İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kulak Temizliği

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-04-2020

Köpeklerde Kulak Temizliği

Birçok köpek de, düzenli olarak kulak temizliği önerilmez. Kulak kanalı, doğal yapısı itibariyle kendini temizleyebilen ve kalıntıları an az düzeyde tutan normal epitel göçüne (cilt hücre hareketi) sahiptir. Bunların dışın bazen istemediğimiz durumlar gelişebilir. İltihap ve kitleler normal epitel göçünü engellediğinden, evcil hayvanlarımızda kulak kızarması görülebilir. Altta yatan kulak hastalığı bulanan köpeklerde haftada 1-2 kez kulak kızarıklığı görülebilir. Köpeğinizin kulak kanallarında çok fazla neme yol açabilen ve ek sorunları da beraberinde getiren uzun süreli enfeksiyona kadar giden banyolardan uzak durunuz, köpeğinizi sıklıkla banyo etmek bu durumlara yol açabilir. Bu tip kulak kızarması ve enfeksiyonlara maruz kaldığınızda veteriner hekiminize çok geç kalmadan başvurunuz.

Köpeklerin Kulak Temizliği İçin Ne Kullanmalıyız?

Köpeğinizin kulağında tıkanıklık olmasına rağmen, köpeğinizi kulağına müdahale etmeden önce mutlaka veteriner hekiminize danışınız. Bilinçsiz bir şekilde temin edilen ilaçlar veya araç gereçler ototoksik madde içerebilir. Buda köpeğinizde işitme kaybı veya sağırlık durumunu ortaya çıkabilir.

Kulak kızarıklığı olduğu durumlarda birkaç kulak yıkama sınıfı vardır, bunları şu şekilde sıralayabilirsiniz;

  • Serumenolitik, kulak içindeki birikintileri parçalamak için veteriner hekim kontrolünde kullanılır ve genellikle kanallarda aşırı tıkanmalarda önerilir.
  • Antiseptikler ve kurutma maddeleri, kanallarda aşırı nemlenmeyi ve mikropları (bakterileri) kontrol etmek için kullanılır.

Köpeğimin Kulaklarını Nasıl Temizlerim?

Köpeklerimizin kulaklarını yıkamak zor olabilir. Köpeklerde kulak temizliğine başlamadan önce köpek kulak kanalının anatomisini bilmek önemlidir. Köpekler, bir köşeye giden dikey bir kanalla daha sonra kulak zarında biten yatay olarak “L” harfine benzeyen bir kanala sahiptir. Köpeğinizin kulağınızı hafifçe kendinize doğru çektiğinizde direk kanala yönelebilirsiniz ve bu şekilde daha rahat bir temizlemeyi temizleyici yardımıyla ve hafif hafif masaj yaparak yapabilirsiniz.

Kanala temizleme işlemi yaptıktan sonra, köpeğinizin kafasını sallamasına izin verin o bunu rahatlatacaktır. Kanalların ve kulak kapaklarının girişinde fazla sıvı kalıntılarını gidermek için pamuk topları ve gazlı bez kullanabilirsiniz. Bu işlemler için kesinlikle kulak çöpü kullanmayınız. Çünkü kulak çöpleri kulak kanalındaki kalıntıları iç kısma doğru itebilir. Köpeklerde kulak temizliğine başlamadan önce hastalığın şiddetine bağlı olarak, evde yıkama işlemine geçilmeden veteriner hekim gözetiminde bir video otoskopi önerilir.

Kulak Temizliğine Başlamadan Önce Kulak Tüylerinin Kesilmesi Gerekir Mi?

Kulak kanalından tüylerin kesilmesi konusunda birçok tartışma var. Genel olarak çoğu veteriner dermatolog, travma yaratabileceği, iltihaplanmayı arttırabileceği için tüylerin kesilmesine karşı gelecektir. Kanala içerisindeki tüyler çok fazla ve girişe engel oluyorsa veteriner izni ile traş edilebilir. Son olarak kendi başınıza karar vermeden önce mutlaka veteriner hekim tarafından köpeğinizi muayene ettirmeniz gerekir. Oda size en doğru tedavi şeklini ve yolunu aktaracaktır.

Aklınıza takılan bir problem olduğunda bizlere Köpek Soru-Cevap kısmından ulaşabilirsiniz.


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar