İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası Neler Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 06-11-2022

Köpeklerde Kısırlaştırma Sonrası Neler Olur?

Köpeklerde kısırlaştırma sonrası, köpek aynı gün içerisinde eve dönebilir. Köpeklerde kısırlaştırma oldukça basit bir işlemdir ve kısa sürede tamamlanır. Kısırlaştırılmış köpek belirli bir süre anestezi etkisindedir. Bir süre dinlenebilmesi için köpeğe alan verilmeli, beslenmesi için acele edilmemelidir. Köpeğin operasyon bölgesini yalamasını engellemek için yakalık kullanılabilir. Operasyon bölgesi muhafaza edilmeli, bir süre hiçbir darbe almamalıdır.

Kısırlaştırılma sonrasında köpeği yıkamak için en az 10 gün beklenmelidir. Köpeğin hareketleri kontrol edilmeli, çok hareket etmemesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde dikişleri zarar görebilir, açılabilir. Bu süreçte veteriner hekimin tavsiyeleri çok önemlidir. Bir karar alınmadan hemen önce veterinere danışılmalı, merak edilenler sorulmalıdır.

Kısırlaştırılma sonrasında köpek sakinleşir çünkü testeron hormonlarında bir azalma meydana gelmiştir. Bu durum daha sonra düzelecektir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Nedir?

Köpek kısırlaştırma, erkek köpeklerin testislerinin alınması ile, dişi köpeklerin ise rahim ve yumurtalıklarının alınması ile gerçekleştirilir. Köpek kısırlaştırması dişi ya da erkek köpeğin çiftleşmesini ve üremesini önlemek adına yapılır. Kısırlaştırılan bir köpeğin üreme fonksiyonları alınmış, çiftleşmesi engellenmiştir.

Köpek kısırlaştırma genellikle köpeklerin çoğalmasını engellemek ya da kalıtsal bir hastalığa sahip olan köpeğin, yavrularına bu hastalığı geçirmesini engellemek amacıyla gerçekleştirilir.

Köpeklerin Kısırlaştırılması için En Uygun Zaman Nedir?

Köpeklerin kısırlaştırılması için en uygun zaman dişi ve erkek köpeklerde değişkenlik gösterir. Bir köpeğin kısırlaştırılması için genellikle 4 – 6 aylık olmaları beklenir. Köpeğin kısırlaştırılma zamanları cinsine, yaşam koşullarına göre de değişebilmektedir. Bazı cinslerin daha geç olgunlaşması onların daha geç kısırlaştırılması anlamına gelir. Bu sebeple kısırlaştırmak için bir zaman kesin bir zaman vermek mümkün değildir.

Dişi köpekler genellikle ilk kızgınlık dönemlerinden önce kısırlaştırılırken, erkek köpeklerde bu süre bir yaşını bulabilmektedir. İlk kızgınlık dönemlerinden önce kısırlaştırılan dişi köpekler için meme kanseri riski büyük oranda azalmıştır.

Köpeklerde kısırlaştırma ile ilgili en doğru bilgi veteriner hekim tarafından verilir. Köpeğin cinsine ve yaşadığı ortama göre en doğru zaman karar verilecektir.

Köpeklerin Kısırlaştırılmasından Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpeklerin kısırlaştırılmasından önce dikkat etmelisiniz. Bu noktalara dikkat etmek kısırlaştırılma sürecini rahat geçirmek adına önemli olacaktır.

Köpeklerin kısırlaştırmasından önce dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Kısırlaştırma bir ameliyat işlemidir ve anestezi kullanılır.
  • Ameliyat öncesinde anestezinin herhangi bir zarar verip vermeyeceği kontrol edilir.
  • Kısırlaştırma operasyonundan iki hafta önce parazit aşılarının tam olunduğundan emin olunmalıdır.
  • Operasyondan 8 saat önce yemek yemek, 6 saat önce de sıvı alınımı bırakılmalıdır.
  • Operasyon öncesi tuvalet ihtiyacı giderilmelidir.

Köpeklerin Kısırlaştırılmasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpeklerde kısırlaştırılmasından sonra dikkat edilmesi gerekenler köpeğin sağlığı ve huzuru açısından çok önemlidir. Köpeklerin kısırlaştırılması her ne kadar basit ve kısa bir operasyon olsa da anestezi içerdiğinden köpek için yorucu olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken noktaların uygulanması ile bu süreç köpek için daha rahat ve sağlıklı geçecektir.

Köpeklerin kısırlaştırılmasından sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir:

  • Kısırlaştırma operasyonu basit bir operasyon olduğundan aynı gün eve dönmek mümkündür.
  • Köpeğin operasyon geçirdiği bölge sık sık kontrol edilmeli, herhangi bir semptom olursa veteriner hekime derhal danışılmalıdır.
  • Operasyon bölgesi yalanma, darbe gibi etkilerden uzak tutulmalıdır. Bu sebeple köpeğe yakalık kullanılabilir. Köpeğin hareket etme özgürlüğü bir süre kısıtlanmalıdır.
  • Kısırlaştırma operasyonu sonrası en az 10 gün banyo yapılmamalıdır.

Kısırlaştırılan Köpekler Tekrar Çiftleşir mi?

Kısırlaştırılan köpeklerde, çiftleşmeleri için salgılanması gereken hormon salgılanamayacağı için tekrar çiftleşme olmaz. Fakat erkek köpekler için durum bazen değişebilir. Testeron hormonu böbrek üstü bezler tarafından da salgılanabilen bir hormondur bu sebeple bazen çiftleşme isteğinde bulunabilir.

Kısırlaştırıldıktan hemen sonra çiftleşen erkek köpek, dişiyi hamile bırakabilir. Çünkü hormonlar tam olarak vücuttan atılmamıştır. Bu sebeple dişi köpeklerde böyle bir risk bulunmasa da erkek köpekler kısırlaştırıldıktan hemen sonra hamile bırakabilir.

Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Köpek Kısırlaştırmanın faydaları, köpeklerin sağlıklarına oldukça etkili olan faydalardır. Erken yaşta kısırlaştırma, köpeklerde kanser ve iltihap riskini azaltır. Erken yaşta kısırlaştırılan köpeklerin ilerleyen yaşlarda meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanserine yakalanma oranı oldukça düşecektir. Ayrıca oldukça tehlikeli olan rahim iltihabı rahatsızlığına yakalanma oranı düşecektir.

Kısırlaştırılan erkek köpeklerde ise testis tümörleri ve prostat sorunları önlenecektir.

Çiftleştirilmesi planlanmayan köpekler için kısırlaştırmak oldukça sağlıklı ve doğru bir tercih olacaktır. En doğru karar için veteriner hekim ile görüşülmesi tavsiye edilmektedir.

Köpeklerde Kısırlaştırma ile İlgili Yanlış Bilinenler Nelerdir?

Köpeklerde kısırlaştırma ile ilgili yanlış bilinen birçok şey vardır. Bunlar kişilerin kafasında kısırlaştırma ile ilgili soru işareti oluşturmaktadır. Akla gelen her soru veteriner hekime sorulmalı, en doğru cevap alınmalıdır.

Köpeklerde kısırlaştırma ile ilgili yanlış bilinenler şu şekildedir:

  • Kısırlaştırılan köpek kilo almaz.
  • Köpekler daha sakin, daha uysal olacaktır.
  • Köpeklerde kısırlaştırma acı veren bir işlem değildir, sadece sonrasında bir süre dikkat edilmesi gerekir.
  • Köpeklerde kısırlaştırma için en doğru zamanı veteriner hekiminiz karar verebilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeğim Sürekli Ağlıyor, Ne Yapmalıyım?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar

Bir cevap yazın

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.