İlk ilan verme ÜCRETSİZ
İlk Eş ilanı verme ÜCRETSİZ
İlan Ver

Köpeklerde Kepeklenme Neden Olur, Nasıl Geçer?

PET BİLGİ

By melissa1 | 27-08-2022

Köpeklerde Kepeklenme Neden Olur, Nasıl Geçer?

Köpeklerde kepeklenme nedenleri ve tedavisi, özellikle yetişkin köpek sahiplerinin dikkat etmesi gereken konulardandır. Yetişkinlik döneminde köpeklerde sırtta göze batan kepeklenmeler, hem kötü görüntü oluşturmakta hem de köpeğin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Köpekte sürekli olarak kepeklenme görülmesi, köpeği de rahatsız edeceği için kaşıntı problemlerine yola açabilir. Farklı cins ve türdeki köpeklerde görülen kepeklenmenin tedavi edilmesi için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Köpeklerde kepeklenme nedenleri konusunda öğrenmek istediğiniz tüm detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. 

Köpeklerde Kepek Sorunu

Köpekte kepek problemi bazı iç hastalıklarının işareti olabilir. Deri hastalıkları arasında gösterilen kepeklenme basit bir cilt sorunu gibi görünse de arkasında ciddi hastalıklar olabilir. Özellikle yetişkin köpeklerde yaşamın belirli döneminde kepeklenme problemi artış gösterebilir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ölü cilt hücrelerinin tüylere tutunması kepeklenmeye sebep olur. Özellikle uzun tüylü köpek ırklarında sırt bölgesinde kepek problemi sık sık görülebilir. Temelde cildi nemli ve sağlıklı tutan bezlerle ilgili olan bu sorun bazı ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bu yüzden köpeğinde kepeklenme gören kişilerin bazı kriterlere ve belirtilere dikkat etmesi önemlidir.

Köpeklerde Kepeklenmenin Nedenleri

Köpeklerde kepeklenme sebepleri başında cildin nem dengesinin bozulması gelir. Gerek dış faktörler gerekse de iç faktörlerden dolayı köpeğin cildi nemini kaybederek kuruyabilir. Özellikle sıcak yaz günlerinde karasal iklim bölgelerinde yaşanan kuru hava, cildin nem dengesini bozan dış faktörlerin başında gelir. Genellikle mevsimsel olan bu kepeklenme problemi pek çok köpekte geçici olarak gözlemlenebilir. Kış aylarında da havadaki nem miktarı azalacağı için köpekte kepeklenme belirtileri artış gösterebilir. Genel anlamda köpeklerde kepek probleminin sebepleri şunlardan oluşmaktadır:

  • Havanın kuruması sonucu cildin nem dengesinin bozulması
  • Düzensiz ve yetersiz beslenme
  • Gıda alerjileri
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Ciltteki mantar ve bakteri enfeksiyonları
  • Parazitler
  • Köpek şampuanı ve benzeri bakım ürünleri
  • Obezite

Köpekte kepek sorunu görüldüğü zaman hemen panik yapmaya gerek yoktur. İlk olarak köpekteki kepek probleminin mevsimsel bir tepki olacağı unutulmamalıdır. Bol bol havalandırılan ve nemli ortamlarda bulunan köpeklerde cildin nem dengesi yeniden kurulacağı için kepek problemi kısa sürede ortadan kalkabilir. Aynı zamanda köpek cilt ve tüy bakımında da sahiplerine önemli görevler düşmektedir.

Köpeklerde Kepeklenmeye Yol Açan Faktörler

Köpekte kepeklenmeye yol açan sebepler konusunda köpek sahipleri ne kadar bilgili olursa, tedavi süreci de o kadar kolaylaşır. Köpek derisinde kepeklenme problemi pek çok farklı sebebe bağlı olabilir. Cocker Spaniel, West Highland Terrier ve Basset tazıları dışında Golden Retriever, Cavalier King Charles Spaniel ve Yorkshire Terrier gibi köpeklerde kepeklenme problemi sık sık görülebilir. Köpekteki kepeklenme probleminin köpek derisinin pul pul olmasıyla karakterize olan balık pulu hastalığı ile karıştırılmaması gerekir. Klima veya doğal gaz gibi iklimlendirme araçlarının etkisine maruz kalan köpeklerde kepeklenme yaygınlaşabilir. Sadece kış aylarında köpekte kepeklenme oluyorsa bu durum mevsimsel olup geçicidir ve endişe edilmesine gerek yoktur.

Ayrıca Cheyletiella bakterisi, köpekte cilt problemleri yaratabilir kepeğe benzediği için evcil hayvan sahiplerini yanıltabilir. Bit, pire, demodeks ve sarkoptes gibi akarlar, dış parazit türleri ile beraber köpeğin cildinde ya da tüylerinin arasında yaşayabilir. Cheyletiella akarları köpekte devamlı kaşıntı problemi yaratabilir. Dengesiz ve yetersiz beslenme köpeğin hem cilt hem de tüy sağlığını olumsuz etkiler. Özellikle omega 3 ve omega 6 gibi deri için çok faydalı olan yağ asitlerini yeterince almayan köpeklerde kepeklenme problemi ortaya çıkar. Bu yüzden köpeğin ek besin almasına özen göstererek düzenli beslenmesi sağlanmalıdır.

Köpeklerde Kepeklenmenin Tedavisi

Köpekte kepek sorunu tedavisi ilk olarak mevsim geçişlerinde nemlendirme koşullarına dikkat etmekle başlar. Köpeğin bulunduğu ortamın nem dengesi gözden geçirilmeli ve kış aylarında olsa bile yeterince havalandırılmalıdır. Klima ve kaloriferler soğuk havalarda aşırı miktarda kullanıldığında iç mekanda havanın kurumasına yol açar. Bu tür ortamların bol bol havalandırılması veya hava nemlendirici cihazlar kullanılması tavsiye edilir. Bunun dışında sık sık banyo yaptırmak ve tüy bakım ürünleri kullanmak deri sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Köpeği duru su veya kepek önleyici köpek şampuanı kullanarak yıkamak gerekir. Şampuandan sonra durulama aşaması uzun tutulmalı ve tüylerde kimyasal kalıntısı olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca kepeklenme problemi obez köpeklerde yaygın biçimde artar. Dengesiz ve az beslenen köpekte beslenmeye bağlı problemleri önlemek için deri bakımı yapan köpek mamaları tercih edilmelidir. Bu sayede alerji sorunu ortadan kalkacağı için köpeğin deri sağlığı en iyi seviyeye getirilebilir.

Köpeklerde Kepeklenme Nasıl Geçer?

Köpekte kepeklenmeyi önlemek için cilt bakımı ve beslenme düzenine dikkat etmek gerekir. Ayrıca köpekte kepek sorunu ile birlikte kaşınma, farklı koku, tüy kaybı ve ciltte kızarıklık görülüyorsa veteriner hekime başvurmak önemlidir. Köpeklerde kepek tedavisi ortaya çıkan belirtilere ve kepeğin altında yatan sebeplere göre farklılık gösterebilir. Köpekte kepeklenmenin arkasındaki sebebi tam olarak anlayabilmek için fiziksel muayene önemlidir. Bununla birlikte uzman veteriner hekimler köpeklerde kan tahlili gibi diğer testlerle de kepeklenme tedavisini başlatabilmektedir. Tedavi sürecinde köpeğin düzenli olarak taranması cilt ve tüy sağlığı açısından önemlidir. Köpeğin tüylerini tarayıp dağıtarak kepek sorunu ortadan kalkabilir. Köpeklerde kepeklenme nedenleri baz alınarak tedavi yöntemi uygulandığında etkili sonuçlara ulaşılabilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?


PAYLAŞ
BEĞEN
Etiketler
Diğer Yazılar