İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kusma Durumuna Ne İyi Gelir?

PET BİLGİ

By melissa1 | 08-11-2022

Köpeklerde Kusma Durumuna Ne İyi Gelir?

Köpeklerde kusma durumuna iyi gelen şeyler, su tüketiminin arttırılması, beslenmeye ara verilmesi, yumuşak diyete geçilmesi iyi gelebilir.

Kusan bir köpek oldukça fazla sıvı kaybedecektir. Bu durum kendisini daha kötü hissetmesine sebep olacaktır. Bu yüzden köpek kustuktan sonra onu sıvı tüketmeye teşvik etmek yapılması gereken ilk adımdır. Kustuktan hemen sonra köpeğe besin verilmemeli, dinlenmesi ve kendisini daha iyi hissetmesi adına zaman tanınmalıdır. Daha sonra yumuşak diyet denilen genellikle tavuk etinden ve pirinçten oluşan bir diyettir. Bu besin köpeğin durumuna göre küçük öğünlere bölünür ve köpeğe yedirilir. Bunlar köpeklerde kusma durumuna iyi gelen şeylerdir.

Köpek kusmaya devam ederse ya da kusma belirtisinin yanında başka belirtilere sahipse derhal veterinere götürülmelidir. Kusmak birçok hastalığın ilk belirtilerindendir.

Köpeklerde Kusma ve Regürgitasyon Nedir?

Köpeklerde görülen Kusma ve regürgitasyon birbiri ile karıştırılan kavramlardır. Köpekler rahat kusabilen canlılardır fakat köpeklerin kusması ile regürgitasyon eylemi arasında fark vardır. Regürgitasyon yapan köpek sadece yediği yemekleri tekrar ağız yoluyla çıkartmasıdır. Fakat kusmak içerisinde besin dışında mide ve bağırsak sıvılarını, kan ya da idrar bulundurur. Bu sebeple ikisi birbirinden tamamen farklıdır. Kusma eylemi kasılmalar ile gerçekleştirilirken, regürgitasyon kasılmalar olmadan ve öğürmeden gerçekleştirilir. Regürgitasyon yemek yedikten ya da sıvı tükettikten hemen sonra olur.

Kusma ile regürgitasyon eyleminin ne olduğunun bilinmesi çok önemlidir. Çünkü kusma, birçok hastalığın ilk semptomlarından biridir. Herhangi bir durumda ikisini ayırt edebilmek sağlık açısından çok önemlidir.

Köpekler Neden Kusar?

Köpeklerin kusmasının nedeni çok ciddi hastalıkların habercisi ya da oluşan basit bir mide bulantısı olabilir. Bunun anlaşılabilmesi için diğer belirtilere de bakmak gerekir. Eğer köpek gayet keyifli ve mutluysa fakat kusmuşsa burada büyük olasılıkla endişelenecek bir şey yoktur. Fakat köpek sürekli kusmaya devam ediyorsa mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Köpeğin sahibi, köpeğinin diğer belirtilerini de gözlemeye çalışmalıdır.

Köpeğin kusma sebepler birbirinden fazladır. Bunlardan bazıları çok hızlı yemek, alerji, ilaç kullanımı, araba tutması, sindirim problemleri, parazitler olabilir.

Köpeğin alerjisi olan bir besini kullanması, araba içerisinde uzun süre vakit geçirmesi, diyetinde değişiklik yapılması ve buna bağlı olarak gelişen sindirim bozuklukları köpeklerin kusmasına sebep olabilir.

Köpeklerde kusma, akut kusma ve kronik kusma olarak ikiye ayrılır. Akut kusma, şiddetli ve ani kusmalardır, büyük olasılıkla bir rahatsızlığın sebebidir. Kronik kusma ise sürekli ve uzun süreli kusmalardır. Bu kusma çeşidi de kimi zaman ciddi olabilir.

Akut kusmaların sebepleri şu şekilde olabilir:

  • Toksinler
  • Virüs kaynaklı enfeksiyonlar
  • Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar
  • Beslenme şeklinde değişiklik
  • Bağırsak parazitleri

Kronik kurmanın nedenleri ise şu şekildedir:

  • Kabızlık
  • Kanser
  • Karaciğer Yetmezliği
  • Bağırsak Tıkanıklığı
  • Sindirim sistemi hastalıkları

Köpeklerin Neden Kustuğunun Teşhisi Nasıl Konulur?

Özellikle Köpeklerin neden kustuğunun teşhisinin konulması oldukça önemli bir işlemdir. Köpeklerin kusmasının altında birçok sebep olabilir ve bu sebeplerden birkaçı köpeğin hayati durumunu etkileyebilir. Bu sebeple ters giden bir durumda derhal veteriner hekime başvurmak ve erken teşhisi sağlamak çok önemlidir.

Köpeğin tek belirtisi kusmak ise veteriner hekime köpek ile ilgili bilinmesi gereken her şey anlatılır ve çeşitli testler yapılır. Burada çıkan sonuca göre hareket edilir. Köpek kusmanın yanında bazı belirtilere sahipse ya da uzun süredir kusuyorsa bu durum çok daha detaylı incelenmelidir. Köpeğin kan, dışkı, idrar testleri, röntgen ve biyopsi testleri ile sorunun ne olduğunu bulmaya çalışır.

Teşhis sırasında köpeğin bütün hikayesi anlatılmalıdır. Bütün bu bilgilerin sonucunda veteriner hekim teşhisi koyacak, ona göre tedaviyi başlatacaktır.

Köpeğinizin Kusmuk Rengi ve Kıvamı Ne Anlatır?

Kusmuk rengi ve kıvamı, kusmanın altında yatan sebepler hakkında ipucu verir. Bu yüzden teşhis konulurken bu detaylara önem gösterilir.

  • Sarı renkli kusmuk: Köpeğin kusmuğu sarı renkli ise, kusma safradan ya da mide asidinden kaynaklı olabilir.
  • Beyaz ya da köpüklü kusmuk: Eğer köpeğin kusmuğu beyaz ise sorun solunum yolunda ya da kalpte olabilir fakat kusmuk eğer köpüklü ise köpüğün sadece balgam çıkardığı anlamına gelir.
  • Granül kusma: Granül kusma, yiyeceklerin sindirildiğini ve mideden geldiğini gösterir.
  • Kanlı kusma: Köpeğin kanlı kusması oldukça ciddi hastalıklarım habercisidir.
  • Topak topak kusma: Yeme bozukluklarından ve alerjiden kaynaklanan kusmayı ifade eder.

Köpeklerin Kusması Nasıl Önlenir?

Köpeklerin kusmasının önlenmesi çeşitli adımlar ile mümkündür. Fakat bu ciddi hastalıklar dışında ortaya çıkan kusma durumları için geçerlidir. Eğer kusma bir semptom olarak yer alıyorsa bunun giderilmesi için hastalık tedavi edilmelidir.

Köpeklerde kusma durumunu önlemek için yapılabilecek adımlar şu şekildedir:

  • Köpeklerin beslenme şekli değişecekse ya da yeni bir diyet uygulanacaksa birden değişiklik yapmak köpeğin kusmasına sebep olacaktır. Bu yüzden bu değişiklikleri kademeli olarak gerçekleştirmek köpeğin sağlığı ve huzuru açısından en doğrusu olacaktır.
  • Köpeğin neye alerjisi olduğu, hangi besinleri tüketim hangi besinleri tüketemeyeceği mutlaka bilinmelidir. Aksi takdirde alerjen besin alımları köpekte sindirim sorunlarına yol açacak, kusmasına sebep olacaktır.
  • Köpeğin etrafında ilgisini çekebilecek, yutabilecek büyüklükte oyuncaklar ve cisimler olmamalıdır. Aksi takdirde bunları yutan bir köpek çeşitli sindirim sorunları ile karşılaşacak ve kusacaktır.

Ayrıca Bakınız: Köpeğim Bana Saldırıyor, Ne Yapmalıyım?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar