By melissa1 | 23-04-2020
Osteosarkom olarak da bilinen köpeklerde kemik kanseri, olgunlaşmamış kemik hücrelerinin anormal, malign büyümesine yol açan bir durumdur. Kolayca metastaz yapabilen, vücudun diğer bölgelerine, özellikle de akciğerlere yayılabileceği için son derece ölümcül ve agresif bir kanser türüdür.
Genellikle köpeklerde kemik kanseri, başka bir yerde gelişebilmesine rağmen, bacak kemiklerinde kontrolsüz bir büyüme olarak başlar. Bu topallama ve ağrıya neden olabilir ve hastalık yayılırsa, solunum sıkıntısı ve bedensel işlevlerle ilgili diğer sorunlara neden olabilir.
Kemik kanseri genellikle köpeklerde ölümcüldür, ancak etkilenen kemiğin cerrahi olarak çıkarılması bazen mümkündür ve köpeklerin hayatlarını kurtarabilir. Sevimli aile üyenizde kemik kanseri belirtileri görürseniz, doğru bir teşhis verebilmeleri ve tedavi seçeneklerini önerebilmeleri için hemen veterinerinize danışın.
İşte köpeklerde kemik kanseri hakkında bilmeniz gerekenler.
Köpek ırklarında kemik kanseri belirtileri, özellikle hastalığın erken evrelerinde ustaca görünebilir.
Genellikle, ön bacakların uzun kemiklerinde osteosarkom gelişir, ancak arka bacaklar, çene, yüz kemikleri, kaburgalar ve omurlar da etkilenebilir. Belirtiler hangi kemiklerin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir.
Aşağıdaki kemik kanseri belirtilerini görürseniz, köpeğinize en kısa zamanda bir veteriner tarafından kontrol edilmesini sağlayın:
Köpek ırklarında kemik kanserinin nedenleri hala net olarak belirlenememiştir, ancak hastalığın gelişimi ile ilgili bazı risk faktörleri vardır.
Erkekler bir yaşına gelmeden önce kısırlaştırılmış ise kemik kanseri olma eğilimindedir.
Büyük köpek ırkları daha sık kemik kanseri olma eğilimindedirler ve kırık kemiklere sahip olan, cerrahi olarak ortopedik implantlara sahip olan veya diğer kemik bozukluklarından muzdarip köpeklerin kemik kanseri için daha fazla risk altında olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır.
Köpek ırklarında kemik kanseri tedavisi, hangi kemiklerin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir.
Kanser bacaklarda gelişirse, çoğu durumda olduğu gibi, olağan tedavi süreci ampütasyondur. Neyse ki, çoğu köpek bundan sonra normal bir hayat yaşayabilir ve çoğunlukla sadece üç bacağından etkilenmez.
Veterinerinize sormanız gereken bazı komplikasyonlar olsa da, geri kalanını kansersiz tarafı korurken bacağın sadece kanserli kısımlarını çıkarmayı içeren yeni veteriner teknikleri vardır.
Veterinerler genellikle cerrahiye ek olarak kemoterapi ve radyasyon terapisi kullanırlar, ancak sadece birincil tümörü çıkarabilirlerse bu yöntemi tercih ederler.
Kemik kanseri çok agresif ve kolayca metastaz yaptığı için, neredeyse her zaman başka bir yere ve genellikle akciğerlere yayılır. Bu durumda, ek tedavi gerekecektir.
Kortikosteroidler, NSAID'ler ve anti-enflamatuar ilaçlar ağrıdan biraz rahatlama sağlayabilir ve rahatlığı artırabilir. Bu aynı zamanda ameliyat için uygun olmayan köpekler için bir seçenektir.
Köpek ırklarında kemik kanseri prognozu birkaç faktöre bağlıdır. Yayılmadan tedavi edilirse, kanser akciğerlere, lenf düğümlerine veya vücudun başka bir bölümüne hareket ettiğinden hayatta kalma şansı daha iyidir.
Tedavi edilmezse, durum neredeyse kesinlikle ölümcüldür. Köpeğinizin kemik kanseri varsa, veterineriniz size daha kişisel bir prognoz ve tedavi planı sağlayabilir.
Zaman ve araştırma ile daha az invaziv olabilecek ve gelişebilecek yeni prosedürler her zaman geliştirilmektedir. Köpeğinize kemik kanseri teşhisi koyarlarsa veterinerinize bunları sormalısınız.
Bazı köpekler, hayati bir organ veya arter yakınındaysa etkilenen kemiği çıkaramaz. Onlar için cerrahi bir seçenek değildir ve prognoz seyri çok iyi değildir.
Başarılı bir şekilde tedaviden geçen birçok köpek bir yıl daha yaşar ve bazıları da beş ila altı yıl daha yaşar. Bununla birlikte, kemik kanseri cerrahi ve terapi ile bile çoğu zaman ölümcüldür ve birçok sahibi tedaviye devam etmemeye karar verir.
Kemik kanseri ağrılı bir durumdur ve birçok sahibi sevgili köpeklerinin acı çekmeye devam etmesine izin vermek yerine ötenazi seçer. Sevimli aile üyenizin kemik kanseri varsa, en uygun eylemin ne olduğunu belirlemek size ve veterinerinize bağlıdır.
Daha fazla bilgi almak için Köpek Soru-Cevap sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.