İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kusma: Nedenleri ve Önleme Yolları

PET BİLGİ

By melissa1 | 13-07-2021

Köpeklerde Kusma: Nedenleri ve Önleme Yolları

Köpeklerde kusma görülmesinin pek çok ebeveyn tarafından ciddi bir durum olarak görülmektedir.  Fakat köpeğin kusmasının çeşitli nedenleri olabilir. Bu sebeplerden bazılarında endişe duymanıza gerek yoktur. Öte yandan köpeğinizin kusması ciddi olacak hastalıkların sinyallerini de verir. Kusmanın sebebini anlamak ilk etapta kolay olmayacaktır. Belirli bir süre köpeğinizi gözlem altına alarak kusma aralıklarını takip etmelisiniz. Eğer zehirlendiğinden şüpheniz varsa ve iki günden fazla kusması devam ediyorsa vakit kaybetmeden veterinerinize başvurmalısınız.

Köpeklerde Kusma Nedenleri

Köpek kusmasının fizyolojik ve psikolojik olmak üzerek çeşitli nedenlerden kaynaklandığını söylemek isteriz. Kusmanın sonucunda bazı köpeklerde ateş, halsizlik, idrar tutamama gibi belirtilerde işaret edebilmektedir. Köpeğin istifra sırasında dışarı atılan maddeler arasında kanlı ve köpüklü bir sıvı çıkma ihtimalide vardır. Kusmaya başlamadan önce karın kasılmaları yaşanır. Yutkunmalar sıklaşır ve normalden daha fazla tükürük ve salya salgılarlar. Köpekler neden kusar?  Bu soruya verilecek çeşitli cevaplar olduğu için bunu tek bir cümle ile açıklayamayız. Öncelikle yapmanız gereken iyi bir gözlem yaparak köpeği izlemek olacaktır. Köpeğin kusması safran adında bir madde içerdiği için ekşi bir koku yayılır. Kusmanın nedeni teşhis edildikten sonra da önlem alınması gerekmektedir.

Köpeklerde Yabancı Cisim Tutma

Evde bakılan köpeklerde yabancı madde yutulmasına karşı ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınmaktadır. Köpeğin yuttu cisim ince bağırsağın kısmi ya da tam tıkanmasına sebep olabilir. Eğer cisim sivri kenarlara sahipse yırtılma ve delinme gibi sonuçlara da sebebiyet verir.

Tam tıkanma durumunda yabancı madde mideden geçip ince bağırsakta kalabiliyor. Cisim bulunduğu yerde bağırsak çeperinde gerginliğe yol açarak basınç sonucu hasara neden olur. Bu tür sorunların tedavisi genellikle cerrahi bir operasyondur. Fakat cismin boyutu büyük değilse köpeğiniz yuttuğunda kusmaya başlayacaktır. Bu durumda veteriner hekime götürmeniz hayati önem taşır.

Köpeğin Hızlı Yemek Yemesi

Kusma çok sık görülen bir sorun olduğu için hemen endişelenmenize gerek yoktur. Örneğin bir köpek günde tek öğün besleniyorsa hızlı yemesine neden olur. Bundan kaynaklı da sindiremediği için kusma görülür. Bu durumun önüne geçmek için köpeğinizin öğününü arttırmanız ve porsiyonlarını küçülmeniz iyi olacaktır. Köpeğin hızlı yememesi için otomatik köpek mama kabı gibi köpeğinizin yemesini yavaşlatıcı ürünler alarak da bu durumun önüne geçebilirsiniz.

Köpeğin Aşırı ve Zararlı Ot Tüketmesi

Tıpkı kediler gibi köpeklerinde çeşitli otları tüketmeye eğilimleri vardır. Bazı köpekler günlük yürüyüşleri sırasında ot yemeğe karşı koyamazlar. Sonucunda fazla ot tüketmeleri ile de kusmalarına neden olur. Bu kusma çok tehlikeli bir şey olarak görülmez. Fakat zehirli bir ot yemesi ya da köpekler için tehlikeli otlar da olduğunu unutmayın. Köpeğin kusmasında anormal bir gerekçe olup olmadığını anlamanız için yediği otu bilmeniz gerekir. Köpeğinizle yürüyüşe çıktığınız sırada tek başına bırakmamanız sağlığı açısından önemlidir.

Köpeklerde Araba Tutması

İnsanlarda görülen araba tutması köpeklerde de aynı şekilde görülebilmektedir. Yolculuğa çok alışkın olmayan köpekler yolculuk sırasında ya da uzun bir süre yol gittikten sonra kusabilirler. Bunun nedeni ise bir harekete bağlı mide rahatsızlığı görülür. Bu yüzden yola çıkmadan birkaç saat öncesinden mamasını yemesi çok daha iyi olacaktır. Aynı şekilde ara ara kısa molalar vererek köpeğin yürümesini enerjisini atmasını sağlarsanız kusmanın önüne geçmiş olursunuz.

Köpeklerde Mama Değişimi

Tüylü dostunuzun yeme düzenindeki herhangi bir şeyin değişmesi kusmayla sonuçlanabilir. Bunun dışında mama markasının değişmesi, mamanın içeriğinin farklı olması ve porsiyon miktarındaki artma, azalma gibi farklılıklar köpekte kusmaya yol açar.

Köpeklerde Üst Solunum Enfeksiyonu

Köpeğin solunum sisteminin bağışıklığının düşmesi sonucunda burun be boğaz akıntılarına yol açarak mideyi rahatsız etmesinden dolayı köpeğin istifra etmesine yol açar.

Tuzlu Su Köpeklerde Kusmayı Tetikler

Yaz aylarında serinlemek için denizin tadını çıkarmak isteyen sevimli dostunuz deniz suyu ister istemez yutacağı için kusar. Tuzlu su köpeğinizin kusmasının yanı sıra ishal olma durumuna da yol açma ihtimalini gösterir.

Köpek Kusması Nasıl Önlenir?

Köpeğin kusmasına neyin iyi geleceğini bulmak için öncelikle durumun sebebini öğrenmemiz gerekiyor. Neden kustuğunu öğrenmek içinse köpek kusmuk renkleri dikkat edilmelidir. Kusmuğun rengi köpeğinizin durumu hakkında da bilgi edinmenizi sağlayacaktır.

Eğer kusmuk rengi parçalı ve az miktarda ise bu yediği besinle ilgilidir. Köpeğinizin hızlı yemek yemesi sonucu henüz sindirilmemiş olmasından kaynaklı mama tanelerini görebilirsiniz.  Fakat yemek sonrası egzersiz yapması da yine parçacıklı kusmaya yol açacaktır. Mama yedikten sonra köpeğinizi yediğini hemen çıkarıyorsa porsiyonu azaltmaya ve gerekirse mamasını değiştirebilirsiniz. Büyük köpek ırklarının mama kaplarının alçakta olması kusmaya yol açacağı için yükseltici mama kabı kullanmanızı tavsiye ederiz.

Alınan önlemlere rağmen köpeğinizi kusmaya devam ediyorsa veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Köpeğiniz yolculuk sırasında kusma sorunu yaşıyorsa sakinleştiriciler ve doktorunuzun önerisiyle aldığınız ilaçlar yardımıyla kusmanın önüne geçebilirsiniz.

Köpeklerde kusma iki günden uzun sürmesi halinde kusmuk içerisinde yabancı cisim, kan, kötü koku fark ettiğinizde derhal veterinere götürmelisiniz. Çünkü bunların yanında ateş, ani kilo kayıpları, iştahsız olma sürekli yatma uyuklama hali yaşayacaktır. Bu işaretler başka bir hastalığın habercisi olabilir. Köpeğinizin sağlığı sizin elinizde….


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.