İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kilo Kaybı Neden Olur?

PET BİLGİ

By melissa1 | 22-09-2022

Köpeklerde Kilo Kaybı Neden Olur?

Köpeklerde kilo kaybı sebepleri pek çok kronik hastalık ile ilişkili şekilde gelişebilir. Kilo kaybı ile bağlantısı olan kronik rahatsızlıklar şunlardır:

  • Köpeklerde Sindirim Sistemiyle Hastalıklar: Eğer ki kilo kaybının yanı sıra kusma, kabızlık ve halsizlik var ise sindirim sisteminde bir sorun olabilir. Bu belirtiler köpeğin hızlıca kilo kaybetmesine sebep olabilir.
  • Kronik Böbrek Yetmezliği: Böbrek yetmezliği söz konusu olduğu zaman köpeğiniz zayıflayabilir. Çünkü böbreklerin temizleme ya da metabolik faaliyetleri yetersiz kalır.
  • Megaözofagus ya da Özofagusta Genişleme: Bu probleme sahip olan köpekler genel olarak büyük cüsseli olan köpek ırklarıdır. Bu köpekler, şişmiş ya da genişlemiş özofagusa sahiptir. Bu problem meydana geldiği zaman organ, yiyecekleri düzgün bir şekilde taşıyamaz.
  • Ekzokrin Pankreas Yetersizliği: Pankreas, ona gereken enzimleri üretmediği zaman pankreas yetmezliği meydana gelir. Bu durum sonucunda ise köpeğiniz gerekli besinleri alamaz. Köpeğiniz zayıf olmasına rağmen oldukça iştahlı olur. Aynı problemler karaciğer sorunlarında da görülmektedir.
  • Köpeklerde Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı özellikle yaşlı köpeklerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Fazla zayıf olması, şeker hastalığının bir belirtisi olabilir. Aslında zayıflık, veteriner hekiminizin teşhis koymasına yardımcı olan belirtiler arasında yer alır.

Köpeklerde Kilo Kaybı Nasıl Tespit Edilir

Özellikle Köpeklerde kilo kaybının tespit edilmesi için köpeğinizin ciddi miktarda kilo kaybetmesi gerekir. Yani ciddi miktarda kilo kaybı olmazsa, köpeğinizin kilo verdiğini anlayamayabilirsiniz. Eğer ki köpeğinizin çok kilo kaybettiğini düşünüyorsanız, veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Ancak hayvan sahipleri, genel olarak evde bazı kontroller yapabilirler. Bunlar:

  • Ellerinizi köpeğinizin vücudunda gezdirip kilo vermesinden dolayı kaburgalarının belirginleşip belirginleşmediğine bakabilirsiniz.
  • Köpeğinizi gözlemleyerek bel bölgesinin ne kadar inceldiğine bakabilirsiniz.
  • Köpeğinizi tartarak ciddi kilo kaybedip kaybetmediğine bakabilirsiniz. Eğer ki ciddi bir kilo kaybı söz konusu ise köpeğinizi veteriner hekiminize götürebilirsiniz. Veteriner hekiminiz tarafından, köpeğinizin sağlığına yönelik bazı sorular alabilirsiniz. Köpeğinizin iştahını, yutma sıkıntısının olup olmadığını ve dışkısının görünümünü sorabilir.

Köpeklerin Yaşlandıkça Kilo Vermeleri Normal midir?

Köpeklerin yaş aldıkça kilo vermeleri oldukça normal bir durumdur. Çünkü köpeğiniz yaşlandıkça metabolizma hızı da değişmektedir. Yaşlı köpekler kilolarını korumak için genç köpeklere nazaran daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı köpeğiniz yaşlandıkça daha az yağ ve kaloriye sahip olur. Bu durumda da özel olarak üretilen yaşlı köpekler için olan mamaları veteriner hekiminize danışarak kullanabilirsiniz. Köpeğinizin yaşlandıkça kilo vermesi oldukça normaldir. Bu kapsamda köpeğinizin koku ve tat eksikliği sebebi ile iştahı azalabilir ya da çiğneme / yutma güçlüğü çekebilir.

Köpeklerde Kilo Kaybının Çözümü Nedir?

Köpeklerde kilo kaybı pek çok sebepten dolayı meydana gelebilir. Bu problemi çözmek için ilk olarak kilo kaybının altında yatan nedenin bulunması önemlidir. Bu neden bulunduktan sonra köpeğiniz tedavi edilince eski formunu geri kazanacaktır. Bundan dolayı köpeğinizde kilo kaybı tespit ederseniz ilk olarak veteriner hekiminize danışmanız önerilir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin kilosunu ve hangi mamayı kullandığını soracaktır. Kilosuna uygun bir mama kullanıyorsa, enerji eksikliğinin de sebep olacağı kilo kaybını engelleyebilirsiniz.

Köpeklerde İştahsızlık Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerin iştahsızlık nedenleri şunlardır:

  • Hastalıklar: Köpeklerde iştah azalması, karaciğerdeki sorunlar, köpeklerde böbrek yetmezliği, sistemik enfeksiyonlar gibi çeşitli sorunların meydana geldiği ilk belirtiler olabilir. Özellikle de iştahsızlık ile beraber farklı şikayetlerin gözlenmesi durumunda medikal problemlerin oluşma ihtimalinin değerlendirilmesi gerekir. Benzer durumlarla karşılaştığınız zaman mutlaka veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekmektedir.
  • Köpeklerde Diş ve Diş Eti Problemleri: Köpekler, yemek yemek konusunda iştahlı görünüyor fakat her seferinde yemek yemekten kaçınıyorlarsa diş ve diş eti problemlerinin oluştuğu söylenebilir. Diş ağrıları ve diş eti sorunlarının varlığının, köpeklerde iştahsızlık yapacağınız unutmamalısınız.
  • Aşı: Bazı köpeklerde iştahsızlık problemi, akut şeklinde meydana gelebilir. Yakın zamanlarda aşı olan köpeklerde meydana gelen yan etkiler arasında ise iştahsızlık sorunu bulunmaktadır.
  • Çevre Değişikliği: Yolculuk öncesi iştahsızlık problemi yaşamayan köpekler, yeni bir çevre ile tanıştığı zaman iştahsız olabilirler. Yeni bir eve taşınan köpeklerde de yaygın bir şekilde görülen bu belirti, köpeklerin strese girdiklerinin bir yansıması şekline meydana gelebilir.

Köpeklerde meydana gelen iştahsızlık probleminin nedenleri genel olarak yukarıdaki şekilde kategorilere ayrılmıştır. Kullandıkları ilaçların yan etkileri, enfeksiyonlar, nörolojik rahatsızlıklar söz konusu olsa da farklı bir mamaya geçiş dönemi, günlük rutinlerinde bir değişiklik olması ve sürekli bir şekilde aynı mamayı yemekten sıkılmaları gibi sebepler de iştahsızlığı neden olabilir. Bundan dolayı köpeklerin beslenmelerinin zenginleştirilmesi, lezzetli ve çok çeşitli bir öğün ile beslenmeleri oldukça önemlidir. Köpeklerin beklentilerinin karşılanması için veteriner hekiminizin tavsiyesi üzerinde bazen de yaş mama tüketmeleri gerekir. Kesin sebebi belirlemek adına köpeklerin davranışlarının gözlemlenmesi ve iştahsızlık durumunun birkaç günden fazla sürmesi durumunda veteriner hekiminize danışmanız oldukça önemlidir.

Köpeklerde İştahsızlığın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde iştahsızlık sorununun tedavisi çeşitlidir. Uzun süreli iştahsızlık problemlerinde neden tespit edildikten sonra uygulanacak tedaviler fazladır. Köpeklerin yaşadıkları sağlık problemleri sebebi ile iştahsızlık meydana gelmişse tedavi süreci ona göre planlanır. Seçici köpeklerde davranış problemlerinin sonucunda meydana gelen iştahsızlık sorunu için köpeğin öğünlerinden uzaklaşmasının önüne geçmek adına mamalarının kesilmesi, yemek saati öncesinde uzun yürüyüşler yapılması ve mama değişimine gidilmesi gibi çeşitli yöntemlerin denenmesi gerekebilir. Bunun için veterinerinize danışabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kanlı İdrarın Nedenleri Nelerdir?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar