By melissa1 | 24-09-2022
Köpeklerde konjuktivitis oluşma nedeni alerjik reaksiyonların yanı sıra viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, yabancı cisimler, kirpiklerin göz içine doğru büyümesidir. Pembe göz hastalığı olarak bilinen konjonktivit hastalığı tedavisi için evcil hayvanınızın gözlerini iyice temizledikten sonra hekiminizin verdiği ilaçlı tedaviye başlamanız gerekir. Göz damlası ve merhem aracılığıyla Konjuktivitis hastalığını tedavi edebilir; ilerlemesi durumunda hastalık ve tedavi süreci hakkında veterinerinizi bilgilendirmelisiniz.
Köpek konjontivity evcil hayvanınızın göz bölgesinde yer alan, göz kapaklarını kaplayan mukozada, gözün konjonktiva adı verilen beyaz kısmında meydana gelen iltihaplanmadır. Vücudun bir kısmı gözleri koruma işlevi görürken hastalık hayvanın görüşüne zarar verebilir. Genel olarak konjonktivit hastalığının pek çok nedeni vardır. Hava kirliliğinden kaynaklanan göz kuruluğu, kir ve yabancı cisimler gözü tahriş ederek evcil hayvanınızın görüş alanını kısıtlar. İnsanlarda konjonktivit hastalığı ile ilgili sorunlar olsa da kökeni ne olursa olsun uygun tedavi, yöntem uygulamaları tercih edilmelidir.
Köpek konjontivity türleri şunlardır: Alerji, Alerjik konjonktivit evcil hayvanınızın gözlerini tahriş eden maddelerin temas etmesi sonucunda vücudun verdiği tepkiler sonucunda oluşur.
Alerjiye Neden Olan Sebepler Nelerdir? Alerjiye neden olan sebepler şunlardır:
Yukarıda belirtilen alerjiye cevap olarak köpeğinizin vücudu aniden tepki duyar ve konjonktivit gelişimine açık hale gelir.
Bakteriyel ve Mantar konjonktiviteye neden olurken köpekler arasında temasla yayılır. Göz bölgesinde çoğalan bakteri ve mantarlar köpeğinizin solunum ve oküler sistemini etkiler. Viral konjonktivit virüslerin oluşturduğu enfeksiyonlar sonucu oluşur.
Keratokonjonktivit kuru göz sendromu olarak bilinir. Gözyaşı bezlerinin ve göz yapısının diğer kısımlarının iltihaplanması sonucu oluşan bu hastalık gözyaşı üretiminde yetersizliğe neden olur. Bu da hayvanlarda göz kurmasına sebep olur. Oküler yapının kuruması sonucu köpeklerde konjuktivitis hastalığının ortaya çıkar.
Yenidoğan konjonktivit hastalığı hayvanlarının doğumundan sonra görülür. Evcil hayvanınız göz kapaklarını önce ya da sonra açamaz hale gelmesi sonucu ortaya çıkan konjonktivit, bakteri ve virüs enfeksiyonu ile doğrudan ilgilidir.
Foliküler konjonktivit köpeğinizin gözlerinin içindeki lenfoid hücrelerinin iltihaplanması sonucu oluşur. Göz kapağının iç dokusu değişerek bölgede genellikle kızarıklık ve şişlik görülür.
Köpeğin enfekte olma nedeni evcil hayvanınızın doğrudan kirle temas etmesinden kaynaklanır. Bu nedenle köpeğinizin gözleri bakterilere açık hale gelerek kısa sürede mikroorganizmalarla kaplanır. Konjonktivit bulaşmasını sağlayan pek çok farklı yol bulunmaktadır. İnsanlarda, hayvanlarda ortaya çıkan konjonktivitedn farklı olarak enfeksiyon genellikle hayvandan hayvana bulaşmaz.
Köpeğinizin konjonktivite olduğunu anlamanız için hayvanınız şu belirtilere sahip olmalıdır:
Şişme, kaşıntı, göz salgısı, kırmızı gözler, ışık hassaslığı, sürekli göz açıp kapatma, göz kapaklarının açık tutmada zorlanma
Konjonktivit olan köpeğe bakma oldukça zahmetsiz ve kolaydır. Konjonktivit tedavisi genellikle hayvan sahiplerini zorlamaz. Göz damlası ya da antibiyotik uygulayarak ya da evcil hayvanınızın gözlerini tuzlu su ile hassas şekilde temizleyerek köpeğinizi bu hastalıktan koruyabilirsiniz. Tedavi süreci evcil hayvanınızın hastalık derecesine, klinik durumuna göre değişmekte olup hastalık, tedavinin her aşaması alanında uzman veteriner hekiminiz tarafından kontrol edilmelidir.
Köpek konjonktivitinde en iyi göz damlası veteriner hekiminiz tarafından verilerdir. Damlalar, genellikle iltihaplanma süreci ilerlemediğinde daha çok hafif konjonktivit vakalarında tercih edilir. Evcil hayvanınızın gözlerini nemlendiren, salgıları gidererek tahrişi azaltan damlalar genellikle iki - üç kez olmak üzere uygulanır. Kullanım sıklığı köpeğinizin büyüklüğüne ve klinik tabloya göre değişmektedir. Evcil hayvanınız için hangisinin doğru olduğunu sadece veteriner hekiminiz söyleyecektir. Köpeğinizin durumu kötüleşmeden, istenmeyen etkilerin oluşmaması için tüm ilaç, göz damlası, tedavi yöntemlerinin hekiminizin gözetiminde yapılması gerekir.
Köpek konjonktiviti için tercih edebileceğiniz en iyi antibiyotik hastalığın şiddetine göre değişir. En şiddetli konjonktivit vakalarında iltihaplanma düzeyi ciddi oranda ilerlemiştir. Konjonktiva iltihabını azaltan, hastalığın kısa sürede tedavi edilmesine olanak sağlayan merhemleri kullanmanız tavsiye edilir. Antibiyotik tedavisi özellikle profesyonel kalifiye uzman hekimler rehberliğinde yapılmalıdır.
Köpek konjonktivite belirleme evcil hayvanınızın gözlerini açma, sağlıklı net şekilde görmesine yardım eder. Doğru teşhis konulabilmesi, hastalığın oluşum nedenini ve tedavi yöntemlerini görmek için köpeğinizi uzman bir veterinere götürmeniz gerekir. Veteriner hekiminiz evcil hayvanınızı muayene ederek gerekirse sorunun nedenlerini, kesin sonuçlarını bulmak için onu bazı test aşamalarından geçirir. Onay alınabilecek testlerden bazıları ise şunlardır: Schirmer testi, gözyaşı testi olarak bilinen konjonktivit teşhisi için kullanılan en etkili tedavi yöntemlerindendir. Hayvanın ürettiği gözyaşı miktarının yeterli olup olmadığını, evcil hayvanınızın gözlerinde iyileştirici etki yapıp yapmadığını gösterir. Veteriner hekiminiz evcil hayvanınızın alt göz kapaklarına 5 dakika boyunca bir kâğıt şeridi yerleştirerek bu süre sonunda şeritleri çıkarır. Kâğıdın ıslak olan kısmına göre köpeklerde konjuktivitis üretim seviyesi ölçülür.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Yüzü Neden Şişer?