve su kabının sık yıkanması gerekir. Evde başka bir evcil hayvan varsa iki hayvanın eşyalarının birbirinde kullanılmaması gerekir.
Köpeğe özel olan eşyaları olmalıdır. Beslenme düzeni de mantar hastalığına yakalanmamak için önemlidir. Mantar bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklere daha çabuk bulaşır. Bulaştığında önemli sorunlara yer açan mantardan korunmak için köpeğin bağışıklığını güçlendirecek besinler verilmelidir.
Mantar hastalığında sürekli kaşınan köpeğin kaşınmadan dolayı vücudunda yaralar oluşur. Bu yaralar başka bölgelere de bulaşarak hastalığın tekrar nüksetmesine neden olabilir. Burada en önemli tedavi mantar aşısıdır.
Mantar aşısı 15 günde bir olacak şekilde 2 doz halinde yapılır. Ancak hastalığın seyri ve evresine göre veteriner hekim başka kararlar da verebilir. Gerekli görüldüğü durumlarda 1 doz daha aşı yapılabilir.
Mantar aşısı kalça veya bacağa uygulanarak yapılır. Kas içine uygulanır. Köpeğin mantara karşı dirençli olduğundan emin olunana kadar her sene yapılmalıdır. Mantar hastalığı özellikle yavru köpeklerde risk oluşturur. Bu riskin önlenmesi için mantar aşısı kesinlikle yapılmalıdır.
Yavru köpek 135 günlük olunca bu aşının yapılmasında bir risk bulunmaz. Köpeklerde mantar hastalığı bu tedavilerle en hızlı şekilde sonlanır.
Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?