By melissa1 | 06-12-2021
Köpeklerde kalp büyümesi, tüylü dostlarımızın yaşlandıkları itibariyle kalp kası sorunları ve damar tıkanıkları ortaya çıkar. Görülen kalp büyümesi, dolaşım sistemindeki sorunlarına yol açmaktadır. Bu kalp sorunu sevimli dostunuzun günlük hayatını da etkileyeceği için eski neşesi kalmayacaktır. Kalp büyümesi belirtileri nelerdir? Köpeklerde kalp büyümesi tedavisi var mı?
Kalp çeperinin büyümesi ile normalden daha büyük bir şekil alır. Kalbin anormal şekilde kasılması ile neden olur. Bu da kalp damarlarında kanın birikmesiyle büyümesine yol açar. Kalbin kan ponpalamasını ve dolaşımını zorlaştırır. Tüm organların, temelde akciğer ve böbrekler çalışmak için oksijene ihtiyaç duyar. Akciğerde biriken sıvı kalbi genişleterek konjestif kalp yetmezliğine neden olur. Köpeklerde kalp büyümesi belirtilerini bilmeniz durumunda geç kalınmadan veteriner hekiminize götürmenizi sağlar. Gelin köpeğinizin olası kalp büyümesine karşın göstereceği belirtilere yakından bakalım…
Belirtiler kalbin büyüme evresinin ne kadar ilerlediğine göre değişiklik gösterir. İlk evrelerde köpeğinizin çok hafif belirtiler göstereceği için ilk muayenede anlaşılamayabilir. Yapılacak klinik testler ile yüzeysel muayenede fark edilemeyecekleri tespit eder.
Çoğunlukla küçük ırk köpek ırklarında 12 yaş üzeri ve büyük ırk köpeklerde 10 yaş üzerinden sonra görülür. Kalp büyümesi en çok bu yaşlarda tespit edilmiştir. Yavaş gelişen bir hastalık olduğu için çok fazla belirti göstermediği için anlamak zor olur. Direk dolaşım sistemindeki bozukluk ve kalp yetersizliği yarattığı zaman belirtiler netleşir.
Veteriner hekimler, köpeklerde kalp büyümesinin kesin nedenini tam olarak ortaya koyamıyorlar. Fakat bu hastalığa zemin hazırlayan çeşitli faktörler belirlerler. Köpeklerde beslenme eksikliği, taurin eksikliği ve bazı ırklar doğuştan kalp yetmezliğine yatkındır.
Köpeklerde Kalp Yetmezliğinin Diğer Nedenleri:
Kalp büyümesi ilerlemesi ile köpek daha çok halsiz olur. Çabuk yorulma, depresyon davranışları gösterecektir. Yaşlı köpeğiniz artık iki adım attığında yoruluyorsa ve boğazında bir şey var gibi öksürüyorsa bu duruma dikkat edin. Ayrıca yaşlanan köpeğinizi düzenli olarak veteriner kontrolleri yaptırmanız teşhisin daha erken yapılmasını sağlayacaktır.
diğer büyük ırk köpek cinslerinde görülme olasılığı daha yüksektir.
Tedavinin yapılması için öncelikle altta yatan faktörü belirlemektir. Örneğin köpekte taurin eksikliği varsa, vitamin takviyesi ve diyet değişiklikleri kalbe fayda sağlar. Eğer köpek solunum sıkıntısı yaşıyorsa sıvı dengesizliğini çözerek sıvı birikimini azalmak için girişimde bulunur. Köpeklerde kalp büyümesi tedavisi kesin tedavisi yoktur. Hastalığın ilerlemesi için yavaşlatıcı çözümler bulunur. Kalbin düzenli çalışması için destekleyen ilaçlar reçete eder. Veterineriz tarafından uygulanan tedavi belirtileri en aza indirse de kalıcı olarak bitirmez. Düzenli olarak yapacağı kontrolleri aksatmamanız köpeğinizin sağlığı açısından çok önemlidir. Genellikle bu hastalığa yakalanan köpeklere 6-24 ay ömür verilir.