Kalsiyum eksikliği ya da bilinen diğer adıyla Hipokalsemi, insanlarda ve hayvanlarda gelişim sorunlarına, kemik ve eklem rahatsızlıklarına neden olabilen bir sorundur. Kalsiyum, insanların ve hayvanların gelişiminde önemli rol oynayan bir mineraldir. Hayvanlarda vitamin ve mineral eksiklikleri çeşitli hastalıklara yol açar. Köpeklerde kalsiyum eksikliği hafifse herhangi bir belirti göstermez. Ciddi eksikliklerde belirtiler ortaya çıkar. Köpeklerde kalsiyum eksikliğinin giderilmesi için önce eksikliğin ne kadar olduğu tespit edilmelidir.
Kalsiyum eksikliği tedavisi için uzman bir veteriner hekim en doğru tedavi yöntemlerini uygular. Kalsiyum eksikliği kan tahliliyle kolayca tespit edilir. Köpeklerde kalsiyum eksikliği ciddi bir boyutta değilse veteriner hekiminiz D vitamini ve kalsiyum eksikliğini giderecek ilaçlar verir. Eksiklik ciddi bir boyuttaysa IV tedavisi uygulanır. Köpeğin vücuduna doğrudan enjekte edilen sıvılar vitamin değerinin yükselmesine yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, veteriner hekim tarafından verilen vitamin takviyesinin yeterli dozda kullanılmasıdır. Vitamin eksikliğinin zararlı olduğu kadar vitamin fazlalığının da zararlı olduğu unutulmamalıdır. Köpekte kalsiyum eksikliğinin giderilmesi için gerekli tedavinin yanı sıra, vitamin ve mineral açısından zengin olan mamalarla köpekleri beslemek oldukça önemli.
Ciddi boyutta olan eksikliklerde köpeklerde titreme.
Seslere ve ışığa karşı duyarlılık .
Ciddi boyutta olan eksiklikler köpeklerde kalp çarpıntısına neden olur.
Köpek hareket halindeyken anormal yürüyüş.
Kalsiyum eksikliği dolayısıyla köpeklerin su içme isteğinde artış. Fazla su tüketimine bağlı olarak sık sık idrara sıkışma ve idrar yapma.
Kalsiyum eksikliği kasları ve kemikleri etkilediği için köpeklerde kas güçsüzlüğü ve kas krampları. Kas krampları olan köpekler sık sık kaslarını hareket ettirerek huzursuz olduklarını belli eder. Bu belirtiler aniden ortaya çıkar ve uzun süre devam eder.
Kalsiyum eksikliği ciddi boyutta olan köpeklerde sık sık yüz ovuşturma.
Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Neden Olur?
Köpeklerde kalsiyum eksikliğinin nedenleri şöyle;
Kalsiyum başta olmak üzere vitamin ve mineral eksikliklerinin başlıca sebebi yetersiz beslenmedir. Köpeklerde kalsiyum eksikliği kalitesiz mamalarla beslenme sonucunda ortaya çıkar. Az beslenen zayıf köpeklerde vitamin ve mineral eksiklikleri daha sık görülür.
Dişi köpeklerde hamilelik ve doğum sonrası kalsiyum değerlerinde düşüş görülür. Emziren köpeklerin vücudundaki vitamin ve mineraller yavrulara aktarılır. Bu da emziren köpeklerde vitamin değerlerinin düşmesine neden olur. Doğumdan ve hamilelikten önce vitamin eksikliği olan dişi köpeklerin doğum yapmaları sakıncalı olur. Doğumdan sonra vitamin değeri iyice düşeceği gibi kalsiyum eksikliği dolayısıyla sık sık hastalanan dişi köpek, yavrularını da yeterince besler.
Kalsiyum Eksikliği Olan Köpekler Hangi Besinleri Tüketmeli?
Köpeklerde kalsiyum eksikliği dolayısıyla köpeğinize mama dışında faydalı bazı yiyecekleri yedirebilirsiniz.
Kalsiyum eksikliği olan köpeklerin tüketmesi gereken besinler;
Pişmiş balık, insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de oldukça sağlıklı ve besleyici bir besindir. Omega 3 açısından zengin olan balık, köpeklerin ve kedilerin çok sevdiği besinlerin başında gelir. Köpeğinize yedireceğiniz balığın kılçıksız ve pişmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
Haşlanmış ve yağsız tavuk, köpekler için ideal besinlerden biri. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, tavuğun bazı köpeklerde alerjiye neden olabileceğidir. Beyaz ırklar, labradorlar, Alman kurtları ve Dalmaçyalı köpekler genetik açıdan alerjiye yatkın ırklar olarak gösterilebilirler. Köpeğinize tavuk vermeden önce veteriner hekiminize danışmalı ve alerjisi olup olmadığından emin olmalısınız.
Süt ve süt ürünleri yararlı olsa da köpeklerde alerjik reaksiyonlara neden olur. Yoğurt, mineral ve vitamin açısından zengin bir besindir. Köpekler yoğurt yeseler de her köpek için yoğurt önerilmez. Veteriner hekiminize danışarak köpeğinize haftada birkaç kez 2 ila 3 yemek kaşığı yoğurt yedirebilirsiniz.
Haşlanmış patates, köpekler için faydalı olan besinlerden biri. Patates C, E ve A vitamini açısından zengindir. Tuzsuz ve pişmiş patatesi köpeğinize yedirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, patatesin mutlaka pişmiş olmasıdır. Çiğ patates köpekler için zararlıdır.
Haşlanmış yumurta, az bir miktarda köpeklere verilmesinde sakınca olmaz. Yumurta çiğ, tuzlu ve yağlı olmamalıdır.
Listelenen besinler insanlar ve hayvanlar için faydalı olsa da alerjik reaksiyonlara ve sindirim sistemi sorunlarına yol açar. Bu nedenle köpeğinize rastgele hiçbir şey yedirmemelisiniz. Vitamin ve mineral değerleri düşük olan köpeklere yumurta, balık, patates ve yoğurt gibi besinler yedirmeden önce mutlaka bir veterinere danışmalısınız.
Köpeklerde Kalsiyum Fazlalığı Nelere Yol Açar?
Köpeklerde Kalsiyum Fazlalığı Nelere Yol Açar
Genellikle köpeklerde kalsiyum fazlalığı ya da bilinen diğer adıyla Hiperkalsemi, köpeklerde iştah kaybına, halsizliğe, sık sık idrara çıkma ve su içme isteğine neden olur. Uzun süreli Hiperkalsemi, köpeklerde böbrek taşı oluşumuna da yol açar.
Köpeklerde Kalsiyum Fazlalığı Nasıl Giderilir?
Köpeklerde kalsiyum fazlalığını gidermek için ilk etapta yapılması gereken köpeği bir veterinere götürmek olmalıdır. Veteriner, kalsiyum emilimini azaltmak için ilaç tedavisi önerir. Bununla birlikte, az beslenmenin olduğu kadar çok beslenmenin de zararlı olduğu unutulmamalıdır. Köpeğinize sık sık mama ve farklı besinler yedirmemeli, gün içinde yediklerini mutlaka kontrol etmelisiniz. Köpeklerde kalsiyum eksikliği ve kalsiyum fazlalığı belirtileri benzerlik gösterir. Kalsiyum eksikliği de fazlalığı da ciddi boyutlara ulaşırsa çeşitli komplikasyonlara neden olacağından mutlaka bir veteriner tarafından kontrol altına alınmalıdır.
Evcil hayvanlar hakkında ırk bilgileri ile ücretsiz olarak, sahiplendirme ilanlarına yer veririz. Satış yapan yerlerin, 5199 sayılı Kanuna dayalı olarak GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ruhsat ve Kontrollerine tabi olması gerekiyor. petyasam.com olarak "hayvan satışı, üretimi, aracılık, bulundurma veya komisyonculuk" yapmamaktayız. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun, 14. Madde L Bendi ve 22.10.2014 tarihli 367 sayılı Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge İzmir Şube Müdürlüğü'nün yazısı gereği Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro, American Bully ve American Staffordshire Terrier ile bu ırkların melezlerinin sitemizde satışı, sahiplendirilmesi, sergilenmesi, reklamı, takası veya hediye edilmesi yasaktır. petyasam.com sitesinde kullanıcılar tarafından sağlanan her türlü ilan, bilgi, içerik ve görselin gerçekliği, orijinalliği, güvenliği, doğruluğu ve belge bulundurma zorunluluğuna ilişkin sorumluluk bu içerikleri giren kullanıcıya ait olup, petyasam.com bu hususlarla ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.