By melissa1 | 28-09-2020
Köpeklerde lösemi, kan dolaşımında ve kemik iliğinde beyaz kan hücresi sayısının artmasıyla sonuçlanan bir kanser türüdür. Kemik iliğinde lösemiye neden olan fazla miktarda beyaz kan hücresi oluşur. Köpekler, hastalığın ortaya çıktığı (löseminin türüne bağlı olarak) ve uyuşukluk, kilo kaybı ve anoreksi belirtileri gösterdiği her yaşta olabilir. Köpeklerde semptomlar kötüleşebilir ve tedavi edilmezse durum ölümle sonuçlanabilir.
Akut löseminin bilmeniz gereken birkaç klinik belirtisi vardır. Köpeğinizin hastalık belirtileri gösterdiğini fark ettiğinizde zaman kaybetmeden veteriner hekiminize gitmeniz gerekir. Birçok hastalık benzer şekillerde ortaya çıkar. Evcil hayvanınızın rahatsızlığının nedenini anlamak için aşağıdaki durumlara dikkat etmeniz gerekir.
Köpeklerde löseminin semptomlarını ilk başta anlamak kolay olmayabilir. Durumun tam olarak gelişmesi haftalar hatta aylar alır. Bazı köpekler, teşhis konduklarında bile hiçbir belirti vermeme ihtimali vardır.
Zamanla kötüleşme eğilimi gösteren kronik lösemide ortaya çıkabilecek birkaç belirti:
Bu semptomlar diğer kanser türlerine de sebep olabilir bu nedenle veteriner hekiminizi uygun bir teşhis koyması önemlidir, böylece tedaviye hızlı bir şekilde başlanabilir.
Diğer kanserlerde olduğu gibi, kronik löseminin bilinen bir nedeni yoktur. Bununla birlikte, bazı faktörler durumun ortaya çıkmasını tetikler. Bunlar; radyasyona maruz kalma, enfeksiyonlar ya da birtakım kimyasallar neden olabilir.
Köpeklerde lösemi durumun yavaş ilerlemesi ve semptomları göstermemesi nedeniyle çoğu lösemi vakası, başka nedenlerle olabileceğinden kan testi yapıldığında keşfedilir. Köpeğinizin kan testi sonucunda beyaz kan hücrelerinin sayısında artış var ise, veteriner hekiminiz köpeğiniz için nasıl bir tedavi izleyeceğini belirleyecektir. Veterineriniz bir sonraki adımda ise tanıyı belirlemek için birkaç test yapacaktır. Bunlar;
Kronik lösemi ilk başta tedavi gerektirmez. Fakat düzenli kan testleri yaptırarak durumun takip edilmesi gerekir. Köpeğinizin gösterdiği semptomları not etmeli veteriner hekiminize bildirmelisiniz. Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılırsa, köpeğin kemoterapi gibi hastalığın seyrini azaltmaya ve yayılmasını önlemeye çalışılır. Köpeğinizin bunun için hastaneye yatırılması gerekecek ve durumu yakından izlenecektir.
Tedavi ile bazı köpekler 6-12 ay yaşar. Ancak bu kanserin türüne göre değişiklik gösterir. Köpeğinizin semptomlarına ve tedaviye verdiği cevaba bakılarak ağrılarını azaltmak için günlük rutinini değiştirmeniz ve duygusal olarak sevimli dostunuza bu süreçte yanınızda olduğunuzu hissettirmeniz önemlidir.