Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı yapımı köpeğin dişi ya da erkek olmasına göre değişkenlik gösterir. Kısırlaştırma ameliyatı köpeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Her köpek zamanı geldiğinde kısırlaştırılması sonucu çoğu sağlık problemlerinin önüne geçilmiş olunur.
Dişi köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı yapılırken köpeğinizle oluşacak rahim ve meme kanserinin önüne geçilmiş olur. Köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı yapılırken anestezi kullanılır. Dişi köpeğiniz kısırlaştırma olurken yapılan işlem yumurtalıkların ve rahmin alınmasıdır. Rahim ve yumurtalıkları alınan köpek gebeliğine son verilmiş olur. Ameliyat 3 ya da 4 saat sürer. Ameliyattan iyileşme süresi ise 7 ila 10 gün arasıdır.
Erkek köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı ise dişi köpeklerin kısırlaştırma işleminden daha basittir. Erkek köpeklerin kısırlaştırma işleminde köpeğin testisleri alınır. Ve böylece köpek kısırlaştırılmış olunur. Genellikle erkek köpekler dişi köpekler kadar 7 ila 14 gün arasında iyileşir.
Erkek Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?
Köpeğinizin sağlığı için ileride karşılaşacağı hastalıkları engellemek için kısırlaştırma işlemi oldukça önemlidir. Erkek köpeklerde kısırlaştırma faydaları şunlardır:
Erkek köpeklerde sıklıkla karşılaşılan testis kanseri kısırlaştırma yöntemi ile son verilir. Kısırlaştırma yapılmayan köpeklerde testis kanserinin, kısırlaştırılmış köpeklere oranla daha fazla görüldüğü bulguları vardır.
Köpekler de insanlar gibi prostat sorunları yaşar. Kısırlaştırma işlemi ile prostat kanserinin de önüne geçilmiş olunur.
Erkek köpeklerin yetişkinlik düzeyine geldiğinde çiftleşme kaygıları psikolojik olarak köpekleri etkiler. Kısırlaştırma yöntemi ile psikolojik anlamda da köpekler sağlıklı hale gelir.
Kızgınlık dönemine giren erkek köpeklerde saldırganlık tavırlar meydana gelir. Kısırlaştırma işlemi yapıldıktan sonra saldırganlık durumu ortadan kalkar.
Kısırlaştırılmış köpekler, kısırlaştırma olmayan köpeklere göre daha uzun ve daha sağlıklı yaşar.
Özellikle dişi köpeklerde kısırlaştırmanın faydaları oldukça fazladır. Dişi köpeklerin en çok karşılaştığı durumlar rahim kanseri meme kanseridir. Kısırlaştırma yapılarak köpeğiniz birçok sağlık sorunlarından kurtulmuş olur. Köpeklerde kısırlaştırma işlemi köpeğinizin sağlığı açısından önemlidir. Dişi köpeklerde kısırlaştırmanın faydaları şunlardır:
Kısırlaştırma yapılan köpeklerde meme kanseri olma olasılığı azalır.
Köpeklerde kısırlaştırma yapılan rahim kanseri ortadan kalkar.
Kısırlaştırma yapılmamış köpeklere oranla daha uzun ve daha sağlıklı yaşarlar.
Rahim iltihaplanması durumları ortadan kalkar.
Köpeğinizle oluşacak olan yumurta kanseri ortadan kalkar.
Kısırlaştırılmış köpeklerde kızgınlık zamanında dışarıya çıkma eylemleri azalır.
İstenmeyen gebelikler engellenir.
Kısırlaştırılmış köpeğinizde agresiflik ruh hali son bulur.
Köpek Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Köpek kısırlaştırma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler köpeğinizin daha çabuk iyileşmesini sağlar. Veterinerin size vereceği talimatları dikkatlice yerine getirmeniz köpeğinizin sağlığını hızlıca geri kazanmasını etki eder. Köpek kısırlaştırma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:
Kısırlaştırma sonrası köpeğiniz 7 ila 10 gün sonra iyileşmeye başlar. Aktivite seven köpekler 7 ile 10 gün sonra iyileştirmelerini de hareket etmek isterler. Köpeğinizin fazla hareketlerini kısıtlamanız gerekir.
Köpeğiniz ameliyattan sonra eve geldiğinde loş ve rahat bir ortamda bulunması iyileşmesini hızlandırır.
Kısırlaştırma ameliyatından sonra köpeğiniz eski besin düzenine geçmek ister. Vereceğiniz öğünler yarı yarıya olmalıdır. Bunun nedeni ise çok su ve yemek yerse köpeğinizi kusma meydana gelir. Uzmanlar sonucu dikişleri zarar görür.
Ameliyattan sonra 10 gün boyunca yaranın su almamasına dikkat etmelisiniz. Yara bölgesinin temiz olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Köpeğinizin yarayı yalamak istemesinden dolayı yakalık kullanılması önerilir.
Köpeğiniz kısırlaştırma aldıktan sonra dikişlerin günde 2 ya da 3 kere kontrol edilmesi gerekir. Eğer dikiş atılan yerde kötü koku geliyorsa veterinere danışmanız gerekir.
Erkek köpeklerde ameliyattan sonra ameliyat bölgesinden gelen akıntının 3 gün boyunca sürmesi normaldir. 3 gün sürmeyen ve daha fazla süren akıntılar veterinere danışılarak normal olup olmadığı tespit edilir.
Ameliyat sonrası köpeğinizle kusma denge kaybı itilafta kötü koku diş eti kanamaları diş eti enfeksiyonları görülüyorsa veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir.
Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılma Yapılmalıdır?
Köpekler Ne Zaman Kısırlaştırılma Yapılmalıdır
Köpeklerin kısırlaştırma zamanı köpeğin cinsine göre değişkenlik gösterir. Köpeğiniz küçük ise olgunlaşması beklenir. Büyük köpek cinsleri ister küçük köpek cinslerine göre daha erken dönemde kısırlaştırma yapılır. Genellikle köpekler 6 ve 9 ayda kısırlaştırma yapılması doğrudur. Veteriner hekiminize danışarak kısırlaştırma sürecini belirlemeniz mümkündür. Köpekler 7 aylıkken yetişkinlik dönemine girmeye başlar. Kısırlaştırma süreci 9 aydan önce yapılması daha sağlıklıdır. En uygun zaman dilimi köpeğin yetişkinliğe ilk adım atacağı zamandır.
Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatından Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Köpek kısırlaştırma ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gerekenler anestezi yapılacağı için önem taşır. Köpeklerde kısırlaştırma işlemi yapılırken anestezi altında ameliyat işlemi yapılır. Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Ameliyat olacak köpeğin 12 saat boyunca hiçbir şey yememesi önemlidir. Anestezi alacak köpeklerin beslenme programı ameliyat öncesi düzenlenmesi gerekir.
Ameliyat 14 gün kala tüm aşılarının eksiksiz bir şekilde yapılması gerekir. Eğer eksik bir aşı mevcutsa tamamlanır.
Kısırlaştırma işlemi yapılmadan önce köpeklerin tuvaletleri yaptırılır. Bunun nedeni ise ameliyat esnasında tuvaletlerini yapmalarını engellemek içindir.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.