By melissa1 | 24-02-2021
Köpeklerde katarakt sık görülen göz problemleridir. Katarakt gözün içinde bulunan lensteki tamdan bölümü değişen bulanıklığa işaret etmektedir. Köpeğin göz merceği iris tabakasının arka bölümünde bulunmakta. Bu mercek saydamlığını kaybederse bulanıklaşıp ışığın retinaya geçmesini engelleyecektir. Bunun sonucunda da kısmi görme ya da tam görme kaybı sorununa yol açar. Köpeğinizde katarakt hastalığı genellikle doğuştan olup kalıtsaldır. Köpeklerde katarakt nedenlerine ve tedavi süreci nasıl oluyor, daha yakından bakalım…
Köpekler sekiz-dokuz yaşlarına bastıkları zaman yaşlılık evresine girmiş olurlar. Bu nedenle köpeğin yaşayacağı hastalıklar artık yaşlılık dönemine girdiği için olacaktır. Katarakt sorunu da yaşlı köpeklerin yaşadıkları kronik hastalıklardan biridir. Genetik olan bu sorun yaşlı köpeklerin hepsinde görülmüyor. Ayrıca genç köpeklerde katarakt görülebilir.
Köpeklerde şeker hastalığı, insülin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Şeker hastalığı yavaş gelişen bir sorun ama süreklidir. Köpeğin gözlerinde kataraktın yanında retinopatiler sorununa da yol açabilme olasılığı vardır.
Katarakt bir günde gelişen bir hastalık değildir. Yavaş yavaş gelişen belirtisi çok olmayan göz sorunudur. Her ırktan köpeğin yaşayabileceği bir sorundur. Fakat bazı köpek ırklarında bu durumun yaşanması daha yüktir.
Köpeklerde katarakt sorunu ne kadar erken fark edilirse kör olma riski de düşük olur. Eğer köpeğin katarakt sorunu yaşamasını önlemek istiyorsanız ve ya bu durumu biraz daha geciktirmek isterseniz göz temizliği çok önemlidir. Düzenli veteriner kontrollerine gidilerek köpeğin göz sağlığını kontrol ettirmelisiniz.
İngiliz Cocker Spaniel, pekinez köpek ırkı, Golden Retriever köpek cinsi, Sibirya kurdu, Labrador, İngiliz Çoban köpeği bu ırklar katarakt sorununa yatkın olan köpek ırklarındandır.
Köpeklerde kataraktın belirtileri tipik görme bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkar. Köpeğin gözleri ilk adımda bulanıklaşmaya başlar. Ardından gözünden akıntı gelecektir. Bu işaretlerin sonucu enfeksiyon ya da bakım eksikliğinden kaynaklanabilir. Fakat zamanla köpeğin göz merceğinin opaklaşıp beyaz veya mavi bir renk tonu haline gelebilir. Aynı zamanda köpek ışığa karşı da hassaslaşır. Köpek evde kendine karanlık bir yer arayacaktır. Yürüyüşe çıktığınızda gün ışığı gözlerini rahatsız edecek ve başı aşağıda yürüyecektir.
Katarakt sorunu köpeğin görme yeteneğini azaltan bir hastalık olduğu için erken teşhis çok önemlidir. Köpeklerin en temel duyu organı koku duyguları olsa da görme yetileri de çok önemlidir.
Köpeğinizin gözlerinin birinde bile olsa bulanıklık fark ettiğiniz anda veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz. Öncelikle köpeğinizden anamnez alınacaktır. Ardından sorunun ciddiyetinin anlaşılması için göze fiziki bir muayene yapılacaktır. Köpekten tam kan sayımı testi,idrar tahlili gibi rutin testler istenebilir.
Katarakt teşhis edilirse bu sorunun tedavisi için ameliyat yöntemi ile kataraktlı göz merceğini çıkarmak olacaktır. Bu işlemde hastalıklı göz merceği çıkarılır. Yerine kalıcı bir mercek yerleştirilir. Bu mercekler göz içi merceklerdir. Köpekte kataraktın tekrar oluşmasını engeller.
Köpeklerde katarakt ameliyatı genellikle ultrason ile yapılır. Bu tedavi %90 oranında başarılı olur. Fakat ameliyat ne kadar iyi geçse de köpeğinizin görme yetisi eskisi gibi çok iyi olmayacaktır. Bu ameliyat her köpek için uygun değildir. Çünkü ameliyattan önce anestezi verileceği için ameliyat öncesi gerekli testler yapılacaktır.
Katarakt ameliyatı sonrasında köpeğin süreci sağlıklı bir şekilde atlatması önemlidir. Köpeğe işlemden sonra en az 2 hafta gibi Elizabeth yakası takmanız gerekir. Böylece köpek sağa sola kontrolsüz hareketler yapıp patisini gözlerine sürmeyecektir. Köpeğinizin gözlerini bu süreçte ve bu süreç dışında temizliğini ihmal etmeyin. Köpek bir haftadan sonra görme yetisini kazanacak ve ışığa karşı daha az duyarlı olacaktır.