By melissa1 | 21-09-2022
Köpeklerde kalça çıkığı hastalığı, genetik olan hastalıklar arasında yer alır. Bundan dolayı da köpeklerde kalça çıkıklığının sonradan fiziksel şartlarla oluşma durumu pek mümkün değildir. Ancak köpeklerin büyümelerinin, fiziksel özelliklerinin, yetiştirilmelerinin ve hormon düzensizliklerinin etkisi bu durum üzerinde mevcuttur. Bundan dolayı da genetik olarak kalça çıkıklığına yatkın köpek cinslerinin bakımına çok dikkat edilmeli, büyüme evresindeyken beslenmelerine oldukça önem verilmelidir.
Kalçası çıkık köpeklerin yürüyüşü, topallar gibidir. Normal köpeklerin yürüme şekilleri, önce sağ tarafta olan patileri, sonra da sol tarafta olan patileri ile, senkronik olarak gerçekleşir. Ancak kalça çıkıklığı olan köpeklerde bellerinin yamuk duruşundan kaynaklı olarak yürürken bacaklarının hizaları da düzgün durmaz.
Kalça çıkıklığının ameliyatı ücreti, köpeklerin kalçalarının ne kadar yamuk olduğu ile ameliyatın nerede yaptırılacak oluşuna göre değişiklik gösterir. Ortalama olarak köpeklerin olacakları kalça çıkıklığı ameliyatı ücretleri, 1.100 TL ile 3.600 TL arasındadır.
Köpeklerin kalça çıkıklığı tedavisi, en kesin yöntem olan ameliyat ile gerçekleştirilir. Kalçaları yamuk olan köpeklerin kalçalarına kalçalarının düzgün ve eşit şekilde durmasını sağlayacak olan bir parça takılır. Bu protez, kalça kemliklerinin düz durmasını sağlayacak ve bu sayede de köpeklerin kalçalarının tedavisi sağlanmış olacaktır.
Kalça çıkıklığının tedavi edilmemesi, zamanla köpeklerin kalçalarının daha da eğri hale gelmesine neden olur. Kalça çıkıklığında kalçayı bir arada ve eşit tutan eklemler de zarar görür. Bu eklemlerin gördüğü zarar, zamanla artar ve kemikleri bir arada tutamamaya başlayarak görevlerini tamamen yapamaz hale gelirler. Bu konuma gelmeleri hem köpeklerin canlarının daha fazla yanmasına hem de zamanla yürüyemez ve ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmelerine neden olur.
Kalça çıkıklığının dereceleri, köpeklerin kalçalarının ne derece hasarlı olduğunun anlaşılması için kullanılan derecelerdir. 1., 2. Ve 3. Derece diye devam eden bir skalada yer alan numaralar ile köpeklerin hangi durumda sağlıklarının tehlikede olduğu öğrenilebilir. Köpeklerin kalça çıkıklık dereceleri ne kadar fazla ise yaşamları da o derecede riskli sayılır.
Kalça çıkıklığının anlaşıldığı zaman, köpeklerin 6 aylık oldukları zamandır. Köpekler henüz 1 yaşlarını doldurmadan kalça çıkıklığı olup olmadığı anlaşılabilir. Basit bir röntgen çekme işlemi ile beraber kolayca bu hastalık tespit edilebilir. Ancak bununla beraber köpeklerde kalça çıkıklığı, köpeklerin ilerleyen yaşlarında da görülebilir. Ne kadar ileri yaşta görülürse köpeklere o kadar acı verecek derece ve durumda olabilir. Bundan dolayı da kalça çıkıklığı olan cinslere mensup köpek sahiplerinin 6 ay kadar ara ile köpeklerinde kalça çıkıklığı rahatsızlığı olup olmadığını kontrol ettirmeleri faydalı olacaktır.
Köpeklerin eklemlerinin ağrısının tedavisi, eğer eklem hastalıkları veya eklem iltihaplanmaları yoksa belirli vitaminlerin kendilerine takviye edilmesi ile gerçekleştirilir. Bu vitaminler genel olarak şöyle sıralanabilir:
Bu vitamin takviyelerinin yanında, kök hücre tedavisi de sürekli eklem rahatsızlığı yaşayan köpekler için uygun görülen tedavi yöntemleri arasında yer alır. Ancak kök hücre tedavisi, genelde yaşlı ve hücreleri kendini yenilemeyen köpekler için kullanılan yöntemlerden biridir.
Köpeklerin ağrı çektiklerinin belirtileri, şöyle sıralanmıştır:
Bunlarla beraber, köpekler ağrılarının olduğu yerlere yatmaktan veya birinin dokunmasından şiddetle kaçınırlar. Bundan dolayı köpekleri sevmek istendiği zaman normalde tepki vermediği bir yere dokunulduğu zaman tepki vermesi de o bölgede ağrısının olmasına kanıt durumlar içindedir.
Kalça çıkıklığının kendiliğinden iyileşme durumu mevcut değildir. Köpekler bu durumla küçük yaşta da karşılaşmış olsalar, fark eden hiçbir şey olmayacak ve kalça çıkıklığı hiçbir şekilde kendiliğinden iyileşmeyecektir. Ancak ameliyat ile düzeltilebilecek, köpeklere yerleştirilen bir protez sayesinde köpeklerde iyileşmenin olduğu görülecektir.
Köpeklerin ağrı kesicileri, aspirin olarak bilinir. Köpeklerin geçirdikleri bir ameliyattan sonra, kendilerine 12 saat ara ile aspirin verilmesi ağrılarının azalmasını sağlayacaktır. Aspirin dışında köpekler için kullanılan farklı ilaçlar da mevcuttur. Ancak bu ilaçlar doktor tarafından tavsiye edilmediği sürece kullanımının uygun görüldüğü ilaçlar değildir.
Köpeklerin güçlü kemiklerinin olması için kendilerine belirli vitaminlerin takviye olarak verilmesi gereklidir. Köpeklerin daha güçlü olabilmesi için mama dışında bir besinin verilmesi doğru değildir. Ancak mamalarına magnezyum, fosfor, kalsiyum gibi güçlü vitaminlerin eklenmesi ile beraber kemiklerinin yapısı çok daha sağlam olacaktır.
Kalça çıkıklığı görülen köpekler, tür olarak şöyle sıralanmıştır:
Her köpek cinsinde kalça çıkıklığı görülebilir. Bu cinslerde daha fazla olarak görülmesi, bu ırkların melezleme sonucunda elde edilmiş cinsler olmalarıdır. Melezleme olmalarından dolayı kalça çıkıklığından farklı olarak genetik pek çok hastalığa da sahiptirler.
Kalça çıkıklığının önlenmesi, genetik olarak kalça çıkıklığı hastalığını taşıyan köpeklerin beslenmelerine dikkat edilmesi ile gerçekleştirilebilir. Köpeklerde kalça çıkıklığı olduğu veya olabileceğinin anlaşılmasından sonra, köpeklerin vitamin ve mineral değeri yüksek olan mamalar ile beslenmesi, köpeklerin bu hastalıktan zarar görmesini engellemeye yardımcı olur.
Ayrıca Bakınız: Köpek Eklemi Nasıl Güçlendirilir?