By melissa1 | 22-09-2022
Köpeklerde kilo kaybı sebepleri pek çok kronik hastalık ile ilişkili şekilde gelişebilir. Kilo kaybı ile bağlantısı olan kronik rahatsızlıklar şunlardır:
Özellikle Köpeklerde kilo kaybının tespit edilmesi için köpeğinizin ciddi miktarda kilo kaybetmesi gerekir. Yani ciddi miktarda kilo kaybı olmazsa, köpeğinizin kilo verdiğini anlayamayabilirsiniz. Eğer ki köpeğinizin çok kilo kaybettiğini düşünüyorsanız, veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Ancak hayvan sahipleri, genel olarak evde bazı kontroller yapabilirler. Bunlar:
Köpeklerin yaş aldıkça kilo vermeleri oldukça normal bir durumdur. Çünkü köpeğiniz yaşlandıkça metabolizma hızı da değişmektedir. Yaşlı köpekler kilolarını korumak için genç köpeklere nazaran daha az kaloriye ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı köpeğiniz yaşlandıkça daha az yağ ve kaloriye sahip olur. Bu durumda da özel olarak üretilen yaşlı köpekler için olan mamaları veteriner hekiminize danışarak kullanabilirsiniz. Köpeğinizin yaşlandıkça kilo vermesi oldukça normaldir. Bu kapsamda köpeğinizin koku ve tat eksikliği sebebi ile iştahı azalabilir ya da çiğneme / yutma güçlüğü çekebilir.
Köpeklerde kilo kaybı pek çok sebepten dolayı meydana gelebilir. Bu problemi çözmek için ilk olarak kilo kaybının altında yatan nedenin bulunması önemlidir. Bu neden bulunduktan sonra köpeğiniz tedavi edilince eski formunu geri kazanacaktır. Bundan dolayı köpeğinizde kilo kaybı tespit ederseniz ilk olarak veteriner hekiminize danışmanız önerilir. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin kilosunu ve hangi mamayı kullandığını soracaktır. Kilosuna uygun bir mama kullanıyorsa, enerji eksikliğinin de sebep olacağı kilo kaybını engelleyebilirsiniz.
Köpeklerin iştahsızlık nedenleri şunlardır:
Köpeklerde meydana gelen iştahsızlık probleminin nedenleri genel olarak yukarıdaki şekilde kategorilere ayrılmıştır. Kullandıkları ilaçların yan etkileri, enfeksiyonlar, nörolojik rahatsızlıklar söz konusu olsa da farklı bir mamaya geçiş dönemi, günlük rutinlerinde bir değişiklik olması ve sürekli bir şekilde aynı mamayı yemekten sıkılmaları gibi sebepler de iştahsızlığı neden olabilir. Bundan dolayı köpeklerin beslenmelerinin zenginleştirilmesi, lezzetli ve çok çeşitli bir öğün ile beslenmeleri oldukça önemlidir. Köpeklerin beklentilerinin karşılanması için veteriner hekiminizin tavsiyesi üzerinde bazen de yaş mama tüketmeleri gerekir. Kesin sebebi belirlemek adına köpeklerin davranışlarının gözlemlenmesi ve iştahsızlık durumunun birkaç günden fazla sürmesi durumunda veteriner hekiminize danışmanız oldukça önemlidir.
Köpeklerde iştahsızlık sorununun tedavisi çeşitlidir. Uzun süreli iştahsızlık problemlerinde neden tespit edildikten sonra uygulanacak tedaviler fazladır. Köpeklerin yaşadıkları sağlık problemleri sebebi ile iştahsızlık meydana gelmişse tedavi süreci ona göre planlanır. Seçici köpeklerde davranış problemlerinin sonucunda meydana gelen iştahsızlık sorunu için köpeğin öğünlerinden uzaklaşmasının önüne geçmek adına mamalarının kesilmesi, yemek saati öncesinde uzun yürüyüşler yapılması ve mama değişimine gidilmesi gibi çeşitli yöntemlerin denenmesi gerekebilir. Bunun için veterinerinize danışabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kanlı İdrarın Nedenleri Nelerdir?